Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Igår så blev William dålig i krupp igen. Trots att han är nästan fjorton år tycks det inte vilja växa bort från honom. Han fick krupp redan som liten, och då var jag så pass påläst att jag visste att det var vanligt bland småbarn. Vad jag däremot inte visste var att tonåringar fortfarande kan ha detta. Det är även ovanligt att så stora har krupp men det har alltså William.

Så igår ringde han och berättade att han hade krupp igen. Hans medicin var så lägligt slut och att ringa akuten var jag mindre sugen på, så med eget beslut klickade jag äntligen in på appen KRY som jag tog ner på telefonen för något år sedan, men aldrig använt tidigare.

Eftersom det var William som har besvären lämnade jag honom med telefonen, och satte mig en bit ifrån. Det tog mindre än fem minuter att få träffa läkaren, och William pratade på och berättade sina symptom. Läkaren säger efter någon minut;

Jag måste säga William att du är oerhört duktig som fixar detta själv, under mina fem år som jag jobbat med den här appen, har jag ALDRIG träffat en fjortonåring som själv vågar prata med sin läkare”.

Där satt jag som mamma och insåg att det nog inte är så vanligt att låta sina barn prata själva med läkaren. Jag tänker att William som har talförmågan och är så pass gammal som han är kan berätta bättre än mig, eftersom det inte är jag som är sjuk. Läkaren frågar om Williams medicin och jag inflikar och visar mig snabbt, William fortsätter sedan samtalet utan problem.

William fick läkarbesök och recept utskrivet på sammanlagt 10 minuter. Förstår du hur snabbt det är i förhållande till att sitta på i bästa fall jouren på vårdcentralen eller i värsta fall akuten?

Från och med nu kommer jag fortsätta att använda KRY, det var verkligen så smidigt som reklamen säger. Jag rekommenderar alla att använda appen KRY. Det är gratis för barn och personer över 85, kostar 250 kronor, högkostnadsskydd gäller oavsett vart du bor i landet.

Så dagens tips från mig är, ladda ner appen KRY så den finns på din mobil nästa gång du eller ditt barn blir sjuk.

Relaterade etiketter:

39 kommentarer

 1. Intressant. Jag är dock skeptisk 😉
  har ju dålig tilltro till läkare eftersom min erfarenhet är att det icke är lätt att få adekvat hjälp.

  1. Det var riktigt bra, faktiskt så kan jag säga att det här var bättre än alla VCT-besök eller besök på akuten som jag haft. Kan faktiskt rekommendera detta 🙂

 2. Vad jobbigt att kruppen inte har växt bort än. Min son hade falsk krupp förut, men den verkar ha växt bort.

 3. Jag har använt mig av Kry appen jag med. Så himla lämplig tycker jag. Och om jag har förstått det rätt så kan man få pengarna tillbaka om dom inte kan hjälpa en.

 4. vad duktigt av honom att prata själv med läkaren 🙂 jag har inte provat kry själv men har hört bra saker om appen 🙂

 5. Har aldrig testat appen, men hört så mycket gott om den! Håller med dig, en 14-åring kan ju förklara bättre själv hur hen mår (mina små är 20 o 22 nu, de har klarat sig fint på den filosofin 🙂

 6. Kan ju tipsa om att Landstinget Dalarna har en egen app som heter Min vård där man kan göra samma sak. Hittills har jag inte använt någon app men jag tänkte jag skulle testa när jag har någon typ av krämpa som inte kräver fysisk undersökning.

  1. Har även den på mobilen sedan den kom ut, men upplever inte att den är lika bra :/ . Har varit flera timmar väntan på tid, vilket gjort att jag sökt mig till 1177 istället. Men den kanske blivit bättre :).

   Kan absolut rekommendera dig den saken :). Var jättesmidigt 🙂

 7. Ohh härligt vad bra, har funderat lite hur det där fungerar, det verkar ju toppen och duktig William var, och bra läkare

 8. Verkar verkligen som en toppen app! Har provat en gång och även om jag inte fick tillräcklig hjälp (behövde fysiskt möte) så kommer jag helt klart prova igen för de verkar ju hur smidigt som helst förutom då till psykologisk hjälp! 🙂

 9. ja men åh va bra det löste sej
  tim hade oxå masa krupp men det har vuxit bort det mesta men han kan få lite såndär ja brukar säga rådjurs hosta precis då han blir förkyld

  hoppas william krya på sej nu då kramar

 10. Vad underbart att låta honom prata, wow tänk att den tiden kommer komma för mig också. Åhhh vad det växer så snabbt.

 11. Jag var lite skeptisk först. Men jag måste hålla med om att det faktiskt i de många fall är suveränt. Inte roligt alls att sitta i väntrum. Så ofta är ju tekniska innovationer rätt bra faktiskt. 🙂

 12. Tänkte på detta inlägg idag, men valde det gammaldags sättet å ringde Sjukstugan… tänkte att eftersom det lär behövas känna å klämmas är det svårt med doktor i mobilen 🙂

  Men Du känns så positivt inställd så kanske törs jag testa vid ett annat tillfälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa