Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Reklam

8 lite annorlunda jultraditioner

Inlägget är reklam för Spincasino.se

Även om det nu är några månader sedan jul, så kan jag ibland se tillbaka och fundera kring just hur julen förknippas med olika traditioner. Väldigt många kör på de klassiska traditionerna kring kalle anka och att dansa kring granen. Men ibland så hör man talas om såna där lite mer udda traditioner, som verkar finnas i betydligt färre hushåll.

Därför tog jag en liten stund för att lista sådana jag kunde komma på. För att eventuellt testa inför kommande jul. Totalt lyckades jag komma på 8 annorlunda jultraditioner.

En tradition jag hörde talats om gick ut på att fira julen baklänges. Något som kan låta helt knasigt till en början, men som också kan ha sin charm. Enkelt så handlar det om att ni börjar dagen med det ni traditionellt avslutar julaftonen med. För en del kanske det är att äta godis och kika på film. På samma sätt så avslutar man då dagen på det sättet man tänkt börja sin traditionella julafton. Så som att äta gröt exempelvis. Lite udda men också ganska rolig tradition.

Jag har även läst om en tradition där personerna brukade byta färger mellan jul och påsk. Med andra ord köra gula färger under julen och röda traditionsenliga julfärger på påsken. Verkligen ingen tradition som jag skulle kunna tänka mig att haka på. För mig så är julen och dess känslor förknippade med just julstöket och pyntet som vi har då vanligtvis.

Något som faktiskt börjar bli lite av en annorlunda jultradition numera är att gå i kyrkan på julaftonsmorgon. Verkligen inte lika ovanlig som traditionerna ovan. Men klart en tradition som minskar i frekvens för många.

En nära vän till mig berättade om en familj som hon kände, där de istället för att låta tomten dela ut julklapparna körde en fiskdamm. Ni vet en sån där som man brukar ha på barnkalas, men då barnen vanligtvis fiskar upp en godispåse. En ganska rolig och annorlunda tradition kan jag tycka.

Har läst om några som hade som tradition att äta pizza på julaftonskvällen och skippa julmaten helt. Kan förstå att man tycker det är skönt att slippa laga all mat. Samtidigt kanske det inte är helt enkelt att hitta en pizzeria som har öppet på julaftonskvällen.

Något som också är lite av en udda tradition är alla personer som väljer att tokträna på just julafton. Du har säkert sett någon som postar på instagram om hur de precis avverkat ett tvåtimmars långt gympass. Samtidigt som övriga Sverige har smällt i sig en massa onyttig julmat. En tradition man kan tycka vad man vill om. Men förstår att de som lyckas avverka ett långt träningspass på just självaste julafton, känner sig nöjda med insatsen.

För något år sedan så såg jag ett klipp på en familj som valde att spendera julafton på ett härbärge för hemlösa. Där hjälpte de till att laga mat och dela ut julklappar som hade samlats in. En otroligt fin tradition får jag säga. Att hjälpa utsatta i samhället på det viset är en otroligt fin gest verkligen.

Den sista traditionen jag kunde komma på som var lite udda, handlar om att alla gästerna klär ut sig till tomtar, pepparkakor eller annan lämplig dräkt som passar för dagen. En lite skum men samtidigt rolig tradition som säkerligen uppskattas av de mindre i hushållet.

Detta var några mer eller mindre udda traditioner som jag läst eller hört talats om genom åren. Jag gillar tanken på att våga införa någon ny tradition emellanåt. Samtidigt som man även ska ifrågasätta varför man gör vissa saker. Många gånger kan traditioner komma från många generationsled tidigare i släkten och bara hängt med, även om de kanske inte är så bra i dagens samhälle.

2 Comments

  1. Jag kan nog ta till mig alla de udda traditionerna du skriver om ? Julen för mig är som de flesta värme, gåvor och kärlek….Jag har tröttnat på julmat och tar till mig allt nytt och gott ? Tokträna tänker jag inte göra….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.