Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Författarens egna ord.

En sommar utan någonting.

Jag har tänkt på en sak nu sedan semestern, hur människor frågar i alla välmening vad man ska göra under sommaren. Folk undrar förvånat om man inte ska resa utomlands, eller åtminstone har planer på att resa i Sverige. Det ställs krav på att under sin semester uppfylla saker. Precis som att man förväntas vara ute varje solig minut och när det regnar fixa hemmet på insidan. Du förväntas vara igång, hela tiden och den där ledigheten verkar inte direkt vara ledig utan mer stress och press.

Varje sommar har jag känt pressen, vad har jag för planer. Det första som sker efter ordet semester är vad man ska göra, och när semestern är slut finns en förväntan hos allmänheten att berätta vad man gjort.

Inom skolan talar vi ofta om att inte låta eleverna berätta vad de gjort under sommaren, just för att det kan kännas utlämnande för de som inte har gjort något. Samtidigt som vanligt pressar vi vuxna till att berätta, det är sådant återkommande. Det vi inte ska utsätta barnen för ska istället våra kollegor och medmänniskor utsättas för?

Varför skulle anses det vara fel att bara ligga på balkongen, läsa någon helt meningslös bok och bara uppleva lugnet en sommar? Varför måste vi jobba bort vår ledighet istället för att bara njuta, det finns ju anledningar till att bubblor spricker. När vi aldrig får chansen att vila upp innan vi fyller hela bubblan i ett andetag.

14 Comments

  1. Jag tror inte det anses fel om du svarar: Sitta på balkongen och njuta. Läsa en massa böcker. Åka på loppisar. Gå i skogen. Och så vidare.
    De flesta frågar väl av samma anledning som man frågar andra saker, inte för att stressa fram något. Ha en bra midsommar!

  2. Kloka tankar tycker jag! Semestern fyller en viktig funktion och det innebär tid för återhämtning och att tanka ny energi. Sedan är det väldigt olika hur man väljer att göra. En del trivs jättebra med att bara ta dagarna som de kommer och koppla av. Det kan göra en del stressade och de tycker att de ”slarvat bort” semestern om den inte inneburit resor eller andra aktiviteter. Jag tror vi får inse att vi är olika där och att det inte finns något rätt eller fel. Vi väljer det som passar oss helt enkelt.

    Däremot tycker jag det är bra att inte barnen ska berätta. Det finns många som inte gjort något, kanske av ekonomiska skäl, och det kan vara känsligt när andra berättar om utlandsresor och annat.

    Hoppas du blir nöjd med din ledighet!

    1. Ja så är det absolut. Vi får ju energi genom olika saker, men ibland känns det som bara slappa är lite ”fult” mot att göra allt. Lite som med allt annat, en förväntas alltid vara så aktiv.

      Håller helt med gällande barn. ?

  3. Jag känner precis som du, att det är fel att inget göra. Nu vill förvisso jag göra något men kan inte o det är inget jag vill behöva förklara för folk som dessutom redan vet att jag är sjuk men ändå frågar….

    Trevlig midsommar!

  4. Jättebra inlägg! ??

    Jag vet när jag i skolan. Att det var några som åkte utomlands på semester på sommaren. Inget jag absolut inte vill göra på sommaren. Jag tycker att Sverige visar från sin bästa sida just på sommaren. Mamma & pappa kände lite press att ta med oss barn ut på husvagns semester. Därför att det inte var några vänner hemma på sommaren typ att leka med.

    Det är bra att dem har infört i skolan. Att dem talar inte om vad dem ska göra eller gjort på sitt sommarlov. Eftersom det blir tydligt status fråga.

    Exakt! Varför inte ligga hemma på sin balkongen eller gräsmatta & plöja böcker hela sin ledighet. Tror att man skulle vara mer utvilad då. Än dem som har fart flängt.

    Glad Midsommar! Ta hand om dig! Kram❣️???????

  5. Kloka ord. Jag minns en sommar när vi hann med både Gotland, Oslo och Varberg på fyra veckor. Det var alldeles för mycket och vi var tröttare efter semestern än innan. Förstår vad du menar, känns som att det finns ett måste att man måste maxa semester. Att bara ta det lugnt och vila verkar folk tycka är konstigt, fast det kanske är det som man behöver mest egentligen. Att ligga i soffan en dag och pilla naveln om man vill det måste vara okej.

  6. Måste säga att jag blir lite ledsen att läsa att du känner den pressen, att du tror att du måste ha planer, måste göra något extra… Jag säger som eval8 – svara så, jag tänker att det är ju också en form av planer inför sin semester – att göra absolut inget mer än det man har lust med. Själv ska jag som jag gjort nu några somrar jobba, med busskoordinering – 4 semesterveckor står jag på en parkering o dirigerar passagerare från tåg till buss o tvärt om 🙂 Och det är enligt många inte heller semester – men så skoj jag har, så bra jag mår o så mycket positiv energi jag hämtar då…
    Hoppas att du också kan se att dina planer är för många av oss helt perfekta semesterplaner 🙂

  7. Här har du en väldigt bra poäng. Tycker själv det inte ska kännas obligatoriskt att åka någonstans på semestern. Det är ju säkert så att vissa inte har råd att åka utomlands eller någonstans i sverige. Att bara vara hemma och ta det lugnt kan också vara skönt.

  8. En sommar utan någonting inplanerad låter som en bra sommar på alla sätt och vis. Att göra spontana saker är mycket roligare och som sagt, bara att lata sig, läsa en bok, lyssna på musik etc. är helt i min smak.

  9. Kloka ord, jag har ofta känt samma som du, ibland tänker jag att folk frågar för att få berätta om sina egna äventyr, ibland för att de är intresserade av en plats de vet man besökt.
    När jag var barn berättade kompisarna vad de gjort men vi hade ju ”bara” varit i vår stuga på Öland som vanligt. När man blev äldre var man så nöjd att träffa sommarvännerna och att ha sin fasta punkt. Vad det betydde inser jag ju ännu mer nu eftersom jag bor här på heltid.
    Jag har aldrig haft något direkt sug efter något annat än att slappa och njuta av ledigheten oavsett om det varit på hemmaplan eller inte. Under tiden jag hade stallet var det nästan en omöjlighet att semestra borta.
    Det med barnen tycker jag är rätt, även när det gäller julklappar och annat.
    Önskar dej en härlig lat semester där du trivs bäst.

  10. Har också tänkt på det! Känns som att det är en press på att göra någonting. Ogillar att i sociala sammanhang få sådana frågor för jag skäms över att svara (även om jag inte borde) Tycker det är bra att ni skippar det i skolan, minns själv från min skoltid att man alltid skulle skriva ner och berätta om sin sommar eller sitt lov och det blir ju som du säger utlämnande. Alla har inte råd att åka och göra saker. Tack för bra tankar!

  11. Så bra inlägg. Det är nästan som att resa och hålla igång konstant ger en status att vara bättre.
    Som förälder vill jag dock att mina barn ska uppleva saker under sommarlovet.
    Samtidigt förklarar jag när vi är hemma och latar oss att det är just det här som är semester och att man får lära sig njuta av det . Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.