Hjälpmamma: Amning i nöd och lust av Lin Dalén.

Jag har följt bloggen Sagogrynet under många år. Det började med att jag halkade in på hennes blogg genom att någon länkat henne. Jag fann innehåller väldigt intressant och när jag utbildade mig till Doula fanns det sig naturligt att även läsa på ännu mera kring amningen.

Som många av er vet, blev jag färdig med mitt Hjälpmammaprov i sommar och är därmed en av Amningshjälpens hjälpmammor. När jag då såg att denna bok skulle ges ut av Lin Dalén som är den som bloggar med namnet Sagogrynet såg jag genast till att köpa boken.

Ynka 250 kronor fick jag betala för en bok som ger amningsråd och stöd. Det känns oerhört fint att få köpa denna bok, och jag tänker så klart läsa den. Det är så fint att få vara hjälpmamma också, att finnas där för de kvinnor som vill amma men får intalat av olika system att de inte kan. Det är så sorgligt efter som de flesta kan amma med rätt stöd och rätt kunskap, vilket det tyvärr rådet brist på, det där där Amningshjälpen och hjälpmammor är något jag råder alla som vill få rätt stöd och hjälp med sin amning att vända sig till.

Vill du beställa boken? Den finns att förbeställa på Sagogrynets blogg, men kommer även att säljas på bland annat Bokus och Adlibris.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

54 thoughts on “Hjälpmamma: Amning i nöd och lust av Lin Dalén.

 • 22 augusti, 2018 at 19:48
  Permalink

  Men varför fanns där inget sådant för 11 år sedan när min amning gick åt helvete , men skönt att allt utvecklas till de bättre
  sandra recently posted..Mina skor är snabba

  Reply
  • 22 augusti, 2018 at 20:08
   Permalink

   Jag vet precis vad du menar, tror att många BB och BVC på den tiden inte informerade om amningshjälpen, de är dåliga med det även idag. Hade problem själv, så när jag 2015 utbildade mig till doula förstod jag för första gången att det var samhällets fel med min misslyckade amning och inte mitt.

   Reply
 • 22 augusti, 2018 at 20:32
  Permalink

  Vad bra att sånt finns till hjälp för mammor nu för tiden! Jag kan tänka mig att det underlättar oerhört mycket 🙂
  Evelina recently posted..Q&A

  Reply
 • 22 augusti, 2018 at 20:43
  Permalink

  Vad roligt att du fann en blogg så pass intressant att du nu köpt boken också, hoppas den faller dig i smaken =)

  Reply
 • 22 augusti, 2018 at 20:55
  Permalink

  Blir så glad att du är så insatt och kämpat för amningen, för mig är det en sån viktig punkt i just mammalivet. ❤
  Anna recently posted..Sambon har blivit pappa!!!

  Reply
  • 22 augusti, 2018 at 21:07
   Permalink

   Tusen tack <3. Det är ett ämne jag verkligen känner lite extra för 🙂

   Reply
 • 22 augusti, 2018 at 21:00
  Permalink

  Åh vad bra att det finns sådana böcker nu och jättebra tips! 😀 Kramis

  Reply
 • 22 augusti, 2018 at 22:31
  Permalink

  Oh vilken bra bok, och förstår den är värdefull för dig, verkligen bra hjölp längst vägen. =D Kul att du vart klar i sommar med
  Mirre – Sweetwords recently posted..Vara gud fader själv

  Reply
  • 23 augusti, 2018 at 22:15
   Permalink

   Ja jättebra, hon är så duktig på att skriva. Ja absolut :), ett bra redskap 🙂

   Reply
 • 22 augusti, 2018 at 22:42
  Permalink

  Vöeekligen super bra tips du gav de =) verkligen bra att de finns såna böcker

  Reply
 • 22 augusti, 2018 at 23:43
  Permalink

  Just det här med att vara hjälmamma är så fint tycker jag! Hade aldrig hört om det innan jag läste om det här hos dig 🙂

  Reply
  • 23 augusti, 2018 at 22:18
   Permalink

   Visst är det fint, blir så glad över att höra detta då det betyder att ordet sprids och kan tipsas om till andra 😀

   Reply
 • 23 augusti, 2018 at 00:53
  Permalink

  Mega bra att det finns sådant, skulle iofs ha funnits för måååånga år sedan kan jag tycka..

  Reply
  • 23 augusti, 2018 at 22:20
   Permalink

   Ja verkligen :). Amningshjälpen har funnits sedan 1970-talet men tyvärr är det inte många inom vården som berättar om det för blivande föräldrar :/

   Reply
 • 23 augusti, 2018 at 08:07
  Permalink

  Vilken bra bok. Tänk om den hade funnits för 2 år sen. Då hade jag köpt den direkt 🙂 nu kunde jag amma tills Loui var 2 månader. Då blev han sjuk och åt inte lika mycket som han brukade.
  Jennysvardag recently posted..Trötta småbarnsmamman

  Reply
  • 23 augusti, 2018 at 22:21
   Permalink

   Ja den är jättebra verkligen :). Ja den behövs verkligen kommer garanterat hjälpa många 😀

   Reply
 • 23 augusti, 2018 at 08:54
  Permalink

  Vilket fint inlagg! Hur utbildar man sig till doula, och vad innebr det att vara det? 🙂

  Reply
  • 23 augusti, 2018 at 22:17
   Permalink

   Tusen tack :D. En doula är en stödperson vid förlossningen, jag gick min utbildning i Stockholm :).

   Reply
  • 23 augusti, 2018 at 22:15
   Permalink

   Ja verkligen, Amningshjälpen har funnits sedan 1970-talet men tyvärr har inte så många informerat om dem 🙁

   Reply
 • 23 augusti, 2018 at 13:25
  Permalink

  Så bra och viktigt att hjälp finns att få! Vill man amma är det så viktigt att få göra det. Sån stress för dem som har svårt ?

  Reply
  • 23 augusti, 2018 at 21:58
   Permalink

   Ja jätteviktigt, och jag anser att alla inom BVC och MVC borde erbjuda amningskurser.

   Reply
 • 23 augusti, 2018 at 13:25
  Permalink

  Den där hade jag nog behövt för fem månader sen. 🙂 det hade nog inte ändrat utgången att jag slutade amma, men jag saknade just mer samlad information i början. Fanns inte direkt nån ork att googla allting när Amningsmottagningen inte var så behjälplig som jag trodde de skulle vara. Sen tog energin slut när vi fick klara oss själva och försöka hitta stöd.

  Reply
  • 23 augusti, 2018 at 22:03
   Permalink

   Åh förstår det <3. Det hade nog gjort det tror jag, för får man rätt stöd och hjälp visar forskningen att fler håller kvar vid amningen. Tyvärr är det så att utan stöd och rätt information så ger man upp.
   Oftast är också BB snabba med att ge ersättning vilket skapar tuttförvirring som i sin tur gör att bebisen väljer flaskan framför bröstet till exempel.
   Det är sorgligt hur dåligt behandlade nyblivna föräldrar blir, helt utlämnade med amningen. Amningen är ett jobb som kräver så mycket kunskap och stöttning. MVC borde erbjuda Amningskurs för blivande föräldrar i alla län. Det är hjälpmammor som står får kursen och vissa landsting betalar detta. Tyvärr är det inte alla som erbjuder det, MEN det skulle definitivt hjälpa. Även att införa amningsvänliga BB:n igen.

   Reply
 • 23 augusti, 2018 at 15:36
  Permalink

  Vad fint av er ammningsmammor som finns och hjälper, tror också att det kan fungera med rätt kunskap. Tycker det är synd att det inte syns oftare, att det känns så tabubelagd med amning?
  Sanna recently posted..Hans ångest när regnet faller

  Reply
  • 23 augusti, 2018 at 22:05
   Permalink

   Ja det är verkligen det :). Problemet är nog mest att man inte väljer att prata mer om amningen. Det är ju det mest naturliga som finns 🙂

   Reply
 • 23 augusti, 2018 at 15:47
  Permalink

  Bra att det finns sådanna böcker som kan hjälpa en, antar att det är skönt för en ammande mamma! 🙂

  Reply
 • 23 augusti, 2018 at 16:45
  Permalink

  Men så bra att det finns sånna böcker! Visste inte ens att det fanns nåt som hette Amningshjälpen. Kul & få lära sig något nytt!

  Reply
  • 23 augusti, 2018 at 22:04
   Permalink

   Ja verkligen, amningshjälpen är helt fantastisk :). Anser att fler MVC borde ge mammor det tipset redan under graviditeten 🙂

   Reply
 • 23 augusti, 2018 at 16:49
  Permalink

  Harligt att det finns bocker som man verkligen gillar 😀

  Reply
 • 23 augusti, 2018 at 16:50
  Permalink

  Fantastiskt att sådana som du finns! Och boken 🙂
  Har full förståelse för hur jävla jobbigt det är när det inte funkar – jag hade själv hur enkelt som helst med amning och mjölk så det både räckte och blev över, men minns (20 år sen ungefär det här) att de mammor som inte fick till sin amning verkligen kände sig som sämre mammor …

  Reply
  • 23 augusti, 2018 at 21:59
   Permalink

   Tusen tack <3 . Jag är jätteglad över att det finns hjälpmammor som stöttar, precis som jag är. Det är fint att kunna ge stöd för dem som behöver det :D. Tyvärr känner så många så 🙁

   Reply
 • 23 augusti, 2018 at 18:19
  Permalink

  Så bra att det finns så mycket stöd och tips ☺️

  Reply
 • 24 augusti, 2018 at 07:38
  Permalink

  kan tänka mig att denna boken kunnat hjälpa många med amningen, själv lyssnade jag på mig själv och det gjorde att det blev mycket bra i slutändan. Fick många konstiga råd som jag absolut inte ville följa.

  Reply
  • 24 augusti, 2018 at 22:25
   Permalink

   Ja många kommer med olika råd, tyvärr kan vissa råd sabba mycket också. Så denna bok kan absolut förändra den saken 🙂

   Reply
  • 27 augusti, 2018 at 21:54
   Permalink

   Ja det är något jag brinner för verkligen :). Ja det tycker jag du ska göra 😀

   Reply
 • 28 augusti, 2018 at 11:00
  Permalink

  Tack så hemskt mycket för att du delar! <3
  Vad glad jag blir!

  Många kramar!
  Lin

  Reply
  • 28 augusti, 2018 at 20:07
   Permalink

   Åh så klart jag gör, boken är verkligen inspirerande <3

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: