En Morakulla till Orsakullan. Om en docka i folkdräkt.

Min älskade mormor var född och uppväxt i Mora, och då närmare bestämt Bergkarlås. Hon träffade sedan min morfar som bodde i Maggås en grannby som hör till Orsa och det är därför en del i att jag själv är född och uppväxt i Orsa. Som du nog vet har jag en Orsadräkt, men Moradräkten ligger även den mig varmt om hjärtat eftersom jag har en målning här hemma där min mormor bär den. Så när mamma tipsade mig om en docka i Moradräkt som låg ute på Tradera så provade jag att buda och vann henne. Jag har döpt henne till Barbro efter min mormor, nu hade min mormor bruna ögon och dockan har blå men det känns ändå fint att få ge namnet vidare. En liten Morakulla, hon sitter inne i vardagsrummet under tavlorna målade av min mormors pappa Anders Loman.

I framtiden hoppas jag även på att få en Orsakulla i dockform. Men just nu har jag denna en Morakulla, som också är en del av mitt arv. En del av Mora där min mormor var född och uppvuxen.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

24 thoughts on “En Morakulla till Orsakullan. Om en docka i folkdräkt.

 • 1 december, 2019 at 22:04
  Permalink

  Så fint att hedra din mormor på det viset. Förstår att du ville ha en Morakulla om hon var därifrån. Det känns som att Dalarna håller gamla traditioner levande, med folkdräkter och så? Eller så är det bara en stereotyp jag fått för mig. Här där jag bor har jag sett vår dräkt ett fåtal gånger.

  Reply
  • 2 december, 2019 at 05:11
   Permalink

   Jo det är ganska mycket tradition som finns här i länet. Jag tycker det är fint ?. Känns lite som man blir en dem i något större ?

   Reply
   • 2 december, 2019 at 05:31
    Permalink

    Väldigt fint sätt att hedra din mormor på med den här dockan ❤️ härligt att dom gammal traditionerna håller i sej tycker sådana här dräkter är så fina ?
    Amanda recently posted..1 Advent

    Reply
 • 1 december, 2019 at 22:07
  Permalink

  Så fint! Det måste ju ha varit meningen att just DU skulle ha denna lilla, fina docka! Vilket härligt minne av din mormor ♡
  Sanna recently posted..Its december ☆

  Reply
 • 1 december, 2019 at 22:35
  Permalink

  Nej vilken fin docka ? härligt att du vann den på budet . Tycker folkdräkter är så fina ?, varje midsommar på jobbet så kommer det alltid ett gäng med folkdräkter som sjunger och dansar kring midsommarstången .
  Therese Carlsson recently posted..Ny månad och första advent …

  Reply
 • 2 december, 2019 at 00:42
  Permalink

  Så fint att ha något hemma som påminner om mormor ? Jag har en tavla hemma som min mormor hade i sitt hus, känns verkligen så fint att ha den uppsatt❤️ Dockan är ju verkligen jättefin också & så roligt att du kunde buda hem den ☺️
  Yela recently posted..Jag hoppade av gymnasiet & flyttade

  Reply
 • 2 december, 2019 at 00:52
  Permalink

  Men vad häftigt, roligt med en docka som påminner om din mormor genom dräkten ❤️jag tycker dockor är så fina har en porslins docka själv i köket dock inte lika personlig som din??
  Jessica recently posted..Vecka 48

  Reply
 • 2 december, 2019 at 05:37
  Permalink

  Vad bra att din mamma såg auktionen och tipsade dig så du kunde buda hem en alldeles egen morakulla. Så fint att hon fått namn efter din mormor. Barbro heter min svärmor.
  Hannas krypin recently posted..Sammanfattning av vecka 48

  Reply
  • 2 december, 2019 at 08:22
   Permalink

   Åh ja blev så himla glad :D. Ja verkligen, jag tog min mormor samt mammas tilltalsnamn och la till som mellannamn för några år sedan så heter Åsa Barbro Sara Madeleine, där Barbro är efter mormor :). Blev passande med dockan också.

   Reply
 • 2 december, 2019 at 09:41
  Permalink

  så fina kläder! Och vilken söt liten docka. Du har din mormor alltid nära och påmins om henne. så fint 🙂

  Reply
 • 2 december, 2019 at 11:04
  Permalink

  Så fin dockan är. För min del är det viktigt med traditioner oavsett om de är lokala eller nationella. De hör helt enkelt till vårt kulturarv.

  Reply
 • 2 december, 2019 at 12:12
  Permalink

  Vad fint att du har en Moradocka som påminner både om din mormor men också din uppväxt i stort sätt. Fint att ha en docka eller annat som symboliserar glädje och kärlek du har för din mormor <3

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: