Fem en fredag v. 14: Artigheter.

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar hos Elisa så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka hit så fler kan ta del av Fem en fredag.

 1. Ser du till att hålla upp dörren för folk?
 2. Säger du tack för maten även om du ”bara” är hemma?
 3. När du träffar någon du inte träffat på länge och ni säger att ni måste ses snart, blir det någonsin av?
 4. Rättar du folk när de säger något fel?
 5. Vad tycker du om butikspersonal som kommer upp och frågar om du vill ha hjälp?

Ser du till att hålla upp dörren för folk?
Ja det gör jag, nu är det dock sällan eftersom alla håller avstånd. Men annars absolut.

Säger du tack för maten även om du ”bara” är hemma?
Ja det gör jag, tycker det är ganska viktigt faktiskt. Att visa uppskattning till den som lagat maten.

När du träffar någon du inte träffat på länge och ni säger att ni måste ses snart, blir det någonsin av?
Det var när jag träffade Lena i februari tror jag det var. Vi säger väl att vi ska ses och sen dröjer det aslänge emellan men absolut i vis någon gång i alla fall.

Rättar du folk när de säger något fel?
Ibland kanske, inte alltid men det händer nog då och då.

Vad tycker du om butikspersonal som kommer upp och frågar om du vill ha hjälp?
Tycker det är helt okej, brukar oftast säga nej men ibland är det jättebra. Dock är det väl inte så att jag behöver hjälp så ofta. Har inget emot det liksom, känns okej att de gör så.

Madeleine Stenberg

Bloggare sedan 2004. Bor i Falun med min son William född 2004. Är utbildad lärare, förskollärare, doula och hjälpmamma samt kursledare i Amningshjälpen. Studerar till specialpedagog.

19 thoughts on “Fem en fredag v. 14: Artigheter.

 • 3 april, 2020 at 18:56
  Permalink

  Jag har alltid tyckt att du har varit genomgo som människa och svaren på de här frågorna verkligen styrker det. Min sambo är så otroligt duktig på att tacka för maten och jag har kommit på mig själv att vara lite sämre i den frågan men har reflektetat över det och försöker bli bättre. Stor kram!

  Reply
  • 3 april, 2020 at 21:49
   Permalink

   Åh tack <3. Det är sånt där man ofta kommer på med såna där små relfektioner :).

   Reply
 • 3 april, 2020 at 20:32
  Permalink

  jag kan tycka att det beror mycket på hur butikspersonalen närmar sig. jag vill inte att någon smyger sig upp vid min sida och frågar om jag behöver hjälp. jag vill helst fråga om och när jag tycker att det behövs. rätta folk kan vara kul ibland. det beror helt på vem det rör sig om

  Reply
 • 3 april, 2020 at 20:51
  Permalink

  Hej, visst är det både trevligt o nödvändigt att vi visar respekt och artighet gentemot varandra. Jag skulle vilja lägga till att jag gärna tittar personer i ögonen o ger ett leende när jag t.ex håller öppen en dörr. Ha en skön helg utan trängsel!

  Reply
 • 3 april, 2020 at 22:06
  Permalink

  Vilken vacker och stämningsfull bild du har lagt upp:-)
  Jag uppskattar personalens hjälp i affärer som kallas “gubbdagis”, men i klädaffärer vill jag inte att en expedit hänger mig i hasorna.

  Reply
 • 3 april, 2020 at 22:28
  Permalink

  Visst ska man vara artig, det känns både bra för den som är det och för den som “får” det 🙂
  Ha en fin helg nu <3

  Reply
 • 4 april, 2020 at 06:41
  Permalink

  Blir ja bjuden tycker ja de är en självklarhet, fast hemma till sambon till vardags säger jag de inte, om ja städat innan han tacka ju inte mig för de då, så då jämnar de ju upp sig haha 😂❤️
  Jessica recently posted..Fem en fredag : Artighet

  Reply
 • 4 april, 2020 at 10:55
  Permalink

  Det som stör mig mest med butikspersonalen som ber om hjälp är de som hovrar runt en, som att man inte lyckas plocka upp sakerna själv eller kommer behöva hjälp varje sekund. Jag ber om hjälp om jag behöver det, och tar tacksamt emot den då… men vill helst titta och så själv 😊

  Reply
 • 4 april, 2020 at 11:05
  Permalink

  Normalt sett så håller jag självklart upp dörrar, men i dessa dagar har det ju blivit annorlunda… Ser jag att nån är på väg in/ut genom porten så stannar jag på håll tills dom har passerat.

  Reply
 • Pingback:Fem en fredag v. 15: Status - elisamatilda.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: