Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Årskrönika

Adjö 2018, en berättelse om mitt år i bild & text.

Januari:

Jag har velat mig till att göra detta. Orkar jag ens beskriva detta år? Det har gjort så ont här på slutet att tänka 2018. Men jag gör det i alla fall, jag berättar om mitt 2018 och ni får följa med så gott det går. Jag började mitt nya år med att få en ögoninfektion, det visade sig att jag hade en stor rispa på hornhinnan och blev ordinerad glasögon i 2-3 månader. Det var en chock, men jag gjorde som läkaren sa. Införskaffade mig nya glasögon för första gången sedan 2003 gjorde jag också.

Februari:

Jag fyllde 34 år, var på Mama Mia The Party med min mamma, hennes man, min lillebror och lillasyster samt mammas svägerska. Vi bodde alla på hotell och hade det trevligt tillsammans. Det var månaden när jag bar mina nyinköpta glasögon, åkte till Västerås på studier och fick ett väldigt efterlängtat sportlov.

Mars:

Började mars med att åka till Orsa, spenderade dagen med min älskade mormor och sedan mamma. Det var kallt minns jag i Orsa och mycket snö som i resten av Dalarna. Jag var på studier i Västerås och vann en dag i Bjursås skidcenter åt William. Han var hellycklig som fick åka dit tillsammans med sin kompis en hel dag.

April:

Jag var hundvakt en eftermiddag åt syrrans hund Sotis. Jag minns även att jag oroade mig för om vi skulle få någon vår där i april eftersom det var så galet mycket snö. Men våren kom verkligen och rejält, det riktigt forsade vatten i slutet av april och kom en rejäl vårvärme.


Maj:

Sommaren 2018 startade i maj. Jag gick runt i t-shirt och klänning, tog långa promenader varje dag och gick över 10000 steg per dag, gick upp och ner för hoppbacken på Lugnet. Tittade på fina blommor, ringde mormor när jag promenerade. Livet kändes så himla fint där i maj, jag räknade ner till skolavslutningen och var in på min sista innedag i Västerås för terminen.

Juni:

Jag köpte min alldeles egna och någonsin första bil! Bar min Orsadräkt på midsommarafton. Värmen var lite mindre i början men kom tillbaka, jag vann 10 kilo med jordgubbar, och livet kändes fint. Det var också månaden när jag började göra ögonfransförlängning. Juni var även månaden med VG i en kurs på högskolan, samt att jag blev Hjälpmamma i Amningshjälpen.

Juli:

Vi åkte på semester till Rullsand med husvagnen, det var så varmt att jag aldrig upplevt något liknade tidigare. Vi satt på stranden och njöt, jag badade i havet flera gånger. På kvällarna drack vi vin på stranden och för första gången sedan jag var barn hade jag en solbränna. Juli bestod av cruising och sällskap av vänner. Det var också månaden när jag grundade Bloggsupporten – Vi som aktivt kommenterar hos varandra på Facebook. Den grupp som lyft min och många andras bloggar, vilket känns som en stor ära att varit med att lagt grunden för. Livet kändes för bra för att vara sant, så var det också. Den sista veckan i juli ringde jag min mormor som vanligt. Hon var på sjukhuset och hade precis fått veta att hon hade obotlig lungcancer. Där gick jag på väg för att handla till MAXI, precis vid McDonalds stannade min värld upp. Jag förstod att min mormor skulle dö, min älskade mormor och mitt liv rasade samman på bara några sekunder.

Augusti:

Det blev augusti och jag åkte upp till mormor på en gång, höll tårarna borta vid besöket och även nästföljande besök. Vi pratade och jag kramade henne i mängder. Jag förstod inte att det var sant, och jag förstod heller inte att detta var något som hände i mitt liv. Ingenstans skrev jag om att hon var sjuk, det var några få utvalde som visste detta då det var hennes önskan att ingen skulle veta någon förrän hon låg i graven och dödsannonsen kommit ut. Jag, Björn, William, min bror och min vän Christin gick på Rockstad Falun men allt därifrån är en dimma. Jag försökte greppa vad som skulle ske i mitt liv, men det var så svårt.

September:

Jag levde i en slags dimma, pratade varje dag med mormor. Berättade att jag älskade henne varje dag. Jag grät och jobbade då det var så mycket som behövdes göras på jobbet. Började mitt andra år på specialpedagogprogrammet och försökte att leva i ett kaos som rasade. Besökte även Norberg för första gången i livet, dit var jag på NTA-utbildning.

Oktober:

William fyllde 14 år. Jag besökte mormor, och kramade om henne lite hårdare. Fortsatte berätta att jag älskade henne, och så den 24 oktober så somnade hon in omgiven av sina barn. Jag, min bror samt min lillasyster Melissa kom dit strax efteråt. Hon hade lämnat oss och jag kände hur hela min värld rasade samman. Jag grät som jag aldrig gråtit innan, vi åkte hem till min mamma efteråt och sörjde. På väg hem så håller solen på att gå ner, vid rondellen i Orsa på väg ut börjar en man vid namn Ingemar (precis som min mormors storebrors namn var) prata om att han släppt en jazzlåt vid till sin fru. Låten heter ”Barbrors jazz”, jag och min bror bara tittade på varandra. Vi visste båda två att det var mormor som sa hej då, hade vi åkt någon minut senare hade vi aldrig fått höra den. Älskade mormor så saknad du är <3.

November:

Jag besökte Stora Tuna Kyrka för att hitta min mormors morfar Holjans Fredrik Johansson, vars klocka är en av de som klingar i kyrkan. Efter att ha sagt högt ”mormor om du vill att jag ska hitta graven, visa den för mig” så landar en liten skata på en grav. Jag går dit och där är graven där mormors morfar och mormor låg. Jag började gråta, alla känslor forsade ur mig och jag försökte återigen förstå att hon var borta. I november var jag även hundvakt till syrrans Sotis under en helg, åkte till Orsa och hälsade på mamma och hennes man. Sedan kom mamma hit under en helg och vi gick på loppis, åkte till Gävle samt Valbo och sedan gick vi ut och åt tillsammans med min bror på Mimos. Ni fick veta att min mormor dött i slutet av november då hon låg i graven med sin aska tillsammans med min morfar. Det var även månaden då jag blev kursledare i Amningskurs för blivande föräldrar. Det kändes fint eftersom jag berättat för mormor strax innan hennes bortgång om att jag skulle bli det. Hon sa då ”Du är så driftig” det kommer jag bära med mig resten av mitt liv.

December:

En månaden när sorgen kände närvarande hela tiden. Jag skrev om mormor, jag försöker bearbeta och vågar känna sorgen. Jag har besökt hennes grav, jag har pratat om henne och såldes hållit henne närvarande. Tänt ljus i kyrkan när Williams skola hade adventsuppträdande. Jag var på julshow med jobbet, och dagen efter åkte jag till Västerås för två dagars studie. Blev godkänd på min fältstudie, och har känt att studierna är mindre viktiga i mitt liv just nu. Jag har varit på julshow i Lugnetkyrkan där William uppträdde och började då locka mitt hår. Jag fick köpa den tavla jag fullkomligt älskar med min mormor på, samt fick hennes vigselring där det står ”Bror och Barnbro 2/10-1949” i som julklapp från mamma.

Som ni ser så började mitt 2018 så fint, med slutade i stor sorg och saknad. Jag visste som sagt inte om jag ville ge mig in på en årssummering men här är den nu. 2018 är mitt saknades år, jag saknar min mormor så mycket. Imorgon den 1/1-19 skulle hon fyllt 89 år, jag kommer tända ett ljus i hennes minne imorgon. Älskade mormor du är så saknad och älskad.

46 Comments

  1. Sorg och saknad är jobbigt, men det tillhör ändå livet på något viss.
    Kul att du har gått NTA-utbildning. Jag är utbildare på temat ”Från frö till frö”.

  2. Jag skulle med vilja vinna 10 kg jordgubbar 🙂 Så mysigt det ser ut i Rullsand, jag älskar sol och bad 🙂 Förstår att du saknar din mormor och att det är tufft för dej 🙁

  3. Vet att ditt år varit ganska upp o ner men nu kan de ju enbart vända till de bästa året för att de förtjänar du ?
    Woow så fint att du fick din mormors vigselring ?

    1. Ja det har verkligen varit det. Jag tror dock inte på det där med att saker vänder. Jag tror helt enkelt att så länge man lever kan det bara bli värre, däremot får vi alltid fina stunder i livet. Ja det var en fantastisk julklapp.

  4. Ditt 2018 har bjudit på många fina händelser och stunder men också djup sorg. Jag har inte valt att sammanfatta mitt år men kanske skulle det bli på ett liknande sätt. Gemenskapen med nära och kära har betytt mycket men två dödsfall inom loppet av två månader har också satt sina spår. I morgon så är det dock dags att vända blad.

    Jag önskar dig en fin nyårsafton!

    1. Ja det är verkligen så, man jag funderade fram och tillbaka hur jag skulle göra men till sist gjorde jag det ändå. Summerade 2018, trots sitt tuffa tid. Detsamma fina du! Gott nytt år 😀

  5. Vad bra du passade i de glasögonen! Ja våren kom verkligen helt plötsligt och allt på en gång, får hoppas det blir så nästa år igen, men kanske inte lika varm sommar.. Det har vart jobbigt!
    Det har hänt mycket detta år för dig, stora saker bra och tråkiga händelser. Hoppas ditt 2019 blir ett grymt år!
    kram <3

  6. Du passar ju jättebra i dom glasögonen, sån glas ögon är så fina. Du har skapat den bästa gruppen på hela Facebook. Din grupp är den bästa som jag är medlem i. Sorgen är stor och även för mig som du vet, kan tänka mig att i morgon kommet vara en väldigt tung dag för dig. Stor kram på dig ?❤️

    1. Åh tack :). Ja jag vet verkligen det :(. Så ledsen för att du behöver gå igenom samma sorg och saknad över din mormor. <3

      Så fint att du tycker så om Bloggsupporten jag blir jätteglad för det 🙂

  7. Verkligen ett händelserikt år med både upp och nedgångar. Riktigt jobbigt att förlora någon som man älskar men försöker tänka dem som änglar runt omkring oss nu istället ❤️ Hoppas 2019 blir magiskt och mestadels fullt av uppgångar ?

  8. Jag vet hur tufft det är, vetskapen om att någon ska dö, väntan…den förfärande väntan. Rädslan och ovetskapen om hur och när. Min mamma fick sin dom i Maj, man överröste henne med kärlek och i December fanns hon inte mer. Sen var det en tomhet, en skärande tomhet.
    Att mista någon gör ont och man läks aldrig ihop igen ??

  9. Blir så ledsen att läsa om din mormor!! Jag är själv väldigt nära min mormor och fasar för den dagen hon inte finns längre!! Jag tänker på dig!! Kramar

    1. <3 . Förstår, jag kände som dig när min mormor var frisk och levde. Det blev en chock att hon blev sjuk och dog inom så kort tid :(. Det är svårt att ta in att någon inte alltid kommer finnas kvar, men ännu svårare är det när personen är borta och man måste acceptera den denne aldrig mer kommer tillbaka. Kramar <3

  10. Usch fy sjutton. Som jag skrev i min årsresumé så vet man aldrig vad en människa går igenom. Så himla sjukt ändå. December är en svår tid för alla som förlorat någon, de är konstant så nära. Massa kramar fina du och gott nytt år. Tänd ett ljus för mormor<3

  11. Shit vad bra du passade i glasögon! Asså jag känner verkligen med dig, ditt 2018 var som mitt 2016 fast lite amdr omständigheter självklart. Det är först nu jag känner att jag kan börja leva igen och jag hoppas att du också känner så när du är redo ❤

  12. Ditt år ser ut att varit både upp och ner. Precis som mitt eget. Beklagar din sorg återigen. Hoppas att du får ett toppen 2019

  13. Förstår att det varit lite som en berg och dal bana år. Beklagar det med din mormor, så jobbigt det måste varit och är jobbigt 🙁

    Måste säga att jag gillar din grupp, man får lite inspiration av den 🙂
    Gott nytt år! Kram

    1. Ja det har varit det verkligen.
      Åh blir verkligen jätteglad av att höra att ni medlemmar blir det :D. Sådant gör massor för det betyder att vi gör en grupp bra tillsammans 🙂

  14. Ett fint år men som också bjöd på mycket sorg. Fint att du fick mormors vigselring. Förstår att den betyder mycket för dig!
    Bloggsupportgruppen är suverän tycker jag. Vilket lyft min blogg och bloggandet har fått! Tack så mycket för att du skapade gruppen. <3

    1. Ja det var absolut så. Ja det är så fint, den bär jag verkligen med många känslor i mig.
      Blir så glad av att läsa det :D, det känns som gruppen fått med så mycket för andra 🙂

  15. Härlig summering av 2018. Tar mig tillbaks till sommaren och alla fantastiska kvällar. Då njöt jag inte fullt ut eftersom jag tyckte det var så varmt men nu saknar jag det såååå

  16. Så fint du berättar om mormor <3 Så himla tråkigt det som skett. Bra att du bearbetar och sörjer, det gjorde inte jag när min mormor dog när jag var här i Tunisien och skuldkänslorna grep tag vilket sitter ännu, snart 16 år senare. Viktigt att sörja ordentligt tror jag så att man kan gå vidare sen någorlunda.
    Tack för att du delade med dig av ditt år, hoppas på ett fint 2019 för dig. 🙂 Kram!

    1. Stor kram till dig <3. Jag behöver den där bearbetningen i det här så mycket. Tidigare i mitt liv när människor dött har jag stängt av, jag vill inte det längre jag behöver sörja och leva i den här känslan. Jag tror det är först då jag verkligen kan uppleva och förstå. Det gör så fruktansvärt ont, men jag måste för min skull och för Williams. Hoppas du får ett fint år med. Kramar!

  17. Du är så grym som delar med dig av detta… Du är stark som gör det!
    Har också haft planer på att göra något liknande men har inte hänt så mycket händelserikt i mitt liv faktiskt så jag skippar det!

    Hoppas ditt 2019 blir bättre <3

  18. Vad fint att läsa om ditt 2018! Mycket fint verkar ha hänt. Beklagar sorgen efter din mormor. <3
    sv: Ja, det är lite Bullerby-känsla där jag är uppväxt!

  19. Vilket fint år du har haft. Va jobbigt att förlora en så nära anhörig. Jag förlorade min pappa i april ( har sammanfattat året på bloggen om du vill läsa). Sorgen har varit jobbig och är det fortfarande.
    Gott Nytt År!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa