Dark Mode Off / On
Reklam

Ett leende vitt som snö.

woman with red lipstick smiling
Photo by Shiny Diamond on Pexels.com

Spelar utseendet någon roll?

Jag tror att vi alla ibland funderat på det här med skönhet, och kanske då främst skönhetsideal. Jag tänker på tankar kring koppar och hur vi förväntas se ut. Ideal ändras med tiden och människor har genom alla tider experimenterat med sina utseenden. 

Det sägs att till exempel Drottning Elisabeth eller ”The Virgin Queen” som hon också kallades för, använde kemikalier och tonvis av puder för att dölja sina rynkor. Det här för att människor på den tiden trodde att Gud höll henne ung på grund av sin oskuld. 

Trender genom tiderna.

Det har även genom åren funnits andra trender, som peruker och korsetter. Under sjuttiotalet skulle du ha så tajta byxor att du var tvungen att ligga ner för att kunna sätta på dig dem. Hur det påverkat dessa unga kvinnors växande höfter kan man ju idag ifrågasätta, men nog är det intressant ändå med det ideal som funnits?

Numera är det både det, och annat som vi lägger tid på, som att bleka tänderna hemma, eller varför inte göra fransar och naglar? Vissa förstorar sina bröst och andra förminskar dem, några lyfter sig och andra sprutar in det som kallas för fillers på olika platser i kroppen. Och vissa tar fett från rumpan för att sedan lägga in och fylla ut på annan plats.

Undvik att döma och bedöma?

Det är väldigt lätt idag att människor pekar, vad vi kallar för ”finger”, åt andra. Varför gör du det där? Gud så onödigt av dig att inte vara nöjd med ditt utseende. Men vad vet vi om vad som gör var och en av oss lyckliga och hur våra olika drömmar är?

Jag tänker att det är viktigt att tänka på att vi alla önskar oss och vill olika saker, och det är helt okej. Vi kan ju inte bestämma huruvida någon ska vara precis som just jag eller du.

Vad gör jag själv?

Själv fixar jag mina naglar och fransar en gång i månaden. Det gör mig glad och jag känner att jag mår väldigt bra av fina naglar och fransar. Med framförallt fransarna så slipper jag sminka mig varje morgon, ungefär var tredje dag har jag på mig lite brun utan sol men det är också allt.

Det är så galet skönt att gå ur sängen på morgon och känna sig vaken och slippa ta den där stunden jag tidigare la på mascara, foundation och annat. Nu är jag klar tidigt, och mår bra av det. Sedan visst skulle jag kunna strunta i make up men det gör mig glad så varför skall jag då inte bara ge mig själv den saken? Jag tänker liksom att vi alla är olika och därav har rätten till att göra vad vi vill med våra kroppar.

Oavsett om det är en tandblekning, fransförläning, fina naglar eller en hårfärgning, är det upp till var och en av oss. Vill vi känna oss fina på olika sätt så låt oss – ingen skadas av att vi gör något för oss själva. I stället är det ju så att, när vi gör vad vi vill så kanske det medför lite extra glädje.

Och vet du? Det är vi helt klart värda!

2 Comments

  1. Oftast så är det bilden som man ser först och vill ge ett intresse av påverkan. Visst har inte utseendet någon betydelse.
    Hoppas allt är bra med dig!
    Kram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: