Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Reklam

Vad vet du om Dalahästen?

Inlägget är i samarbete med MB Peco Medija.

Som du vet så har jag en förkärlek till dalahästar som jag flitigt samlar på. Dalahästen är idag ett känt traditionellt svenskt föremål för både svenskar och utanför vårt lands gränser men vad vet du om dalahästen – egentligen?

Faktum är att denna träfigur började som en leksak för barn men har idag blivit ett signum för Dalarna och Sverige generellt. Exempelvis finns flera riktigt stora exemplar utplacerade på olika ställen runtom i världen. Eftersom dalahästen har sitt ursprung i Mora och kringliggande byar så är det inte så konstigt att den största dalahästen utanför Sverige ligger i Mora i delstaten Minnesota i USA – en stad som grundades av svenska emigranter 1882. Djur som figuriner har alltid funnits genom människans historia. I Japan har katten symboliserat tur och inbringande av pengar medan i Kina står katten för otur. Även om dalahästen idag är den mest kända så finns det även andra djur som täljs fram men som inte får samma uppmärksamhet: grisar och tuppar som även de får samma dekoration. Kanske dags att fylla på samlingen med lite andra figurer…

Sedan 1600-talet har dalahästen tillverkats i Dalarna. Först som en biprodukt av de rester som blev kvar efter att man har snickrat fram möbler. Allt eftersom dess popularitet ökade som leksak började den tillverkas och säljas i mellersta Sverige. Trähästen målas i rött och dekoreras därefter i kurbitsmåleri och så kallad “krusning” som idag står sig, även om flera olika varianter har förekommit. Det finns även en del skillnader beroende på i vilken by den har tillverkats eller vem som är täljaren. Det dröjde dock till 1800-talet och in på 1900-talet som dess plats inom traditionell allmogekultur och status nådde en ny nivå.

Dalahästarna tillverkas än idag i Nusnäs, strax utanför Mora som enbart har 770 invånare. Ändå säljs här dalahästar för 24 miljoner kronor per år (!). Detta gör dalahästen till den vanligaste souveniren som turister köper här i Sverige. Än idag är det två bröder som driver varsitt företag sida vid sida i Nusnäs där tillverkningen är öppen för allmänheten.

Idag är de äldsta dalahästarna hett eftertraktade av samlare som är villiga att betala en hel del för originalen. En av de dyraste som har sålts är en så kallad Bodahäst som såldes för 170 000 till en samlare i en auktion i Dalarna. Samtidigt såldes även andra enkla men gamla dalahästar för runt 10 000 kr. Så se till att spara den där gamla dalahästen din släkting har hemma liggandes i nån låda…

För de som är villiga att spendera en massa pengar kan man köpa den dyraste dalahästen för 10 000 kr direkt i butikerna i Nusnäs. Den dyraste hästen någonsin kan kanske bli den omprofilering Dalarna gör av sitt varumärke: att införa det nya varumärket (som såklart består av en röd dalahäst) skulle kosta hela 15 miljoner kronor (!) eftersom skyltar och annat i så fall måste bytas ut i hela landskapet.Var finns världens största dalahäst då? I Avesta står en dalahäst som är hela 13 meter hög. Den minsta som någonsin har skapats var 3,4 mm hög och 2,2 mm lång

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.