Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Utmattningssyndrom

Utmattningssyndrom: Att du har mått dåligt psykiskt betyder inte att du är pestsmittad.

Jag har nog aldrig varit en sån där som gjort bucket list, har nog mer tänkt att det låter lite fjantigt att ha en lista över saker man ska hinna med under sin livsstil. Kanske främst för att folk alltid skriver samma saker på alla listor. Men jag skrev idag upp en femårsplan för vad jag vill ha åstadkommit inom fem år. Listan består av tolv olika saker som känns viktiga för mig, eller ja i alla fall tio av de tolv sakerna, för det är två saker där som jag inte till hundra procent vet om jag riktigt är helt säker på är något jag egentligen vill, utan mer känner mig tvingad att skriva upp.

Jag vet att vissa saker vill jag verkligen. Men några saker kanske är viktiga för min egen utveckling som människa och för att kunna se tillbaka på mitt liv som något jag tror på. Jag tror till exempel på att uppfylla saker som gör mig glad. Jag anser väl liksom någonstans att man har rätt att ha både toppar och dalar i livet numera. Förut så ville jag ogärna berätta att vissa veckor var rena skitveckor och jag behöll mitt för mig själv. Det gör jag inte längre, det är som att man inte ska skämmas för att man fått utmattningssyndrom också. Eller gått in i väggen, åtminstone är det som att andra anser att så är fallet. Som att man är lite pestsmittad och helt enkelt inte värd något. Det är faktiskt så att folk som har utmattningssyndrom har högre trösklar än andra skulle jag säga. Man vill lite mer och orkar lite mer, man ger också lite mer och är kanske lite mer än någon annan.

Många tror att människor som gått in i väggen är svaga personer som inte orkade jobba. Det är snarare tvärtom, vi orkar jobba MERA och lägger ner vår själ i det vi gör för att vi tycker om att jobba. Vi vill känna oss betydelsefulla och är drivande, dock kraschar man när man inte får respons för sitt arbete. När man gång på gång gör det lilla extra men märker att det syns ju ingenstans. Man känner sig osynlig, för de är det lilla extra många med utmattningssyndrom gör som många andra inte hunnit med att göra själva.

Det blir då ganska sorgligt när man känner att man liksom ses lite som utdömd av andra för att man hamnat där man är. Jag tror många med mig som varit i utmattningssyndrom skulle må så mycket bättre om vi fick visa vad vi går för och få en ärlig chans. Istället för att vänta på ett misslyckande från oss, så vänta er istället storvinst från oss. Det är ju när man känner att folk förväntar sig ett misslyckande, som man till slut själv börjar tro att jag kommer att misslyckas med detta. Vad alla som träffar en utmattad borde tänka är; här har vi en vinnare. Någon som arbetat med sig själv så till den grad att henom kommer driva företaget vidare. För vi till skillnad från många andra har faktiskt haft chansen att jobba med oss själva, vi har jobbat så hårt med oss själva att vi är starkare än många andra. Vi har tagit oss ur en livskris, hur många kan stoltsera sig med den saken? Hur många kan stoltsera sig med att förstå någon som mår skit, eller kan se på sina kollegor när de mår dåligt långt innan kollegorna förstår det själva?

Ta vara på oss som mått dåligt, gör ni det kommer ni snart se en förändring. Döm inte ut oss för en sjukdom som vi fått för att vi legat på topp för länge. Ni skulle väl aldrig döma ut någon som besegrat cancer antar jag? Förväntat er att henom ska få en tumör till? Nej tro inte detta om oss som kommit tillbaka från psykisk ohälsa heller. Flera av oss behöver precis som en före detta cancerpatient höra att ”FAN va bra att du lyckades ta dig tillbaka till livet igen”.

2 Comments

  1. Så grymt bra skrivet! håller med dig om allt ..

    Vi som har drabbats av utmattning är oftast dem som orkar mest och vill mest, det sa även min läkare .. 🙂

    Gillar verkligen dem sista raderna, så klockrent 🙂

    1. Visst är det så, tycker det är så sorgligt med synen på att må dåligt. Man blir ju friskare och mår bättre, fler borde ha förståelse för sådant 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.