Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Sjukdomar

Blodproppsfråga.

Jag fick en fråga om varför jag fått blodpropp, vart och när. Tänkte att jag kan berätta det.

I slutet av April 2003 fick jag en djup ventrombos i höger knäveck. Jag var 19 år och 2 månader gammal. Anledningen vet jag inte, inte heller läkarna vet varför jag fick en blodpropp. Det som helt enkelt hände var att jag en morgon vaknade med lite ont i benet. Jag trodde jag råkat göra mig lite illa när jag tränat dagen innan. Rörde mig som vanligt även om benet var aningen stelt. Dagen efter hade jag dock ännu ondare och jag kunde inte stoppa ner hela foten utan gick på tårna framåt. Tänkte det går över, tredje dagen så tyckte min mormor att jag skulle åka och kolla upp saken, jag tänkte OKEJ men det är ingen. Åkte till akuten i Mora då jag bodde i Orsa under den tiden skulle precis flytta till Falun. I alla fall, väl på akuten togs prover och dom trodde precis som jag att jag råkat ut för någon skada vid träningen. ÄNDA tills läkaren tröck mig under foten och jag skrek för smärtan var helt oförklarbar. Jag fick åka på ultraljud. Kom upp i ett mörkt rum där undersökningen gjordes. På cirka 3 minuter hade man fastställt att jag hade en blodpropp som satt i benet och att det var tur att jag åkt in för risken hade varit stor om jag väntat några dagar till att den vandrat uppåt och skulle då punkterat min lunga. Las in på medicin, frågor om P-piller och graviditet kom upp. P-piller hade jag ätit i januari under 1 veckas tid så det var uteslutet och gravid var jag inte. Vägde normalt och hade lågt blodtryck som alltid. Fick fragmin behandling under 2 dagar och sedan äta waran som är blodförtunnande i 6 månader.

Jag var nitton år så det ändrade mitt liv totalt. Jag förstod inte då vad mer som skulle ändras i mitt liv.
1 – Jag har väldigt litet utbud av preventivmedel jag får använda. Allt med hormoner är förbjudet pga propprisken.
2 – Mina syskon samt barn får inte heller använda preventivmedel med hormoner.
3 – Varje gång jag blir gravid kommer det räknas som riskgraviditet eftersom jag genom att bli gravid riskerar min hälsa. Jag kommer i förebyggande syfte alltid få ta sprutor i magen (fragmin) för att skydda mig och barnet.
4 – JAG bör inte använda mig av EDA eller liknade, jag gjorde dock det vi förlossningen. Skillnaden blev att jag skulle ha slangen eller kanylen? I ryggen 4 timmar extra efter förlossningen eftersom det annars kan bli blödningar som för mig kan betyda VÄLDIGA risker… Min BM råkade dock ta ur den tidigare åt mig vilket resulterar i att i min journal står det väldigt tydligt hur FEL detta var och att jag skulle observera minsta lilla grej. DET gick bra den gången.
5 – Jag får inte dricka energidrycker, använda brustabletter och resor som kräver mycket stilla sittande är ALDRIG bra för mig.

Mitt liv blev alltså inte helt normalt efter jag fått blodpropp. Dock fungerar det, jag får bara lov att vara lite mer vaksam än andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.