Tänk på en sak, det här med normal. Ni som följt mig ett tag har nog märkt att jag inte är något direkt fan av det som anses vara normalt. Jag anser lite smått att ordet normal är roten till allt ont. Dels så ger vi våra barn en bild av att allt som inte tillhör normen är något fel och dels så sårar normen extremt många människor.

Jag försöker att inte lägga för mycket av min okunskap i olika ämnen på min son. Jag tror helt enkelt inte på att man ska föra vidare något man själv inte förstår på sina barn. Till exempel kommer jag när det kommer till läxor hjälpa William med svenskan så får hans pappa hjälpa honom med matematiken. Jag tror att barn genom att lära sig av någon som är kunnig i ämnet mer gillar ämnet och sedan kommer att förstå ämnet.

Där har vi också det faktum att föräldrar gärna pekar ut att “OJ den där pojken / flickan beter sig absolut som det motsatta könet” , där har vi ett typiskt exempel på att förstora upp saker. Istället för att låta barnet vara ett barn så vill vi gärna peka ut detta. Eller som folk sagt till mig när William fick en docka när han var runt två år, MEN ska du göra han till bög. Nu är då frågan kan vi göra kön och sexualitet? För de första? HUR gör man då en heterosexuell person? Gör vi det genom att lägga våra normala värderingar till barnet. Får vi en heterosexuell vuxen av barnet om vi låter pojken bli man och kvinnan bli kvinna från start? Får vi en heterosexuell person för att vi äter korv och makaroner till middag en gång i veckan? Är det viktigaste för dig att du har ett friskt barn eller att barnet är heterosexuell?

FÖR just de är jävligt intressant för många föräldrar slänger gärna in att dom absolut vill ha ett friskt barn, men det är också viktigt någonstans att barnet är heterosexuell för annars så är det ju lite som i samma stil som sjukdomar något hemskt. Jag undrar därför om personer som är homosexuella och trans samt bisexuella går runt och kräver att få ett homosexuellt barn på samma vis som heterosexuella kräver att deras barn ska vara heterosexuell.

Jag tror helt enkelt inte att det går att skapa varken kön eller sexualitet hos barn. Jag tror helt enkelt barnet föds till det. Det värsta är dock att VUXNA är de människor som lägger sina egna tankar till vad som anses vara normalt och försöker därefter skapa det normala barnet. Det betyder också att barn redan från det att dom ligger inne i magen ställs inför kraven som föräldrarna ställer på barnet. Oavsett vad du föds med om det så är snippa, snopp eller båda delarna så kommer föräldrarna att ställa krav på dig utifrån deras syn på vad som anses vara normalt.

För vi vill alla ha normala barn eller hur? Det är så viktigt att vi till och med kan ta att vissa barn går till skolan varje morgon med i klump i magen för att det finns en risk att åka på stryk idag igen. För tro vad du vill men när du sitter där med din kaffekopp och säger att “Ja den där Emil i din klass han beter sig då inte som en pojke, eller Ida hon har aldrig några fina kläder och hennes mamma och pappa är alkoholister” , precis i den stunden har ju kanske förstört livet får både Emil och Ida för resten av deras skolgång. För ditt söta lilla “normala” barn går till skolan och säger precis de du sagt till resten av klassen som genast tycker att Emil och Ida dom är ju inte riktigt normala och inte riktigt våra kompisar…

10 kommentarer

 1. Ibland kan jag känna att diskussionerna kring genusperspektivet förstoras upp till max. Man lägger så mycket fokus på det så att det blir onormalt normalt.. Gör man ett problem av något som inte finns egentligen? Det handlar mycket om värderingar hemifrån och hur barnet är som individ. Vissa saker beror inte på uppfostran (vad jag tror….) utan det bara är så. Jag är inte den mamman som uppmuntrar min son till att leka med Barbie eller att min dotter ska leka med bilar. Jag ser till att det finns bland deras leksaker och väljer dom sedan att leka med dessa så är det helt okej! Då är det deras val och inte mitt =)
  (F*n lägger nog in detta som ett inlägg i min blogg hahaha)
  Puss på dig!
  Fnulan recently posted..Världens största porrbutik i Malmö

  1. Jag håller fullt med dig.

   Jag har precis som du låtit min son själv välja, jag tror på att barn ska ha egna valmöjligheter. Blir rädd när folk anser att barn ska vara något utifrån deras tro på saker. Det känns lite så med hela genus diskussionen också som vi kräver att flickor ska vara pojkar och pojkar ska vara flickor. Istället för att låta barnet vara en egen individ. Jag tror helt enkelt på att barn själva ska få välja och vara den dom är, föräldrars roll är ju att stötta inte fördöma och förhindra. Min son tex är en typisk lego, indiana jones och star wars kille, men ändå har han ibland lekt mamma pappa barn (varav att jag köpte en docka för såg att det fanns intresse) med kompisarna och jag tycker det känns bra att han vågar leka med de han tycker är roligt istället för att jag helt skulle gett honom ett rum fullt med dockor bara för att han bejaka sin kvinnliga sida .

 2. Kan bara instämma. Det “läskuga” eller kanske snarare oroande med det normativa samhälle vi lever i och skapar är förmågan att döma de som inte följer normen. Att kollektivet på något sätt har ( anser sig ha) rätt att döma. Nä fram för könsneutrala roller, kläder och arbeten. Ett samhälle där kristen vit man inte är bestämmande och den vita kristna normen utan ett samhälle med etnisk, religös och kunskaps mångfald. Varför ska gymnasieutbildning vara normalt till exempel? Bara att hoppas att man lyckas tänka bort normerna här hemma så barnen får en bra grund att bygga på.

  Sv: ska leta vantar m långac skaft.
  Liw recently posted..Veckan startar piiiip

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: