Du tar väl hand om din katt?

Inlägget är ett samarbete.

063

Personligen skulle jag gärna haft både katt och hund i hemmet men på grund av astma och allergi får jag hålla dem liter mer på avstånd. Men kan inte låta bli att https://www.saramadeleine.se/djur-natur-och-livet hälsa på kossor, leka med hundar och mysa med katter när tillfälle ges. Det gäller bara att göra det med ”lagom dos”. Älskar helt enkelt djur lite för mycket för mitt eget bästa.

030

Är medlem i Djurens Rätt, en organisation som minst sagt ska ha beröm för vad de gör. De är Sveriges största djurrätts och djurskyddsorganisation som kort och gott kämpar för djurens rätt att ha det bra. En självklarhet kan man tycka men det är uppenbarligen att inte alla håller med utifrån hur vissa djur behandlas.

Så här inför sommaren delar jag med mig av några tips från Djurens rätt gällande katter.

014

           Kastrering

 

Ska katten vara utomhus så är det bäst om den är kastrerad. Annars är risken stor att det blir ”ovälkomna” kattungar (Kan man verkligen säga ovälkomna….) som inte sällan avlivas helt i onödan. Finns tankar på avel är det en helt annan sak men det är få av de 1,1 miljoner katter i Sverige som är tänkta användas till avel.

007

         ID-märkning och registrering

 

ID-märkning sker i öronen och är något som är betydligt vanligare hos hundar än hos katter. Gissningsvis på grund av att hunden kostar mer och att man är mer ”försiktig” med hunden är katten. Registrering kan göras både på SVERAKS id-register och Svenska Kennelklubbens ägarregister.

033

Försäkring

Enligt Svedea är 8 av 10 hundar försäkrade. Gissar att det är extremt mycket färre katter. Orsaken är säkert samma som varför färre är ID-märkta. De kostar mindre att köpa in. Men det gör också att många behöver avlivas för att ägaren inte har råd att ta relativt enkel hjälp av veterinär om så behövs.

 

Ni som har katt – Hur resonerar ni kring dessa punkter? Är det överdrift eller självklarhet?

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

2 thoughts on “Du tar väl hand om din katt?

  • 5 juni, 2016 at 21:25
    Permalink

    Det är så sorgligt med alla övergivna katter.Min huskatt är märkt och vaccinerad.Jag fick min märkt med ett chip som förs in under huden och som kan avläsas elektroniskt av bland annat polis,ifall den skulle komma bort och bli upphittad.Ett halsband upplyser upphittaren om att katten är märkt och kan avläsas för att få uppgift om ägaren.Ja,min katt får lov att gå ut lite också.

    Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: