Dark Mode Off / On
Questions & Answers

❤️ Svaren på era frågor. ❤️

Här kommer svaren på era frågor, hoppas ni ska bli nöjda med svaren.

IMG_6599

Dalarna säger du… som hockeyfantast måste ja ju då fråga… Leksand eller Mora? – Nu är jag jättetråkig, men jag tittar inte på Hockey. Dock är både min släkt och sonens släkt sådana som hejar på Leksand, så jag skriver ut den saken så får du i alla fall ett halvt svar.

Kaffe eller te? – Svårt att välja. På jobbet dricker jag kaffe, det är något speciellt det där med att dricka kaffe efter en lektion med eleverna. Men hemma dricker jag ganska mycket te. Men tror nog det får bli kaffe.
Sommar eller vinter? – Sommar, jag gillar inte kylan. Det handlar mest om att jag inte gillar att frysa.
Vilken krita i en kritask skulle du vara? – Spännande, tror spontant att jag kommer att ta en rosa som första färg?
En bra och en mindre bra egenskap du har? – En bra egenskap är att jag lätt kan leva mig in i människor, i saker dem berättar. En mindre bra egenskap är att jag är långsint och har svårt att förlåta människor.
Något du inte gillar? – Jag gillar inte oärlighet, eller människor som säger en sak och gör en annan.
Berätta om ett fint minne du har? – Stunden när jag blev mamma. Det där första mötet, jag minns hur han liksom gled ur min kropp och skrek och hur det blev som en bubbla emellan mig och honom. Hur världen runt omkring stannade upp för några sekunder och att jag bara ville ha honom hos mig. Hur jag hörde röster som inte spelade någon roll, för hans skrik ville jag bara ha nära mig. Jag ville inte att han skulle gråta och talade till bara honom. Det var som att vi två var allt, det levande och det mest enkla. Mötet med mitt barn för första gången, de mötet är det finaste jag bär med mig i minnet för evigt och alltid.

DSCN0706
Vad gör du helst på din fritid? – Fritiden, jag har knappt någon fritid brukar jag tänka. Men jag försöker spendera den tillsammans med William. Är han inte hemma brukar jag läsa någon bok eller kolla på tv-serier. Kanske tar jag en promenad eller träffar någon vän.
Krogen eller hemmakväll? – Hemmakväll, jag minns inte när jag var på krogen senast? Eller vänta det var i maj eller april med några kollegor. Jag är knappt aldrig ut, jag föredrar att sitta hemma och se på tv eller spela något sällskapsspel tillsammans.
Vad för sorts lärare är du? Alltså, ämne och årskurs? – Just nu arbetar jag som klasslärare i en årskurs 3 i grundskolan. Jag utbildad lärare i ämnet svenska upp till årskurs 9. Jag får undervisa i matematik, religion och svenska som andraspråk upp till årskurs 6.
Vart skulle du vilja resa? – Det finns många fina platser i världen jag gärna skulle besöka. Men då jag är extremt rädd för att flyga, är resor inget jag utsätter mig för. Jag hade gärna besökt London, Paris, Rom och Aten. Det är nog städer som jag tycker verkar spännande med mycket kultur.
Har du något nyårslöfte? – Inga löften men några mål, bland annat så har jag tänkt att jag ska äta ännu mera vegetariskt och minimera ännu fler gifter ur livet.

031

Har du något mål med bloggen? Vad isåfall? – Det här är en svår fråga. Jag började blogga 2004, och då var det mest en dagbok och minnesanteckningar av graviditeten. Sen utökade jag och flyttade allt innehåll hit och fortsatte. Här har jag ibland samarbeten och det är roligt, och jag har mött så många fina människor genom att blogga. Ibland tänker jag att det skulle vara roligt att utöka och kanske gå på event och sånt. Men samtidigt skulle jag aldrig fixa den saken, jag tycker det är jättejobbigt med nya människor. Så jag vet faktiskt inte vad mitt mål är? Jag tror livet lite får avgöra den saken.
Hur länge har du bloggat? – Sedan 2004, började på Lunarstorm när jag väntade min son. Dem inläggen finns fortfarande kvar och ligger under Arkivet här på bloggen.
Drömresmålet? – Om jag inte var flygrädd skulle jag vilja resa till New York eller Los Angeles.
Bästa resan hittills? – Jag har varit utomlands två gånger i livet, den ena till Kreta när jag var 12, och den andra till Tunisien när jag var 16 år. Båda resorna var roliga på sitt sätt, den en var jag på resa med familjen. Den andra som tonåring med min klass då vi gick i 9:an. Så kan nog inte välja tyvärr.
Drömyrke? – Är utbildad lärare och Doula, båda de yrkena var något jag verkligen ville ha. Så jag väljer dem, jag är jättenöjd med att ha följt mitt hjärta och blivit båda.

033

Favvodjur? – Hundar var mitt stora favoritdjur som barn. Jag drömde om hund i flera år tills mamma gick med på att vi skulle köpa en, Sassa hette hon och var min ögonsten. Hon dog den 9 november 2006 och jag grät i flera dagar efteråt. Jag tycker om katter också, men hundar har en plats i mitt hjärta på ett speciellt vis.
Jag är lite nyfiken vilket ställe du har som favoritfik och favoritmatställe, jag som är i Falun lite då & då =D – Om jag ska fika brukar jag oftast gå till Waynes, jättetråkigt. Men senast gick jag och William till Piacetto som ligger i Falan Gallerian. Där var det jättegott, så jag kan verkligen rekommendera dem. Ska jag äta mat här i stan brukar jag välja lite olika så delar upp.
Sallad – Maestro, deras kycklingsallad med stark sås är den godast jag någonsin ätit.
Pizza – Amorita, deras vegetariska pizza är hur god som helst. Dem här ligger efter Svärdsjögatan, bakom kyrkan mitt på torget.
Thaimat – Sawanee, dem serverar även sushi och enligt mig den godaste. För att hitta till dem måste du gå över bron mot polishuset och sedan svänga till vänster. Hur gott som helst, och prisvärt.
När kommer du till Stockholm? – Hehe jag vet inte? Får se om det blir snart?

047

Har på flera ställen läst och hört talas om personer som är en ”doula” men aldrig förstått vad det är. Så vad innebär ditt jobb som doula? – Att vara doula menas i korta drag att man är ett extra stöd vid förlossningen för de blivande föräldrarna. Man har inget ansvar medicinskt där är det barnmorskan som med sin kunskap har allt ansvar. Men doulan är istället där får det att föräldraparet vill att man ska komma. Dem kan ringa en tidigt som sent, doulan kan stödja om den födande är rädd. Hjälpa partnern om hen är rädd och inte kan hjälpa den födande, doulan vet vilka platser man kan ge massage på och leda partnern till att visa hur hen ska göra. Ibland kan doulans roll vara att passa barnen i hemmet, doulan är alltså där på de blivande föräldrarnas villkor. En doula lämnar aldrig föräldraparet, vilket kan vara en enorm trygghet. Medan det är personalbyte inom vården så stannar alltid samma doula kvar, dessutom är det så att de flesta som föder med doula inte behöver använda sig av medicinska smärtlindringsmetoder utan klarar sig utan. Riskerna för akuta kejsarsnitt minskar och föräldrar som fött med doulor är ofta väldigt nöjda med sina förlossningar. Det är viktigt att komma ihåg att förlossningen är föräldrarnas, inte doulan. Därför är doulans jobb även efteråt att berätta allt bra föräldrarna gjorde när dem födde. För det är inget doulan gjort, det är den blivande föräldern som föder bebisen. Inte en barnmorska, doula eller läkare, det är den födande som föder sitt barn och gör det jobbet.
Hur kommer det sig att du började blogga?  Vart får du inspiration ifrån när du känner att du behöver det som mest? – Jag ville skriva ner alla känslor kring att vara gravid, sedan ville jag skriva ner hur Williams första år var. Alla hans framsteg och allt som han upplevde, det övergick till mer vardag och på den vägen är det. Jag hittar nog mest inspiration rakt från livet, jag tänker mycket och då kommer det upp lite saker att skriva om titt som tätt.
Jag vill veta ditt drömresemål! – Svarar samma som innan, New York eller Los Angeles.

Så roligt med alla era fina frågor!
Hoppas ni fick svar på det ni
ville veta!

KRAM på er!

 

32 Comments

 1. Å vad synd att du är flygrädd! Det är ju så underbart att resa. Jag är visserligen också rädd (klaustrofobi), men inte så till den grad att det har hindrat mig. Kan du inte gå någon KTB kurs eller nåt?

 2. vad kul att få läsa dina svar på frågorna 🙂

  sv; vad kul att du gillar inlägget 🙂 då var det säkert bara nåt tillfälligt tack och lov. skönt att det inte är så nu för dig i alla fall när du går in på nouwbloggar 🙂

 3. Vad roligt att läsa och vad utförligt du svarar! Kul!

  Släkten där är med andra ord en vättig släkt… hade de varit moringar, då… 😉
  Om vi vidareutvecklar frågan om kritasken, varför skulle du välja en rosa krita tror du? 🙂
  Du skulle kunna skriva en hel novell om din förlossning där märker jag… men vilken häftig känsla det måste vara ändå! 🙂
  2004, det är inte illa att ha hållt igån så länge… Är du aktiv på ”nya” Lunar nu också? 😛

  Sv: Ja, det var faktiskt riktigt kul, men som sagt, svårt var det, åtminstone till en början 🙂

  1. Hehe ;). Dem är kanske det :-p. Vet inte kanske för den är färgglad men ändå en som inte väljs först? Ja det var så häftigt :). Jag älskade den där stunden :).
   Nej det är ett tag, jag känner ibland hur jag tänkt, men hade jag inte haft den här hade jag nog skrivit vanlig dagbok istället :). Är inte aktiv på Lunarstorm haha, tog ingen ny användare där. Känns som att jag lämnat det livet :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: