I flera år har jag stört mig på hur vi svenskar klagar på våra sjukhus, det är alltid något som är fel. Obekväma sängar, personal som inte står bredvid just din säng 24/7 eller låter dig vänta. Klagomål på dubbelrum på BB, förbannad över att pappan måste betala avgift för att sova över och få mat. Listan kan göras lång på hur folk klagar på den svenska vården, vissa tycks tro dom hamnat på något hotell och ska ha en betjänt under sjukhustiden, det är så dyrt att betala 250 kronor för ett akutbesök, eller 80 kr dagen för tiden du ligger inne, här i Dalarna är det dock alltid gratis för barn. Är ni medveta om att i andra delar av världen kan du bli nekad en blindtarmsoperation om du inte kan punga upp pengarna själva, att små barn dör för deras föräldrar inte har pengar? Är ni medvetna om att på vissa sjukhus i världen får du först betala operationen utöver detta får du sen lov att muta sjukhuspersonalen med pengar för att de ens ska ge dig vård, som mediciner, rena lakan osv, på vissa sjukhus får du inte ens låna kläder du får ta med dina egna!
Flera BB och förlossningar har tydligen lagt upp om fotoförbud, jag tillhör kvoten som förstår varför, som folk gnäller och häver ur sig klagomål på personal ibland till och med med namn och BILD har man nu straffat alla. Sveriges sjukvård är bra, jag är tacksam att jag bor här, fler borde vara det.

8 kommentarer

 1. Jag jobbar inom sjukvården och på avdelningen jag jobbar på hjärtintensiven får vi dagligen hyllningar på hur bra patienterna har det.
  Men sen finns DE som gnäller på allt, som du skrev sängar, grannen som snarkar…listan kan göras lång. Fick höra att sjukhuset jag jobbar på är värre än det sämsta vandrarhem en patient bott på….den kommentaren fick vi bara för att osten tagit slut i matsalen! (kan man inte be att få påfyllning??) Sen finns de de patienter som kommer in med ambulans och de ska INTE vara kvar mer än ett dygn…..
  Då kan man ställa sig frågan varför ringde du 112?!

  1. Blir väldigt upprörd över att någon jämför ett sjukhus med att bo på vandrarhem! Jag har själv aldrig jobbat på sjukhus men jag har astma och således blivit inlagd många gånger, varje gång känner jag sån tacksamhet över vad ni som arbetar inom sjukvården gör för oss, erat intresse och vilja. Jag drar mig för att söka vård ofta just för att jag tänker att ni behövs bättre hos någon annan därav blir jag så upprörd när jag läser om människor som tror sig vara på hotell och ska utnyttja vårdent till max och ibland till och med kräver att få vård före svårt sjuka 😮 .

  1. Yohanna – Kul att du håller med mig, det är faktiskt inget hotell utan ett sjukhus och vi ska vara glada att ha det så bra som vi har det :-).

 2. Visst ska vi vara glada för den sjukvård på det viset. Men tyvärr finns det ju en del brister i sveriges sjukvård också, om man bortser från vad det kostar.
  Sen att en pappa på förlossning/bb ska behöva betala 200 kr natten för en hård liten ihopvikbar säng på tal om kostnad, så är det riktigt dåligt. Spec när inte mat ingår.

  1. KackMarie – Jag känner så här att just betala 200 är ganska lite. Skulle pappan bott på hotell skulle han fått betala mellan 700-1500 per natt. Pappan är inte sjuk så jag anser inte att sjukhuset egentligen ens ska behöva hålla med honom kvar :-p.

 3. Visst jag är glad att sjukvården här i sverige funkar på ett bra sätt än vad den gör i andra länder som tex att man måste spotta ut pengar för en pytte operation osv.
  MEN ibland så funderar jag varför sjukvården är som dom är när man blir idiotförklarad att man inbillar sig att ens unge är sjuk och grejer och vägrar göra en utredning för att han är frisk och mår jättebra..jo tjena..tills man har tjatat si så där så gör dom tillslut en utredning och inser att ungen har problem trots allt..

  Men att dom tar avgift och sånt förstår jag varför dom gör och det har jag inga problem med tanken på allt annat är ju gratis typ förutom medicinen man ska ha men det är någe man få stå ut med.

  och jag har aldrig heller trott att ligga på sjukhuset är ett jävla hotell men jag har mina anledningar till varför jag vill HELST ligga i ett eget rum..men gåre inte så gåre det inte då får man stå ut med det på någe vis ändå..= jag har haft med sjukvården att göra med hela mitt liv som där jag har blivit behandlad som skit och inte..
  Så ja jag stör mig på människor som gnäller på oss att vi gnäller på sjukvården och ja det finns faktiskt andledningar till varför vi gnäller på dom, vi gör det inte för det är kul utan man inte får den hjälpen för ens det kanske är redan försent..eller att man får tjata 10000 ggr innan man får hjälp och otrevlig personal äre värsta som finns..

  Och nej jag är inte dugg sur utan jag berättade bara hur jag ser på det hela eller hur man nu ska säga ^^

  1. Hannele – Mamma till två prinsar – Personligen tycker jag det är fel att gnälla. Jag är väldigt tacksam för att bo här i Sverige. Jag tror många är hemmablinda och tror att de faktiskt är på hotell när de är på sjukhus, jag har väldigt svårt för sånt. Speciellt när man sitter i personalrummet på jobbet och får höra personer från andra länder i Sverige berätta om när de skulle operera gallsten och de då fick ta med egna kläder, egna verktyg för operationen, fick betala HELA operationen för på 100000 typ och dessutom lägga till extra pengar för att muta personalen, handdukar och filtar eller liknade fick man ta med själv, sängen var inte tvättad osv. DÅ kan man klaga anser jag…
   Jag låg på lasarettet för 2 år sedan och kräkes med 5 andra i rummet, jag var jävligt tacksam att jag fick den vården jag fick, för hade jag varit i ett annat land hade jag inte ens varit välkommen in. Lika så när jag väntade sonen, och var inlagd fick göra åtskilliga ultraljud, eller alla turer jag fått åka in med min astma.
   Att betala 80 – 250 kronor för det känns som en summa jag är villig att betala för den vården vi får i Sverige. För vi har bra vård här, faktiskt så bra att den på mångt och mycket klassas som den bästa i världen och jag är jävligt tacksam för att vi har det så bra som vi har det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: