Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Hjälpmamma & kursledare

Hjälpmamma: Amning i nöd och lust av Lin Dalén.

Jag har följt bloggen Sagogrynet under många år. Det började med att jag halkade in på hennes blogg genom att någon länkat henne. Jag fann innehåller väldigt intressant och när jag utbildade mig till Doula fanns det sig naturligt att även läsa på ännu mera kring amningen.

Som många av er vet, blev jag färdig med mitt Hjälpmammaprov i sommar och är därmed en av Amningshjälpens hjälpmammor. När jag då såg att denna bok skulle ges ut av Lin Dalén som är den som bloggar med namnet Sagogrynet såg jag genast till att köpa boken.

Ynka 250 kronor fick jag betala för en bok som ger amningsråd och stöd. Det känns oerhört fint att få köpa denna bok, och jag tänker så klart läsa den. Det är så fint att få vara hjälpmamma också, att finnas där för de kvinnor som vill amma men får intalat av olika system att de inte kan. Det är så sorgligt efter som de flesta kan amma med rätt stöd och rätt kunskap, vilket det tyvärr rådet brist på, det där där Amningshjälpen och hjälpmammor är något jag råder alla som vill få rätt stöd och hjälp med sin amning att vända sig till.

Vill du beställa boken? Den finns att förbeställa på Sagogrynets blogg, men kommer även att säljas på bland annat Bokus och Adlibris.

54 Comments

 1. Men varför fanns där inget sådant för 11 år sedan när min amning gick åt helvete , men skönt att allt utvecklas till de bättre

  1. Jag vet precis vad du menar, tror att många BB och BVC på den tiden inte informerade om amningshjälpen, de är dåliga med det även idag. Hade problem själv, så när jag 2015 utbildade mig till doula förstod jag för första gången att det var samhällets fel med min misslyckade amning och inte mitt.

 2. Blir så glad att du är så insatt och kämpat för amningen, för mig är det en sån viktig punkt i just mammalivet. ❤

 3. Vilken bra bok. Tänk om den hade funnits för 2 år sen. Då hade jag köpt den direkt 🙂 nu kunde jag amma tills Loui var 2 månader. Då blev han sjuk och åt inte lika mycket som han brukade.

 4. Den där hade jag nog behövt för fem månader sen. 🙂 det hade nog inte ändrat utgången att jag slutade amma, men jag saknade just mer samlad information i början. Fanns inte direkt nån ork att googla allting när Amningsmottagningen inte var så behjälplig som jag trodde de skulle vara. Sen tog energin slut när vi fick klara oss själva och försöka hitta stöd.

  1. Åh förstår det <3. Det hade nog gjort det tror jag, för får man rätt stöd och hjälp visar forskningen att fler håller kvar vid amningen. Tyvärr är det så att utan stöd och rätt information så ger man upp.
   Oftast är också BB snabba med att ge ersättning vilket skapar tuttförvirring som i sin tur gör att bebisen väljer flaskan framför bröstet till exempel.
   Det är sorgligt hur dåligt behandlade nyblivna föräldrar blir, helt utlämnade med amningen. Amningen är ett jobb som kräver så mycket kunskap och stöttning. MVC borde erbjuda Amningskurs för blivande föräldrar i alla län. Det är hjälpmammor som står får kursen och vissa landsting betalar detta. Tyvärr är det inte alla som erbjuder det, MEN det skulle definitivt hjälpa. Även att införa amningsvänliga BB:n igen.

 5. Vad fint av er ammningsmammor som finns och hjälper, tror också att det kan fungera med rätt kunskap. Tycker det är synd att det inte syns oftare, att det känns så tabubelagd med amning?

 6. Bra att det finns sådanna böcker som kan hjälpa en, antar att det är skönt för en ammande mamma! 🙂

 7. Men så bra att det finns sånna böcker! Visste inte ens att det fanns nåt som hette Amningshjälpen. Kul & få lära sig något nytt!

 8. Fantastiskt att sådana som du finns! Och boken 🙂
  Har full förståelse för hur jävla jobbigt det är när det inte funkar – jag hade själv hur enkelt som helst med amning och mjölk så det både räckte och blev över, men minns (20 år sen ungefär det här) att de mammor som inte fick till sin amning verkligen kände sig som sämre mammor …

  1. Tusen tack <3 . Jag är jätteglad över att det finns hjälpmammor som stöttar, precis som jag är. Det är fint att kunna ge stöd för dem som behöver det :D. Tyvärr känner så många så 🙁

 9. kan tänka mig att denna boken kunnat hjälpa många med amningen, själv lyssnade jag på mig själv och det gjorde att det blev mycket bra i slutändan. Fick många konstiga råd som jag absolut inte ville följa.

 10. Det är så himla fint av dig att hjälpa till och dela med dig av tips och råd. Jag vet vem jag kommer att vända mig till den dagen jag själv står med tusen frågor 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: