Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Questions & Answers

Semesterutmaning – 22. Förlåtelse.

Någon gång kommer de flesta av oss till en punkt där vi måste förlåta någon. Jag tänkte en del på saken, jag har förlåtit människor och det mesta kan man förlåta. Men så finns det saker människor kan göra som är oförlåtligt också, tyvärr så är det nog så att man bara för förstå att dessa alltid kommer ha skadat dig så tillvida att du aldrig kommer kunna förlåta.

Jag har några sådana människor på min lista. Det är två människor som sårat mig så att det aldrig går att få en förlåtelse. Människor som skadat mig på plan som gör att det aldrig skulle kunna gå att förändra känslan efteråt.

Jag tänker också att förlåtande måste få ta tid. Inom mitt yrke som lärare är det många som anser att barnen ska be om ursäkt direkt, och att den andra ska vara villig att godta förlåtet på en gång. Det där vänder jag mig skarpt mot, ett förlåt ska komma från hjärtat när det känns äkta, och mottagaren måste få släppa sin ledsamhet, ilska eller annat innan hen ska behöva säga att någon är förlåten.

Det är inte helt enkelt det här med förlåtande.

Inlägget är en del i Englas Showrooms semesterutmaning.

80 Comments

 1. Håller med. Att förlåta ska komma från hjärtat. Däremot kan man förlika sig med, eller tona ner sin bitterhet över sådant som man inte kan förlåta för det är inte bra att gräva ner sig i bitterhet.

 2. Jag har med få människor som har gjort mig illa som jag inte vet om jag klarar av att förlåta.. Det finns liksom gränser för allt..

 3. Bra tanke om att det ska få tid! Man bör ju få tid att tänka på vad man egentligen förlåter. Och att bara säga ordet säger ingenting egentligen. Då har man i de flesta fall inte hunnit inse vad man gjort.

 4. håller med dig om att förlåtelse måste få ta tid. Många vill få det överstökat och sedan ska det vara bra. Så funkar inte livet bland oss vuxna och måste även så få vara bland barnen. Kloka tankar.

  1. Visst är det så, jag tror det är av stor vikt att tänka till där så barnen får chansen också. I stort är vi väldigt lika barn och vuxna även om vi har år av livserfarenhet med oss 🙂

 5. Det där är så svårt! Har också någon jag inte kan förlåta just nu. Kanske för att trampandet på mig fortsätter titt som tätt och hen inte vill förstå, utan tycker att det är jag som är elak. Jag vet att vissa personligheter är sådana (narcissister) men det gör det inte lättare att förlåta. Antar att man måste lära sig att gå vidare ändå. Det är i alla fall inte mina närmaste som beter sig så, tack och lov.. Så kanske kan man glömma en vacker dag även om inte förlåtandet infinner sig.

 6. Nej, förlåtelse är aldrig lätt! Ibland kan det vara något en person gjort som man kan förlåta men man vill ändå inte ha med den personen att göra, för att det sårade så pass mkt..

 7. Håller med om att det är svårt med förlåtande. Peronligen har jag blivit mycket bättre på detta genom tiden, men såklart finns ju saker som känns oförlåtliga.

 8. Det är ett svårt ämne tycker jag… Enligt många psykologer ska man ju förlåta personen för sin egen skull. Inte för att det är okej det personen gjorde men för att man själv ska kunna gå vidare. Jag vet inte riktigt vart jag står i allt, men jag håller med dig om att förlåtelse måste få ta tid!

  1. Visst är det så. Ibland tänker jag att psykologer och många andra förenklar eller rent av kanske förminskar känslor när de säger så där. Som att man har en inbyggd off-knapp. Alla har ju inte det, faktiskt väldigt få och personer som går till psykologer är väl också ofta sådana som behöver få bekräftelse på att ens känslor är rätt och helt okej. Blir så konstigt då i en förminskning där man förväntas förlåta och gå vidare, som att känslan bara ska försvinna då.

 9. Jag håller verkligen med om det sistnämnda du skriver. Att det rent generellt i samhället finns en bild av att allting är okej bara någon ber om ursäkt. Att man skall godkänna ursäkten utan vidare eftertanke. Jag är precis tvärtom. Jag tycker inte att ett ord kan gottgöra en dålig handling och det krävs mycket för att jag skall förlåta. Givetvis beroende på vad det handlar om.

 10. Jag har nog ganska lätt för att förlåta, men svårt att glömma. Många gånger ger jag folk både chans två och tre, men har de gjort mig illa så finns det där som en tagg länge.

 11. Jättebra inlägg! Ja, det är så viktigt att själv inse att man vill förlåta någon, annars släpper man det aldrig om det inte är ett äkta ord man menar. Trist att du har sådana personer i ditt liv 🙁

 12. Nu sa du något riktigt klokt (som du ofta gör) med barn och förlåtelse. Hur ska de lära sig om de tvingas säga förlåt utan att de egentligen menar det. Men sen hör det till att man ska be om ursäkt och gör man inte det är det fel. Ja det är som du säger inte lätt.. Du fick mig att tänka till lite. Jag vill gärna att mina barn säger förlåt när de gjort något fel. Men är det då äkta alla gånger??? Tåls att tänkas på.

  1. Åh tack <3, så fint skrivet av dig. Ja det är ju så där, jag tänker att man måste få vänta tills man känner sig redo. Speciellt kanske som barn eftersom det där med att säga förlåta när det inte känns rätt, och sedan inte vilja godta det blir så fel. Ett förlåt ska ju värma upp i hjärtat, det ska kännas fint efteråt. Jag tror att man lätt ser det som att man får något överstökat genom att säga förlåt och går vidare. Lite som att sudda ut det som skett, men ibland behöver man få sudda lite på ytan innan man är redo att sudda ut allt :).

 13. Åh, förlåtelse är jättestort! Precis som du skriver – ibland behöver det få ta tid . Och: det kan vara en träningssak, att förlåta, Något som har hjälpt mig massor är att förlåta varje dag … Frsmförallt mig sjölv, för att jag till exempel inte kan förlåta någon annan. Det här gör jag för mig själv och det är en otrolig lättnad!

  1. Så fint tankesätt att förlåta sig själv, det är också viktigt. Så lätt att vara hård mot sig själv och inte ge förlåtelse till sig själv när man upplever att man gjort något negativt. Fina tankar 🙂

 14. Ja att förlåta är en stor bedrift och inget man kan göra asap. Det måste som du skriver ges med inlevelse och vissa saker går inte att förlåta.
  Man kan bara hoppas att vi börjar bli så snälla mot varandra och tänka innan vi pratar så att det inte behövs något förlåtande 🙂
  Ett väldigt tänkvärt ämne som behöver lyftas många gånger för att upplysa fler om ordet respekt, ödmjukhet och förståelse för andra individer 🙂

  1. Visst är det så, man kan få behöva det där med tiden. Att få känna sig som att man befinner sig i rätt ögonblick. Ibland kommer aldrig det ögonblicket att ske och då måste det få vara så med 🙂

 15. Håller helt med, man måste mena sitt förlåt om det ska vara värt något. Och man måste vara beredd på att mottagaren kanske inte är redo att förlåta.

 16. Jag tycker att man ska ta de direkt för då har man ändå förståt att man gjort fel & att man har skuldkänslor. De är bra att du tar upp detta.

 17. Jag håller med dig, ett förlåt ska inte bara vara tomma ord utan det ska komma från hjärtat samt att mottagaren måste få bearbeta sina känslor och inte bara acceptera och svälja det som hänt. Idag blir det lätt att vi hamnar i ett mönster att vi ska be om ursäkt för att vara artig och för att de är så man gör, men ord förlåt har ingen betydelse vilket blir tokigt.

 18. Ibland måste man hinna landa…
  både innan man förlåter eller ber om förlåtelse, sker det på befallning är det sällan varken äkta eller enkelt.

  1. Visst är det så! Det där sista du skriver ”sker det på befallning är det sällan varken äkta eller enkelt”, oerhört viktigt att tänka till på. Det är hemskt att vissa tvingar fram ett förlåt, det blir ju aldrig rätt då,

 19. Nej det där med förlåtelse är inte lätt. Jag försöker att förlåt men det är inte alltid lätt. En del saker sätter så djupa spår att det känns omöjligt. Jag har också några på min lista som jag är väldigt tveksam till att jag kommer kunna förlåta.

  1. Det är ju så med de människor som behandlat en så illa, de har ju någonstans lämnat ett ärr. Ärr försvinner aldrig, sår kan göra det men aldrig ett ärr.

 20. Förlåtelse är antingen lätt eller väldigt svårt. Jag har svårare att förlåta mig själv för saker än att förlåta andra. Kam vara ganska kvick på det. Mem jagchar en person jag aldrig kommer förlåta och det är min pappa!

  1. Så fint att du delar med dig. Jag förstår dig, har också människor som gjort oförlåtliga saker, dessa kan man ju aldrig förlåta och speciellt inte för att någon annan vill att man ska göra det 🙂

 21. Så sant! Behövs fler lärare som dig. De som lär barnen att vara genuina. Det är otroligt viktigt enligt mig!

  1. Åh tusen tack :). Visst är det så, det är en sorglig sak att tvinga barn till något de inte är redo för. Ett förlåt ska komma när det känns rätt 🙂

 22. Jag håller fullständigt med dig faktiskt! Att förlåta är viktigt men det måste komma från hjärtat. Precis som ”jag älskar dig” så är det en stor grej att säga och inget man ska bara säga bara för att. Vilket bra ämne att ta upp och diskutera, ska nog kolla upp utmaningen och se om det är något man kan haka på.

 23. Himla intressant detta med att barn i skolan ska be om förlåtelse på direkten! Ibland behöver man som sagt tänka igenom situationen mer först. Ett ämne som man borde reflektera mer över helt klart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: