Inlägget är reklam för Spincasino.se

Varje år måste man lämna in skatten i tid. För den som bara är anställd och inte gör några speciella avdrag är det numera fruktansvärt enkelt. Det är bara att logga in på skatteverket, kontrollera uppgifterna och skicka in. För de av oss som är egenföretagare, antingen på heltid eller som extraknäck, är det betydligt mer komplicerat. Som bloggare finns det många småinkomster och kostnader att hålla koll på och det är lätt att man missar något eller räknar fel någonstans. Jag ska försöka ge några enkla tips som hjälper dig att få skatten rätt på en gång.

1. Sköt bokföringen

Speciellt för den som driver ett mindre företag vid sidan av och inte tjänar så mycket är det lätt att försumma bokföringen. Man tänker att det kan man ta hand om senare. Men ”senare” har en tendens att bli sista minuten och helt plötsligt sitter man med ett berg av fakturor som måste bokföras. Då är det inte svårt att förstå att man kan begå misstag.  

2. Håll koll på nya lagar och bestämmelser

Varje år kommer det nyheter som påverkar våra skatter. Somliga har effekt för alla medan andra inte påverkar privatpersoner, men kan ha stora effekter för företag inom vissa branscher. De flesta nyheter som direkt påverkar hur man ska redovisa skatten kan man läsa om på skatteverkets hemsida. Det kan vara bra att ha det som vana att surfa in där i början på varje år för att se om det är något man bör känna till. Dessvärre är inte skatteverket kända för att vara helt tydliga i alla frågor. Ibland kan man dessutom behöva besöka sidor speciellt riktade till egenföretagare för att få hjälp med hur nya lagar egentligen ska tolkas. 

3. Ha ett separat bankkonto 

För den med ett litet företag kan det kännas smidigare att få in alla betalningar på sitt privata bankkonto. Men detta blir snabbt en mardröm när man ska göra bokföringen och lämna in sin deklaration. Genom att ha ett separat konto för företaget blir det mycket enklare att kontrollera att bokföringen stämmer och att ingenting missas. Det finns inga lagar som säger att man måste ha ett företagskonto, som dessutom kan kosta pengar att ha, men för många kan det vara en smidig lösning då ett företagskonto ger ytterligare möjligheter att sköta till exempel bokföring och fakturering smidigt.

4. Skaffa en revisor

De flesta av oss egenföretagare har ingen examen i företagsekonomi. Det gör att det snabbt kan bli en mardröm att sköta ekonomin i företaget helt på egen hand. Detta gäller speciellt när det går bra och man får fler och mer komplexa affärskontakter och inkomstkällor. Därför bör man redan i ett tidigt skede fundera på om det inte kan vara värt att ta hjälp av en revisor för att sköta hela eller delar av bokföringen. Det kan kännas som en onödig kostnad när firman inte omsätter särskilt mycket ännu, men faktum är att den tid och energi detta sparar är mycket värd. Det gör att man istället kan fokusera på de delarna av företagandet man verkligen brinner för.


Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Relaterade etiketter:

4 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa