De pengakåta Sverige.

Alltså något jag märkt är hur alla hela tiden tänker på pengar i första hand. I första hand kommer att tjäna pengar och familjen kommer i andra hand i tredje hand kommer tydliget jaget. Själv är jag sån som tycker att pengar underlättar visst men pengar är inte allt för mig. Jag kan leva på en låg inkomst så länge jag vet att min son är lycklig har tak överhuvudet, mat på bordet och hela och rena kläder. Alla prylar utanför det spelar mig ingen roll. Sen att jag unnar mig och sonen saker och sparar det ser jag bara som en FÖRDEL.

Jag älskar att inreda och shoppa, jag älskar att pyssla i hemmet och få det fint runt mig. Den dagen jag kommer ut i verksamheten kommer jag inte till skillnad från alla andra söka en heltidstjänst jag kommer söka 75% tjänster. VARFÖR kan man undra? VARFÖR väljer man att inte jobba hela tiden? Jo av den enkla anledningen att för mig är tiden hemma med min son och min egen hälsa viktigare än alla pengar jag får per månad.

Jag har pratat med en kvinna jag jobbat med som är från ett annat land. Hon är chockad över hur vi svenskar jobbar ihjäl oss. Hur vi istället för att bry oss om oss själva väljer att jobba och jobba tills våra kroppar slits ut och vi inte orkar mera. Allt för att ha det bra ställt. Jag tänker då att anledningen till detta är en slags kultur vi har att jobbet är viktigast, att visa utåt att vi är rika och har bra inkomst är viktigare än att ha trygga och lyckliga barn, det är viktigare än att vi vuxna ska må bra själva. DET absolut viktigaste är att vi visar hur mycket vi tjänar och att vi är rika.

Jag är ingen pengakåt sate, jag kommer aldrig sätta pengar och ekonomi framför mitt barn. Om jag inte blir en av alla dom som får flera tusen över per månad spelar inte mig någon roll. Får jag 5000 över till mat och kläder efter betalda räkningar och hyra kommer jag vara nöjd. VAD mer ska man behöva ha över? Min son och våran gemensamma hälsa och välbefinnande är viktigare för mig än att ha ett överflöd med pengar. Pengar gör ingen lycklig, det kanske underlättar vardagen. Men pengarna kan aldrig köpa tillbaka din hälsa den dagen du väl förlorat den, pengar kan heller aldrig köpa till barns lycka om han eller hon förlorat den. Det ända som kan hjälpa dig då är att du själv kan ta hand om dig själv och ditt barn, så istället för att jobba ihjäl sig kan man försöka att njuta av de livet man fått, det livet man lever idag.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

5 thoughts on “De pengakåta Sverige.

 • 28 januari, 2012 at 23:21
  Permalink

  2010-03-08 @ 12:17:19

  Vi jobbar deltid båda två. Reaktionerna är ofta att “det skulle vi aldrig ha råd med”. Vi vill ha tid med vår familj och de basala behoven tillgodosedda. Allt annat är en bonus. Åh jag tycker att vi kan få till bonusämnen lite då och då Vi handlar när vi vill handla – men vi handlar inte hela tiden. Det handlar ju om vad man vill få ut av livet…. Visst skulle vi kunna gå upp i tid och köpa ett flådigt hus med flådiga grejer och åka till thailand några gånger per år. Men om resten av tiden går åt till att jobba, slita och knappt träffa varandra…nä det känns inte värt det för oss. Tack och bock för trevlig läsning!

  Reply
 • 28 januari, 2012 at 23:21
  Permalink

  2010-03-08 @ 09:52:11

  Bra skrivet! <3

  Reply
 • 28 januari, 2012 at 23:22
  Permalink

  2010-03-08 @ 09:39:51

  Nej nog finns d mer här i livet än pengar. Men fattar inte hur en del har råd me så mkt iaf. Känns som hur mkt jag än jobbar, blir d knappt ngt över iaf..

  Reply
 • 28 januari, 2012 at 23:22
  Permalink

  2010-03-07 @ 20:31:13

  Bra skrivet Madde! Håller med dig, och det är fasen skrämmande det är där med att jobba hela tiden för att få massa pengar, -pengar som man inte har tid att göra slut på nästan ehee… Och vad är alla pengarna värda när man inte hinner umgås med sin familj? Till slut har man väl ingen familj kvar… Klart man skulle vilja tjäna ruggigt bra, men vad har man då mer än jobb och fet plånbok? Visst, det finns säkert dom som kan kombinera så att det funkar på alla plan i livet, good for them isf Men som du säger, 5000 efter alla räkningar -det är inte fy skam

  Reply
 • 28 januari, 2012 at 23:23
  Permalink

  2010-03-07 @ 16:04:20

  Helt rätt. Tycker inte pengar är någonting i slutänden, även om det vore svårt att klara sig utan.

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: