Januari började med att fira in det nya året tillsammans med Björn, Björns syster och hennes kille samt Björns pappa. William befann sig på läger det nyåret. Jag började min fjärde termin på specialpedagogprogrammet och sörjde mormor i massor.

Februari och då den 11:e betydde att jag fyllde 35 år. Jag jobbade på med eleverna, hade utvecklingssamtal och minns att jag frös en himlans mamma. Fina Katrin som gör mina naglar gav mig thailändska vårrullar i födelsedagspresent så jag bjöd på middag här hemma på min födelsedag.

I mars gjorde jag massor med loppisfynd. Bland annat dessa fina tallrikar och koppar från underbara Rörstrands Sundborn på PMU här i Falun. För att fynda dessa så åkte jag och stod ute i kylan i 1 timme innan öppning och gissa då lyckan när jag fick allt.

April var verkligen en turbulent månad. Elen skulle göras om i hela hemmet, och när jag insåg att jag skulle bo i elkaos var jag mindre glad. Jag fick börja påsken med att dammsuga HELA hemmet, damma varje skrymsle och höll på med detta i flera dagar. Som tur var så fick jag bli hundvakt vilket piggade upp i massor. Mammas hund Nikki var på besök medan hennes matte och husse var på kryssning och några dagar senare kom syrrans Sotis hit också. Som jag njöt av alla hundpromenader dessa dagar.
Den sista april började jag även på min ätstöringsbehandling på Dala ABC.

I maj så gick jag varje tisdag på DALA ABC och fick hjälp med mina ätstörningar. Tyvärr har inte utfallet av detta blivit så bra som jag önskat, men jag kämpar fortfarnade. Hur som helst så var det sista träffen för terminen i Västerås. Jag kom till hotellet och fick ett helt underbart rum, men så bröt någon extrem ångest ut. Det var helt vidrigt, jag låg hela natten och hade panikångest. På kvällen hade jag försökt andas, tagit bad med mera men inget tycktes hjälpa. Det var verkligen en hemsk upplevelse och den ångesten som började där höll i sig fram tills oktober i år.

Juni kom och jag gjorde min sista dag på Dala ABC. Utöver det så blev det semester och sommarlov. Jag, Björn och William samt min systers hund Sotis som jag var hundvakt åt åkte till Sälen en vända över dagen. Jag tog en bild på William när han stod vid en fors. Jag hade en hemsk ångest hela sommaren, hjärtat slog och jag tog långa och överdrivna promenader varje dag för att jag lyssnade på massor av böcker kring självhjälp där samtliga framhävde vidden av motion. Eftersom jag är en allt eller inget människa så hade jag extremt ont överallt på grund av mina rejäla promenader på upp till två timmar varje dag. Jag flydde ångesten och ångesten jagade mig.

I juli tog jag promenader fortfarande, umgicks med familjen och fick äran att återigen vara hundvakt. Men då åt mamma och hennes mans Nikki. Jag var ut på Falu Crusingen med Björn en sväng och vi åt sushi på gräset och tittade på alla fina bilar. Jag köpte en ny telefon och njöt av värmen som varade i några ynka dagar.

I augusti ville vi göra något de sista semesterdagarna så vi drog till Västerås tillsammans. Kollade på slott, åt god mat och hade en helt underbar dag som var rätt varm. Vi åkte sedan förbi och kollade området där Västmanlandbranden tagit sig fram. Augusti betydde att gå tillbaka till jobbet igen efter semestern.

I september så började mitt sista år på specialpedagogprogrammet. Jag satte igång och började plugga teori och trodde faktiskt aldrig jag skulle fixa den kursen för den var svår. Jag hängde mycket i min fåtölj jag hittade på Marketplace på Facebook och tog långa promenader.

Oktober betydde att William fyllde femton år. Jag förstår fortfarnade inte att jag ett så stort barn, älskade ungen. Vi var på bio jag och William och såg The joker som blev en stor favorit för oss båda. Oktober betydde även att det var ett års dagen för efter mormors död. Jag saknar henne så mycket, och trots att jag trodde att dagen skulle vara helt fruktansvärd så gick det bättre än jag trodde på årsdagen. Hon är så saknad fina mormor!

November betydde att första snön kom, men den försvann lika snabbt. Jag gick till kyrkan den 30 november då Williams skola hade sitt årliga adventsfirande där. Jag tände ljus för mormor och bar hennes vigselring som är i guld samt ovanpå denna min Zornring jag fick av mamma när jag fyllde 18. Den här dagen köpte jag även en klocka.

I december klarade jag tentan och således kursen i teori och metod, jag var till Västerås och Mälardalens högskola i dagarna två. Det medförde att jag nu börjar min sista termin på specialpedagogprogrammet 2020. Det ska bli underbart! Jag köpte en docka med Moradräkten på Tradera och firade julen tillsammans med Williams släkt. December var också månaden när min bloggs hela innehåll först försvann, jag fick en backup och tog mig inte längre in på sidan då min användare saknades. Jag trodde att över femton år av bloggande var över för alltid. Som tur var finns det änglar i bloggvärlden i form av bloggvänner, fina Elisa återskapade min blogg och därför får ni dras med mig även 2020.

2019 har varit ett tufft år för mig, ser jag tillbaka på detta året så är det skönt att gå vidare till 2020. Jag tänker att 2020 kanske ger något nytt, mer energi och glädje. Det är 2020 jag tar min examen, och vad mer 2020 kommer erbjuda? Ja det vet än så länge bara framtiden.

40 kommentarer

 1. Så kul att få ta del av ditt år, i stora drag låter det som ett bra år. Motgångar är bra att vi har ibland kanske. Jag älskar också dina loppisfynd du gjort under åren! Gott nytt år min kära vän! ❤️

 2. Varit mycket både upp och nergångar ja. Men så är det väl andtar jag. Tråligt att det inte blev som du ville på Dala ABC men skönt att du kämpar på.
  Att vara hundvakt är ju såå mysigt!
  Du är grym som tagit igenom dig ett år till, jag hoppas 2020 kan bli fantastiskt för dig <3

 3. Oj vilken sammanfattning, imponerad! Jag vet inte om jag skulle kunna få ihop en, tycker året gått så fort!! Det har verkligen varit mycket för dig, många jobbiga saker men också flera fina. Hoppas 2020 blir toppen. Härligt att bli klar med utbildningen 😀 Gott nytt år!

  1. Ja är ju så med år, de går fort :). När man väl skriver ihop så brukar det falla på plats när man får fundera lite :). Så ett tips är att försöka det är rätt kul 😀

 4. Tänk att jag känner igen det mesta som du berättar om. Så jobbigt att du haft så mycket ångest och att inte mycket hjälpt. (Rätta mig om jag har fel) Tallrikarna son du fyndade var ju så fina. förstår att du var väldigt glad över det.

  1. Så fint, det är ju lite så tror jag när man följer någon länge man får ju ta del av någon annans liv så man vet saker om det :D. Så tänker jag med din blogg med vet så mycket om dig fastän vi inte träffats. MEN det måste vi försöka göra :D. Visst är de fina 🙂
   Ja så är det lite, ofta är det inte så lätt att få hjälp med ångest tyvärr 🙁

 5. Ja, 2019 var då inte ett direkt bra år för dig kan jag väl säga. Men som en kompis till mig brukar säga – det är historia nu. Och det är ju det. Nu är det bara att blicka framåt. Det gäller nog inte bara dig utan oss alla.
  Nu önskar jag dig ett 2020 som jag vill ska bli precis som du själv önskar. Kram!

  1. Nej året var verkligen en berg- och dalbana. Nu försöker jag dock tänka framåt :). Livet är ju så där, vissa perioder behöver man dessa dalar jag tänker att det finns en mening med saken :). Önskar även dig ett fantastiskt 2020 😀

 6. Låter som om du har haft ett bra år ju! 😀
  Härligt att du varit hundvakt åt både din systers och din mammas hund några gånger under årets gång. Alltid så mysigt!
  Roligt att ni också befann er i Sälen! Jag och familj åkte också till Sälen under sommaren 🙂

  Gott nytt år! <3

 7. Vilket år du haft! Jag ser också fram emot ett nytt år, ett nytt kapitel att starta om på. Anta nya utmaningar, växa som människa och skapa nya minnen! Gott nytt år!

 8. Vad kul att du skriver om ditt år med texts och bild 🙂 roligt att ha fått följa med på ditt år hoppas att 2020 blir ett toppen år för dej kram <3

 9. Vilken fin tillbaka blick på 2019.
  Trots motgångar har du flera ljusglimtar att se tillbaka på. Tur är det när man känner att året varit tufft och man inte riktigt orkat med. Önskar dig ett underbart 2020, må framgångar och lycka kanta din väg fina du ❤

 10. Ja nog har det varit ett tufft år för dig men några ljusglimtar kan jag ändå läsa. Nu hoppas vi att det här året, ja hela decenniet blir det allra bästa <3

 11. vad roligt att prata om sitt år som varit. Oftast har man både upp och nedgångar. Kul att du klarade tentan och härlig känsla att vara på slutspurten av utb

 12. så glad allt löste sig med din blogg, för en 2020 utan din blogg hade inte varit kul <3 jobbigt att du haft såna problem med ångest 2019 , känner verkligen igen mig i det galet tufft med ångest, hoppas verkligen 2020 blir ett enklare år för oss båda <3

  1. Det är ja med. Åh tack fina du <3. Jag tänkte när det sket sig så där att jag aldrig mer skulle kunna blogga. Alla andra platser kändes fel. Ja fy det är hemskt när man har ångest :(. Bara såna som upplevt det förstår ju hur det är precis som du skriver där 🙂

 13. Gott Nytt År! Vilken fin sammanfattning. Jag har också sammanfattat mitt år på bloggen och jag tyckte det var ganska svårt. Men jag kände att jag fick med det viktigaste.

 14. Att ta e examen leder alltid till nya vägar och öppnar upp för nya möjligheter. Spännande att det snart är dags.

  God fortsättning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa