Dark Mode Off / On
Författarens egna ord.

VÅGA TALA MED BARNEN OM OBEHAGLIGA SAKER!

Jag har alltid pratat med William, alltid förklarat men aldrig skrämt honom. Därför tar jag nu upp ett ämne jag tycker fler föräldrar borde ta upp. Det kom bara upp i huvudet och jag tror att bloggen är ett bra ställe att sprida detta vidare på.

På senare tid har jag tänkt på det alla föräldrar säger till sina barn ”OM någon bjuder dig på godis ska du inte följa med”. Samtidigt vet nog alla att barn kan dra i väg i alla fall.
Jag har själv sagt detta, och på senare tid har orden som VARFÖR dykt upp? Jag beslutade mig att berätta varför. Jag sa självklart inte exakt vad som kan hända men jag sa talade om lite. Jag sa så här:

”Det finns vuxna som inte är snälla emot barn. Om en vuxen någon gång frågar om han eller hon får se  eller känna på din snopp. Då ska du säga NEJ och springa hem. Om någon vuxen gör något mot dig och säger att jag eller pappa kommer bli arga på dig om du berättar ska du INTE tro på den vuxna, för vi blir inte arga på dig. Jag sa också att oavsett vad som händer blir vi inte arg på dig William.”.

Reaktionerna jag fått av andra när jag talat om att jag berättat detta för William är ofta  förskräckelse. HAR du sagt det till honom fast han bara är sex år? Han är ”bara” sex år och fyller sju år i år. Men hur ska han förstå att det är fel om ingen talar om det för honom? HUR ska han veta att han inte gjort något fel om något händer honom om ingen talat om för honom att det inte är hans fel? Vi talar så mycket med barn, vi försöker skydda dem mot allt. Men vi talar inte om varför. Det går inte att skydda barnen mot allt i världen, men det går att försöka att se till att det inte aldrig sker.

William har inte tagit skada av att veta att alla vuxna inte är snälla, han har inte tagit skada av att veta om  att det finns vuxna som tycker att det är okej att titta på barns snoppar och snippor. HAN har fått veta att det finns folk som gör det och att det är FEL att ingen VUXEN har rätt att göra något sånt. Ja inte barn heller, jag har självklart också sagt att om han och hans kompisar vill visa snopparna och snipporna för varandra är det okej om BÅDA måste vara med på det, men det är fel att tvinga någon till det.

TALA med era barn, berätta för dem vad som är rätt och fel även om det känns konstigt för dig. Det är det enda sättet att få barn att förstå varför det ibland är bra att inte lita på vuxna.

Om du precis som jag tycker det är viktigt att tala med barnen? Kopiera bilden här nedanför och skriv ett inlägg om varför du tycker vi ska tala med barn om såna här saker!
VÅGA tala om det idag, imorgon kan det vara försent!

10 Comments

 1. Jag tycker ju att du gör helt rätt i detta. Förr eller senare måste han lära sig, och det är bättre med förr än när det är för sent..

  1. Linda – En vimsig mamma, därför är det viktigt att prata med barnen om saken. Tala om VARFÖR man inte ska följa med. Inte bara säga att man inte får utan tala om helheten. Alla vuxna är inte snälla och går att lita på.

 2. Nja, jag tycker det är onödigt! W kanske inte tar så hårt på det, men jag kan tänka mig att Många, om inte de flesta barn, skulle börja tänka jobbiga tankar, få mardrömmar osv.. Och (mindre skadligt iofs) börja fundera på VARFÖR just snopp/snippa är så intressant, alltså SEXUELLA tankar och kanske börja pilla själv.

  Med tanke på hur FÅ barn det ändå är som blir utsatta så tycker jag INTE man ska lägga in dessa tankar i barns huvud när det OFTAST är helt i onödan.

  Jag har berättat för T att det finns de som är dumma osv. Har när hon var yngre förklarat varför hon inte fick vara i lekparken själv tex, i STORA drag. Skulle ALDRIG falla mig in att gå in på detaljer kring det heller.

  1. Varför skulle det vara fel om barnen pillar på sig själva?Onani är inte något fult.Jag tycker det är bra att barn vågar ta på sig själva känna och undersöka.Brukar när william varit liten och känt på snoppen (för barn känner och kollar DET är normalt även om dom inte förstår de sexuella syftet med saken) brukade jag säga att det är okej att känna men gå till ditt rum och gör de.Jag läser ju en sex och samlevnadskurs och där beskrivs också barns sexualitet eller ja början på en, hur dom känner kollar.För barn är det samma sak som att kolla igenom en hand inget fel.De är vi vuxna som får barnen att tro det och VILKEN bild ger vi då barnen?Att de är fel att undersöka sig själva?De är inte konstigt att ungdomar senare inte vet när man ska säga nej när vuxna tabubelägger sex och såna frågor och låter barnen själva uppleva saker dom kanske inte är redo för, pga att dom får veta från start att sex är fullt…
   Jag har inte gått in på detaljer, jag har sagt att vuxna FÅR inte kolla på snoppar och snippor, det är en enkel sak att tala om, på vilket sätt tar ett barn skada av att veta detta?Jag tror mer ett barn tar skada av att inte veta och tror att det är okej för ingen talat om för en att det är fel.

   1. Ja, visst jag ser inget fel i onani eller att pilla på sig själv öht… MEN inte när man är barn! Är väl svårt att sätta en bestämd ”gräns” för vad jag tycker är okej, men yngre tonåren ungefär.. Även för att jag tror INTE att det stannar där. Tror att det även tidigarelägger sexdebuten och det är INGET jag vill göra.

    Det är enligt min mening detaljer. Där kommer ju frågan upp Varför en vuxen skulle vilja se/känna där. Och med det mer hemska tankar.
    Som sagt är det så få barn som ändå blir utsatta, att jag tycker att de som INTE blir det inte ska behöva veta sånt hemskt.

    1. Malle – Okej, ja den synen har inte jag. Jag tycker det är naturligt att känna på sig själv. För barnen är snoppen och snippan lika naturligt som ett öra, att kolla och känna där tycker jag bara är naturligt. För mig är det självklart att barn ska få göra det också. Att skälla på barn och säga till de att du ska inte känna där när de är barn lägger ju grunden till att det är någonting fult att känna på sig själv. Hur ställer du dig till om din dotter och en pojke i hennes skola skulle kollat på varandra nakna inne på skoltoaletten? Är det också fel?
     Själv ser jag det som det mest naturliga i världen, det är inget konstigt för ett barn att vilja kolla och undersöka kroppen. Så länge BÅDA är med på det. Jag har visserligen läst på massor om detta så kan vara därför.

     Sen tycker jag detaljer? VAD då detaljer? Att tala om att vuxna INTE får kolla på en naken är väl ganska BRA förhållningsätt. Barn ställs i väldigt underlägsen behovsställning till vuxna. Jag tycker inte alls att det är märkligt att tala om vad som är rätt och fel. Sånt här sker hela tiden i vårt samhälle. Jag tror det är vanligare än man tror faktiskt.

 3. Jag har alltid, alltid gett barnen en orsak, alltså varför på det jag säger. Omedvetet. För ingen gjorde det med mig & jag undrade alltid varför. Ibland ville jag ta reda på det, av nyfikenhet.
  Bättre med varför-svar än att lämna barnet nyfiket.

  1. KalsongMorsan, jag pratar också med William om allt och har alltid gjort. Dock har jag aldrig talat om just den biten med vad som kan hända. Eller jo har berättat om Engla typ, när det hände men inte att vissa vill kolla på barns snoppar/snippor och att vuxna inte får det. Mest för jag tänkt att han varit för liten, men så började jag tänka att NEJ det är viktigt att berätta sånt. Hur ska dom annars veta? Sen visst alla vuxna är ju inte såna att dom frågar sånt men barn tror ju alltid gott om människor. Tror att ingen vill dem något ont. Det känns som det är viktigt att berätta att så inte alltid är fallet. Sen på barns nivå så klart. Skulle aldrig berätta om våldtäkt om inte William själv frågar. Men just det här med att inte följa med någon, förut sa jag bara ”dom kan göra dumma saker”. Men så tänkte jag att ”dumma saker” för ett barn kan ju vara typ retas. Kändes som att det var bra att förklara att ingen vuxen får titta på din snopp eller fråga sånt, det är FEL och förbjudet. Snoppen och snippan ska man bara visa när man själv vill det och INTE för vuxna. Lika så har jag sagt att vuxna inte får slå barn eller vara dumma, det är förbjudet.

   Jag pratar massor med William, berättar förklarar sen vissa saker är man ju som förälder rätt mitt på också. Som sexuellt utnyttjande som jag skriver om. Ingen berättar för barn att det sker och OM det sker tror barnen att det är deras fel och vågar inte berätta för mamman/pappan för puckot som gjort handlingen hotat eller sagt att föräldrarna kommer bli arga på barnet.

   Det är jag jätte rädd för att han inte ska våga prata om något händer, jag har alltid pratat öppet med människor om sex eller mina tankar. Fick prata massor med min mamma så för mig är det självklart att göra det med William med. MAN ska tala med barn. Som t.ex mens, William fick reda på vad det var förra veckan. Just nu diskuterar vi det i massor och han typ först. MEN dör du inte?! Jag bara nej, man blöder så lite och sen så blöder man bara några dagar. Vissa blir ju jätte upprörda över sånt, fast sån är inte jag. Här diskuterar vi ämnen som sex, samhälle och normalitet hela tiden. Vad är normalt, varför är det viktigt? När William sagt saker om flickigt har jag kontrat med, MEN är det värre för det är en flickleksak? Vem bestämde det? Då tänker han och säger att ingen. Här kör vi öppna dialoger och alltid gjort.

   Sen kanske det är fel för vissa men jag anser att det är viktigt. Var därför jag blev fundersam över just den här saken, varför jag inte berättat mer än ”det finns dumma människor”. När jag berättar allt annat. Men har väl varit av rädsla att han ska bli rädd antar jag? Samtidigt så märker jag att han blev inte rädd utan fick en förståelse när jag sa det. William är sån som pratar med alla, är öppen och leker och litar på folk. Det är jätte bra på en punkt men det är ju också skrämmande. Han kändes som rätt barn att berätta en sån sak för, och jag tror någonstans att man bör prata med alla barn om det. Fast det är ett ”hemskt” ämne. 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: