Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Bloggutmaning

Detta skulle jag vilja förändra.

Jag kör en bloggutmaning i april. Vill du delta? Klicka in på länken här till vänster, och lämna ditt blogginlägg under kommentarerna. Sedan är det bara att börja blogga om dagens ämnen som du hittar på samma länk. Kom ihåg att länka tillbaka till min blogg, så fler hittar hit och kan delta.

Hela det svenska skolsystemet. Det funkar inte. Jag kommer utgå ifrån mig själv och skriva om vad och varför jag vill förändra svenska skolsystemet.

 1. Jag anser att hela rektorsprogrammet bör göras om. För det första anser jag inte att 30 högskolepoäng ska kunna benämnas som ett ”program” det är möjligtvis en högskolekurs men knappast ett program! 30 högskolepoäng motsvarar en termin på högskolan/universitet. Jag brukar jämföra det med att läsa en kurs i svenska som ger behörighet upp till årskurs 6! ”Programmet” läses dessutom under tre år! För att få ihop 30 högskolepoäng! Jag har läst 30 högskolepoäng per år för att bli specialpedagog och speciallärare! Då är utbildningen ändå 90 högskolepoäng på avancerad nivå. Hade den gått på helfart hade jag pluggat i 1,5 år, men blir 3 då den läses på halvfart. Problemet som jag ser det är att det idag är så att, lärare ska gå diverse kollegiala utbildningar för att bli bättre lärare. Men samhället stället inte några sådana krav på rektorerna för att bli bra ledare. Det är också så att för att ens få söka till rektorsprogrammet måste du vara anställd som just rektor… Att svenska skolan ser ut som den gör handlar inte om lärarna. Utan det handlar om att cheferna (rektorerna) inte har rätt utbildning för att vara chef. Bara för att du har en pedagogiskutbildning i grunden säger det inget om att du har förmågan att vara chef och ta ett chefsansvar.
 2. Så hur vill jag då göra om rektorsprogrammet tänker du? Jo så här: det ska vara ett riktigt program på 360 högskolepoäng, och den som vill söka till det programmet skall göra det med samma utgångsläge som alla andra högskoleprogram. Jag anser att programmet bör innehålla 90 högskolepoäng inom pedagogik, att det bör vara 90 högskolepoäng inom kärnämnen som matematik, svenska och engelska. Du ska sedan läsa kurser inom: ledarskap, verksamhetsutveckling, ekonomi, styrning, miljöansvar, kvalitetsarbete, organisationsansvar, kommunikation, personalansvar med mera, självklart ska du även skriva ett examensarbete på 15 högskolepoäng.
 3. Ta bort skolplikten och inför läroplikt istället. Idag har vi krav på att elever från år F-9 ska vara i skolan. Men det finns inga krav på att eleverna ska lära sig någonting. Vi har flera ungdomar som går ut grundskolan utan att kunna läsa- och skriva, som inte kan räkna eller ens säga några få meningar på engelska. Du kan lämna grundskolan utan att ha lärt dig någonting, det viktigaste var istället att du var på skolan… Med läroplikt istället för skolplikt kan vi ställa krav på lärandet. Lärandet är viktigare än varandet…
 4. Tillåt hemskolning, alla barn mår inte bra av skolan som institution, att vi inom skolan ska ha krav på att göra orosanmälningar på grund av psykisk ohälsa blir bara fel. Gör undervisningen mer flexibel.
 5. Ta bort betygen från grundskola, och inför dem på gymnasiet istället. Gör så att alla elever kommer in på de gymnasieprogram de söker. Nej det finns ingen elev som har språk- eller matematiksvårigheter som kommer ansöka till program som natur eller liknande. Däremot hade vi haft fler som kommit in på praktiska programmen, och som därav skulle  slipper gå IM ett år och för att sedan riskera att hoppa av gymnasiet. Ge dem möjligheter istället för hinder.
 6. Gör gymnasieskolan obligatorisk. Ta bort CSN och låt istället barnbidraget vara kvar tills de tar studenten. Dels är det redan svårt för ungdomar att få sommarjobb idag, och dels krävs gymnasieutbildning för att få jobb idag. Ändra också på kraven att läsa kärnämnen på gymnasiet. Vill du gå ett praktiskt program så låt de som vill endast läsa det praktiska ämnena, och om de i framtiden vill läsa kärnämnen ge dem möjligheter till det då.

Om jag fått förändra något är det definitivt dessa punkter.

6 Comments

 1. Håller med dig att det finns mycket att göra när det gäller skolan. Jag tycker att skolan ska förstatligas igen för att försöka få en mer likvärdig skola. Att se över friskolorna som plockar ut vinster och ger glädjebetyg är också viktigt.

  1. Ja alltså det med glädjebetyg ger definitivt kommunala skolan med och den saken borde granskas i lika stor utsträckning. Problemet är att media sällan belyser kommunala skolans stora brister. Det som sker i kommunen har gjort att jag slutade jobba kommunalt, efter allt jag sett i kommunen så är det inte ens en bråkdel av vad friskolor gör. När skolinspektionen ser brister i en friskola kommer det ut, syns samma brister i kommunala så är det snabbt på med lappar…

 2. Jag håller med dig. Jag har tänkt på det innan att det fungerar inte. Samt sedan man själv jobbar som pedagog, men då inte på skola, men man har vetskapen. Sedan man själv har en dotter som går i skolan så har jag märkt skillnader på hennes olika rektorer nu sedan hon börjat mellanstadiet från lågstadiet. Det är förbättringar nu från lågstadiet. Samt när vi var på föräldramöte så märkte man att rektorerna och andra var mer kunniga.

  Samt det märktes också att de satsat på lärarna och för att barnen ska lyckas. De visade också hur betygen varit på senaste 3 åren och att det också förbättrats betydligt och att vi låg på över medel i mellanstadiet i vår kommun och det pekade uppåt vilket var bra men kan förbättras. Det jag reagerade på var verkligen just att rektorn var mer påläst och att han pratade mer pedagogik än vad jag tyckt rektorer gjort innan. Det jag då också märkte med honom att han hade mer drivet är man känt förrut mer rektorer. Det känns då också skönt efter som hon ska gå där.

  Det som istället var lika bra på hennes lågstadie skola var att de satsat mycket på kvaliten var på fritis, lärandet och resursena för att få bra förutsättningar för barnen. Vår tös utvecklades jättemycket där och fick även hjälp med de behoven hon behövde. Jag har även hört från andra att de känner samma.

  Men det är nog unikt för överlag så är det många skolor som inte har det så bra och det har inte varit lika bra på våra skolor. Men rektorer har ju bytts ut. Samt när du pratar om en rektor ska vara både pedagogisk och chef. Just så är det med min chef där jag jobbar att hon har jobbat och har utbildning i lederskap och även utildad som lärare och inom pedagog. Det märks skillnad mot vår förra chef som inte hade det. Det krävs även chefs ledarskapen för att det ska fungera. Vi har ju ändrat om alla våra 11 avd där jag jobbar och hon och bitrände rektor satt i 2 dagar och ändrade om all personal och tänkte till vilka som skulle passa i hop och jobba i hop samt att det också fanns med våra önskemål. Där märkte man ju också att ledarskapet fanns med då hon hade kapaciteten att leda så att säga. Hon utgick ju från vissa önskemål, men hon kunde ju också ändra efter vad hon ansåg skulle fungera också ihop tillsammans med en fungerande lärande grupp.

  Ja man kan skriva hur mycket som helst om detta för det är intressant och man har så många åsikter då det är framgången på skolan vi ska kräva och sträva efter. Samt att alla elever ska kunna läsa efter den nivå som krävs även skriva och räkna så att säga och där brister det allt för många i många kommuner i Sverige.

  KLoka och intressanta tankar som är viktigt att tänka på

 3. Vilket bra inlägg. Du tar upp något som verkligen behöver förändras. Det är ju så dåligt att så låga krav finns för att bli rektor. Det visste jag inte. Jag tycker själv att rektorn helst ska också ha jobbat som lärare förut då de vet vilket jobba lärarna gör. Jag lär mig alltid något nytt när jag läser dina inlägg. ❤

 4. Håller med dig på en del punkter. Framför allt betygen. Betyg i 8an. Sen betyg i 2a & 3dj ring på gymnasiet. Det räcker så. Barn ska inte behöva pressas när dem går i 4an. Det är så mycket ändå för dem.

  Håller med dig. Gör gymnasiet obligatoriskt. Behåll barnbidraget kanske upp till 2a ring. Å mellan 2 & 3dj ring att dem får söka sommarjobb. Får du inget. Får du behålla barnbidraget. Eller CSN som räcker över sommaren.
  Håller med dig om gymnasiet.
  Sen hemma skola. Som du säger. Alla barn passar inte i skolans miljö av olika andledningar. Å hitta något annat sätt att vara social på.

  Det var lite min syn på dina punkter.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️????

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa