Semesterutmaning – 19. Curlingföräldrar.

Jag har så svårt för begreppet curlingföräldrar eftersom det är så svårt att definiera vad som är just curling. Vissa menar att det är när man är en Nära förälder, vilket jag inte alls anser är detsamma som curling, medan andra anser att det är något man är så fort man inte är bestämd.

Personligen vet jag inte om man ens kan curla sina barn, för är det egentligen något fel med att försöka stötta sina barn och hjälpa dem när de behöver hjälp? Man ska inte låta barnen styra ens liv, men samtidigt så måste ju var och en få bestämma vad som är viktigt i just din familj.

Nej jag tänker nog mer ödmjukhet kring alla former av föräldrapersonligheter. Ditt rätt är inte allas rätt, det är det som skapar variation i vardagen.

Inlägget är en del i Englas Showrooms semesterutmaning.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

27 thoughts on “Semesterutmaning – 19. Curlingföräldrar.

 • 3 augusti, 2018 at 11:35
  Permalink

  Intressanta tankar! Vi skulle nog platsa som curlingföräldrar men vår situation är ju så annorlunda i ett väldigt otryggt (just nu i alla fall) land. Blir spännande att se sen hur det blir när vi bor i Sverige.. 😛

  Reply
  • 3 augusti, 2018 at 11:42
   Permalink

   Spännande :). Ja det är klart att det är lite olika, fast jag undrar samtidigt om man inte föds till olika föräldratyper också? Att man dels får en del i arv från sina föräldrar och sedan skapar lite eget utifrån sin situation i familjen man lever i? 😀
   Det är spännande med sånt här verkligen 😀

   Reply
 • 3 augusti, 2018 at 12:43
  Permalink

  Intressant inlägg! Det är verkligen svårt att definiera tycker jag 🙂 Alla familjer är ju så olika och som förälder vill man ju alltid barns bästa, vilket såklart innebär att man hjälper sina barn med allt möjligt.
  Evelina recently posted..NI ÄR SÅ FINA!

  Reply
  • 3 augusti, 2018 at 14:01
   Permalink

   Visst är det så :). Tycker det är svårt att se det som en enkel beskrivning 🙂

   Reply
 • 3 augusti, 2018 at 14:20
  Permalink

  Det är svårt det där tycker jag. Men enligt mig är curla att man liksom gör allt åt barnen. Barn måste lära sig att ta ansvar till en viss del tycker jag. Att de lär sig tvätta, städa och ta hand om sig själva så de inte blir som ungdomarna i ung och bortskämd som inte vet ett dugg om hur man tar hand om sig själv. Enligt mig är det föräldrarnas ansvar att lära barnen viktiga saker man behöver kunna i livet. Men sen får det ju inte bli för hårt heller så det är svårt det där…
  Evahle – en blogg om psykisk hälsa recently posted..5 tips för att pusha någon på ett bra sätt

  Reply
  • 3 augusti, 2018 at 18:20
   Permalink

   Nej det är absolut en poäng. Ibland undrar jag också om vissa kanske är rädda för att låta barnen? Ungefär som vissa anser att “deras” rätt i hur hemmet ska skötas gör begränsning i saken? 🙂

   Reply
 • 3 augusti, 2018 at 16:50
  Permalink

  Precis som du skriver, svårt att veta vad definitionen är och att det egentligen är upp till var och en, ogillar pekpinnar. Jag tolkar curling som att man sopar banan åt sitt barn överdrivet mycket… Typ gör allt åt sina barn, sånt som de är fullt kapabla att klara av själva… Det är inte min stil, men hur andra gör är upp till dom. Kärlek tror jag dock inte att man kan ge för mycket av! ?
  ByLisa.se recently posted..Utflykt till Tidö slott

  Reply
  • 3 augusti, 2018 at 18:18
   Permalink

   Spännande sätt att se på det, visst är det svårt? Känns som ett så svårt begrepp och inte alltid jättelätt att ta på 😀

   Reply
 • 3 augusti, 2018 at 17:15
  Permalink

  Intressant frågeställning! Curling för mig är när man gör allt åt sitt barn. Alltså att de inte själva behöver lära sig (när de är stora nog) att städa, tvätta, diska, laga mat osv och inte kan vanliga saker i livet när de flyttar hemifrån.

  Reply
  • 3 augusti, 2018 at 18:15
   Permalink

   Spännande tankar :). Ja det är nog så, samtidigt kan det också vara att man som förälder där haft kontrollbehov? 😀 Jag vet inte ganska spännande 🙂

   Reply
 • 3 augusti, 2018 at 17:39
  Permalink

  Jag har aldrig riktigt förstått mig på vad som menas med att curla sina barn.

  Reply
 • 3 augusti, 2018 at 23:13
  Permalink

  Den bilden jag har av curlingförälder behöver inte nödvändigtvis vara negativ, men hårt draget så är en curlingförälder i min värld någon som hjälper till för mycket på ett vis så att det hämmar barnens utveckling. Mina föräldrar är världens bästa, men jag kan se många situationer där de har ryckt in för att rädd mig och mina syskon från allt jobbigt och att det då varit svårt att möta de motgångar man måste ta på egen hand. Vi har en otroligt nära relation, men de har ändå varit bestämda när det behövts.
  Anna recently posted..Mitt CV i en annan form

  Reply
  • 3 augusti, 2018 at 23:16
   Permalink

   Spännande tankegång :). Jag tror det är rätt så vida begrepp och inte alltid så lätt att ta till sig. Spännande att höra din vinkel på saken :D.

   Reply
 • 3 augusti, 2018 at 23:19
  Permalink

  När jag hör ordet “curlingföräldrar” tänker jag på föräldrar som skämmer bort sina barn på så vis att barnen egentligen aldrig riktigt behöver växa upp. Att de alltid får allting ordnat för sig och aldrig riktigt behöver ta något eget ansvar. Vilket jag tycker är att göra sina barn en björntjänst! Som du säger kan man ju aldrig ställa upp för mycket för sina barn, men när det gäller vissa bitar behöver ju vi alla lära oss att stå på egna ben 🙂
  Charlotte recently posted..Mitt livs bästa form

  Reply
  • 4 augusti, 2018 at 11:39
   Permalink

   Spännande att höra dina tankar :D. Kul att du delar med dig 🙂

   Reply
 • 4 augusti, 2018 at 01:38
  Permalink

  Ja kan anse att curling är när barnet styr ens liv..
  Jag är ingen curling mamma som tur är 😀

  Reply
 • 4 augusti, 2018 at 09:57
  Permalink

  Svårt ämne som lätt slängs hit och dit med. Tror att de flesta föräldrar eller hoppas att de har kunskap och kärlek till att forma och fostra bra människor.

  Reply
 • 5 augusti, 2018 at 14:43
  Permalink

  Intressant inlägg och som du säger alla uppfostrar ju olika och är olika!
  Curlingföräldrar hade jag inte ens hört jag tänkte på sporten curling haha, så där fick jag lära mig nått nutt!
  Vilken vacker bild på er också! Du är så vacker?
  Ida recently posted..Jobb med älsklingen & mysfredag i bilder❤️

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: