Det har varit några dagar nu när jag känt mig ganska tömd på energi. Förmodligen för att jag började oroa mig över allt detta med Corona. Jag gör vad jag kan för att slippa bli smittad, men jag ser samtidigt hur andra gör precis tvärtom och utsätter andra för att bli smittade och då blir man orolig. Varför agerade inte Sverige tidigare? Pandemi, och skolor och förskolor håller fortsatt öppet här i Sverige. Någonstans kanske vi skulle göra klokt i att stänga skolor och förskolor, ge föräldrapenning till de vars barn är under 12 samt till de barn där föräldrarna av olika skäl inte kan lämna sina barn själva om de är äldre.

Jag ser hur vissa jobbar hemifrån, det är bra med skolor och förskolor har massor med personal. Det är lätt att tänka lärare, men vi är så många fler. Lärare, lokalvårdare, personalen i matsalen, vaktmästare, elever som har vårdnadshavare och kanske syskon hemma, aktiviteter på fritiden. Det enda som skrivs om är hur hemskt det blir för alla inom vården om skolan stänger, men skolan är en plats där SÅ många kan begränsas från att smittas och därmed kanske det kan förebyggas att äldre blir sjuka. För det är ju de äldre vi vill skydda inte sant? Corona verkar också vara lurigt eftersom man kan gå med det utan att märka saken, tänk om man som vårdpersonal går hem till pensionärerna helt ovetandes om att ens barn smittat en med corona. Jag förstår det förödande med att stänga skolor och förskolor, men jag tänker också att det är något som kunde förebygga detta mera.

Jag ska svara på era kommentarer också, men jag behövde verkligen någon form av paus i huvudet i några dagar. Jag skulle haft amningskurs i helgen. Den är så klart inställd, säkerheten går före så klart.

Hoppas du som läser detta är frisk och mår bra.

32 kommentarer

 1. Jag håller helt med dig om detta! Tyvärr när man jobbar på förskola möter man ofta familjer med brist på respekt som lämnar sina barn halvdana på förskolan. Aldrig okej – men ännu mindre nu! Tycker att vi borde ta till med åtgärder för att stoppa spridningen av detta och för våra äldre & medmänniskor i riskgrupper!

 2. Tror ändå vi kommer långt med normal hygien. Sen kanske infektionskänsla barn få vara hemma utan att bli ifrågasatta. Sjukvården vet ju om dessa. Hörde även att man inte ska hälsa på sina äldre släktingar osv nu just för att inte sprida smitta. Då jag jobbar med det jag gör, har jag förhoppningsvis ett bra tänk, men visst önskar man att kommunen gjorde mer. I min värld skulle inte våra brukare behöva gå till jobbet t.ex för att undvika just smitta.De tillhör ju en riskgrupp .

 3. Håller med! Men nu verkar det som att skolor stänger (lite sent påtänkt). Har vänner i andra länder där skolor har stängt redan. men då är det folk som tar det typ som “skollov” och åker iväg på aktiviteter eller går ut å hittar på saker med barnen… det var nog inte riktigt tänkt så.

  Även om man inte är rädd för viruset så måste man tänka på de som ligger i riskzonen och göra det man kan för att minska spridningen. Tänker på alla stackars hemlösa pensionärer <3

  Ta och vila huvudet nu. Jag behöver också göra det ibland. Har funderat på att ta en helt teknikfri dag i veckan faktiskt. Tror det skulle göra gott 🙂

  1. Här är det gymnasium nu sedan nya riktlinjerna, jag hoppas det blir lika för andra ställen nu. Detta med “lov” ser jag blivit stenhårt på många ställen som Italien så misstänker att det kommer bli så i hela världen. Smittan måste ju bort.

 4. Jag håller med dig. Blir så oerhört provocerad av att tänka på hur många som faktiskt har ignorerat symptom och liknande på grund av att de enbart tänker på sig själva. Angående att stänga skolor och förskolor tycker jag att det är en så svår fråga. Jag menar, tänk all vårdpersonal som kanske tvingas stanna hemma med sina barn på grund av det. Det påverkar ju sitatuonen negativt i dagsläget 🙁

 5. Jag håller helt och hållet med dig tycker skolor och förskolor borde stängas. Tycker det verkar för riskabelt om man nu ska undvika folksamlingar och det blir det ju i skolor. Så tycker man borde ta det säkra före det osäkra att stänga skolor
  Jag börjar min engelska kurs på måndag men jag är orolig, vara i skolan runt folk känns inte säkert.

 6. Jag hoppas att du snart känner dig piggare. Det är jobbigt när man är så trött att man behöver en paus. Hoppas den gav energi.
  Jag tycker att det här med att stänga skolor eller inte är jättesvårt. Barnen missar undervisning som måste tas igen senare på något annat sätt. Sen tycker jag absolut att man ska ha respekt för smittan och göra allt man kan för att undvika smittspridning, särskilt till de riskgrupper som finns. Jag tycker dock att medias rapportering är hysterisk och jag tror att det skrämmer upp många i onödan.

  De senaste siffrorna jag läste var att smittotalen i både Kina och Sydkorea minskar så jag hoppas verkligen att toppen snart är nådd.

 7. Att stänga skolor rent generellt gagnar inte Sverige då corna trots allt inte riktigt än så länge är allmänt utbrett.
  Visserligen tillhör jag riskgrupp.
  Men jag kan inte se att det hjälper att börja stänga ner offentlighet och skolor, för nån måste jobba inom vård, omsorg och även butiker och industrin mm behöver folk för vi ska gå runt i landet Sverige.
  Vi behöver alla mat och det finns ingen garanti att det hjälper att stänga under endast 14 dagar.

 8. Jag är otroligt rädd för att bli smittad av detta hoppas att alla tar sitt ansvar nu så att inte fler blir smittad alla borde ta sitt ansvar och vara hemma när dom är sjuka:)

 9. Ja det är konstigt. Tycker att Sverige är lite långsamt med att reagera. Bättre stänga ner lite innan det sprids ännu mer.

 10. Det är tvetydigt med detta om att stänga skolor, föräldrar som måste vara hemma med sina barn, de försvinner från sina arbeten som kanske är inom vård och omsorg eller andra serviceyrken, där de behövs, men samtidigt så är det ett sätt att inte sprida smitta, hur ska man göra?
  Och vad skulle barnen göra den tid de inte ska vara i skolan? Hänga på stan eller som vissa här, hänga i butiken och sprida ev smitta där eller på stan? Nä det är verkligen inte lätt detta, jag hoppas det lägger sej snart.

 11. Jag som jobbar inom sjukhuset vet vilken förödande konsekvens det kommer få om skolorna håller stängt. På min avdelning är 3/4 delar föräldrar och har barn som går i skola/förskola. Om alla vi måste vara hemma kommer inte avdelningen fungera för all personal är hemma. Om de är så på varje avdelning på sjukhuset så är de väldigt lite personal kvar. och ja, de finns andra patienter på sjukhuset än coronadrabbade och dom behöver också hjälp.
  Alla livsmedelsbutiker, apotek och polis, ambulans kommer också drabbas. Alla har inte möjlighet att lämna hos någon annan osv. Nej skolorna måste vara öppna, iallafall för dom som har samhällsviktigt jobb!

  1. Visst men alla har ju inte småbarn tänker jag. Det är ju många barn som är äldre som kan vara hemma, samt att man kanske kan ha vissa barn på skolan och turas om eller så.

 12. Jag blir irriterad är man pratar om “elevers rätt till undervisning”. När det är skarpt läge gäller det att tänka i andra banor. På vår skola är 1/3 sjukanmälda i dag och jag har fått skicka hem en elev som hostade som en galning. Föräldrapenning till föräldrarna är väl en lösning. Svårt att veta dock vad som är bäst…

 13. Det här med corona har gått för långt. Inte att folk är rädda eller oroliga, utan spridningen. Det har gått så snabbt. Jag tycker inte man bör va rädd om man inte är i riskzon eller har en anhörig i riskzon, men man ska respektera sjukdomen och respektera varandra och våra medmänniskor. Jag hoppas de får kontroll över det snart.

 14. Jadu, det där Coronaviruset har verkligen ställt till det både här och ute i världen :/
  Det är bara att hoppas att alla förstår hur illa ställt det är och göra sitt bästa för att stoppa spridningen, att ta sitt ansvar. Vi hoppas på det bästa, kram!

 15. Sverige agerar ganska lamt men det är kanske inte så konstigt med den förlamade regering som vi har fått fram i det här landet. Själv är jag inte orolig men förstår när jag ser de tomma butikshyllorna att detta speedar upp paniken hos befolkningen. Stäng hela Sverige och sätt alla i karantän hemma i två veckor. Skjut på sommarlovet så att undervisningen inte blir lidande. Det kanske inte hjälper mht transporter av varor mm. Men vad ska vi göra?

 16. Potatismjöl rädda vår vardag nu när vår yngsta hade vattkoppor. Hade det även då mina äldre hade vattkoppor.. Funkar alltid👏

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: