Näthat & negativa kommentarer.

Har grubblat lite, jag upplever att ordet näthat inte har den innebörden jag trodde att de hade från början. Näthat för mig är när någon utsatts för konstanta påhopp och kränkningar. Där människan som utsätts för näthatet mobbas, blir utsatt för hot och kanske rent av blir förföljd. Det var i alla fall vad jag trodde symboliserade näthat, och jag har nog lite smått tänkt mig att näthat och mobbning går hand i hand. Det är samma ruttna sätt och ett helt oacceptabelt beteende.

Men, nu märker jag att folk skriker näthat bara någon inte håller med den som skrivit ett inlägg. Att så fort någon eller några inte håller med skribenten är denne en lågt rutten människa som mobbas och borde ta sig någon annanstans. Man skriver hur dessa kan dra någonstans och sluta skriva negativt. Det här är något som stört mig i många år! Det är skillnad på att hata och inte hålla med någon. Jag vet inte hur det ser ut i andra människors liv, hur andra människor socialiseras i världen. Men jag håller sällan med i allt det andra människor säger och tycker, det betyder dock inte att jag på något sätt inte kränker människan. Om jag umgås med människor och har en åsikt, medan min vän har en helt annan så mobbar ju inte hon mig för att hon ger sin syn på saken? Däremot kanske hon utmanar mig intellektuellt och får mig att tänka till. Hon eller han kanske helt plötsligt säger något som jag aldrig tänkt på tidigare, jag börjar tänka att. Oj det här har du ju faktiskt rätt i. Jag kan ta ett exempel, jag diskuterade valet med en nära person som inte tänkt rösta då personen ifråga sa att; Jag skiter i vem som styr Sverige. Jag sa då, men tänk på va privilegierade vi är i det här landet. Tänk på att vi till skillnad från andra länder får rösta. Kvinnor har kämpat fram rätten till att få rösta, de blev misshandlade, slängda i fängelse och i vissa fall även mördade för vår rätt att rösta. Vår rätt att äga våra egna kroppar, vår rätt att ha en egen ekonomi. Att inte rösta är som att pissa på allt det som kvinnor och män kämpat för och fortfarande kämpar för. Dessutom, vill man ha förändring, få ett jobb att vår framtid ska vara en bra plats bör man rösta. Sedan vad man röstar på är upp till var och än, men bara att man visar att jag bryr mig om mitt land är viktigt. Men nu tillbaka till ämnet, hade jag skrivit ovanstående mening till någon på nätet som inte tänkt rösta hade jag genast uppfattats som en nätmobbare eller någon som sprider negativ energi och bara är ute efter att klaga på människan ovanför. Vad är skillnaden?! Jag ser mig knappast som en mobbare när jag skriver min syn på saken, jag håller bara inte med skribenten i en fråga.

Enligt mig är det skillnad på näthat och att inte hålla med. Om man sprider sina ord, kommer inte alla hålla med dig. Det finns ingen värld där alla kommer tycka och tänka precis som du i varje liten sak. Alla människor har ju olika erfarenheter eller liv, och man bör vara försiktig med att använda ordet näthat i fel syfte. För snart står vi där, med ett ord som tappat sin betydelse och istället kommer användas som ett skämt.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

8 thoughts on “Näthat & negativa kommentarer.

 • 30 oktober, 2014 at 10:04
  Permalink

  Jag håller med dig, näthat har jag alltid trott var om man blev mobbad eller påhoppad på internet… Att man tycker och tänker olika är ju vardagsmat eller hur man ska säga. Man kan ju inte tycka lika om allt, inte ska man bli mobbad eller påhoppad för det! Det låter ju helt sjukt om du frågar mig.

  KRAM

  Reply
  • 30 oktober, 2014 at 11:12
   Permalink

   Beatrice, mamma till Robin och Jennifer – Ja eller hur? Håller fullt med dig! 🙂

   Reply
 • 30 oktober, 2014 at 14:41
  Permalink

  Håller med, man måste ju få ha en åsikt! Jag gillar själv att diskutera och skulle nån kalla mig näthatare bara för att jag har en annan åsikt skulle jag bli helt matt…

  Reply
 • 31 oktober, 2014 at 09:24
  Permalink

  Näthat är detsamma som mobbing för mig, har aldrig råkat ut för det men har sett andra blivit det. Trevlig helg på dig!

  Reply
 • 3 november, 2014 at 14:54
  Permalink

  Förstår precis vad du menar. Har funderat på detta själv, blev riktigt paff när jag upptäckte det första gången. Näthatare är sådana som Robert Aschberg jagar, inte att man har en annan åsikt än någon annan. Ska vi gå den vägen att vi ska börja skrika näthat så fort man inte har samma åsikter då ligger vi risigt till, alla har rätt till en åsikt sen kan man framföra den åsikten på ett bra och fint sätt utan att trycka ner eller behandla någon ojuste.

  Reply
  • 6 november, 2014 at 21:46
   Permalink

   Jullan – Ja eller hur?! Det känns som ordet börjar användas i helt fel sammanhang.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: