Men lilla mamman, varför står inte du vid spisen som de andra mammorna.

Jag fick just sån där dryg flashback och återkoppling till varför jag hatar att gå ut igen. Enda sedan jag blev mamma för över 7 år sedan har människor gett mig samma blick och fråga, de få gånger jag gått på krogen/privatfest. “Men var har du gjort av sonen så?” ofta med en blick som vill sätta dit mig som partymorsan som hellre hänger på krogen med drinkar och klackarna i taket. Jag får då alltid svara att jag har barnvakt, jag har då fått höra att jag borde vara hemma och ta hand om mitt barn istället, en gång var det en krogvakt som utryckte sig med “har man skaffat barn ska man vara hemma och ta hand om dom.” Detta har förstört mina kvällar för jag har i och med detta känt att jag inte varit värdig att ha kul utan i samhällets tycke borde jag stanna hemma. Skillnaden är att hade jag varit man hade samma uttalanden aldrig förekommit eftersom män inte ska ha det ansvaret.
Jag går ut högst 4 gånger per år, sen jag fick barn kanske jag gått ut 20 gånger, jag har påverkats av folks åsikter och således känner jag att utgång är något jag har svårt att unna mig själv.

Är lite lagom skruvat eller hur?

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

17 thoughts on “Men lilla mamman, varför står inte du vid spisen som de andra mammorna.

 • 2 januari, 2012 at 01:29
  Permalink

  Jag förstår hur du tänker. En del brukar fråga mig samma, dock inte när jag är ute för det är jag alltför sällan men däremot när jag jobbar. Som att det är tvunget att man ska vara hemma enkom för att man har barn. Kan känna ibland att stora delar av samhället bara räknar med männen, att dom jan göra som dom vill utan att bli ifrågasatta. Ny känner ju inte jag dig mer än via internet men det lilla jag vet är ju att du sätter din son i första hand och verkar vara en fantastisk mamma. Du har ju all rätt att komma ut och roa dig med vänner. W har ju en pappa också liksom. 🙂

  Reply
  • 5 januari, 2012 at 12:53
   Permalink

   Sarah – Det är sjukt, menar varför ska inte du kunna få ut och jobba? Vad är de konstiga med det? Det är ett märkligt samhälle.
   Tack även för din kommentar jättekul att höra :-).

   Reply
 • 2 januari, 2012 at 01:34
  Permalink

  Galet.. Jag kan själv ha sådana åsikter, om såväl mammor som pappor. Men då är det ju då man VET/sett att de är ute OFTA. Då ÄR något fel :S
  Själv bryr jag mig inte. Folk som vet att jag har barn brukar fråga vars hon är när jag är ute, men har aldrig tolkat det som något negativt. Oftast är det vänner som frågar, och som såklart är glada att jag kunde vara med 🙂
  Annars är jag som sagt väldigt obrydd vad folk tycker/tror. Så länge JAG vet att jag är en bra mamma så spelar det ingen roll 🙂 Samma med Dig tex, om jag skulle höra folk prata om dig på det sättet, när du själv säger att det Inte är så, så skulle jag inte bry mig om dem heller 🙂

  Reply
  • 5 januari, 2012 at 14:43
   Permalink

   Malle – De är ju olika på vem och hur folk frågar. De jag syftar på är folk som låter nedvärderande och försöker att poängtera liksom. Jag blir irriterad för jag hatar när folk ska bry sig om vad jag gör eller inte.

   Reply
   • 5 januari, 2012 at 20:59
    Permalink

    Jo, jag förstod det.. Vet inte om jag hört det direkt så av någon.. Eller så har jag bara inte brytt mig.. 😛 Vilket jag inte skulle göra heller, så länge Jag vet att jag är en bra mamma så skiter jag faktiskt i vad andra tycker 🙂

    Reply
 • 2 januari, 2012 at 07:04
  Permalink

  Det där är en kommentar som får mig att se RÖTT!!

  Vi mammor har oxå precis lika stor rätt att få gå ut och roa oss!! Du borde läsa mitt inlägg om “Snippigt och snoppigt”

  Det är skrivet med lite humor, men just det är att man alltid hamnar i en kategori med “kvinnligt och manligt”..

  Gå ut och roa dig kungligt!!

  Kram

  Reply
  • 5 januari, 2012 at 14:45
   Permalink

   Ewa (mamma till 6 döttrar) – Ska genast läsa det du skrivit 🙂 . Är jätteirriterande med folks åsikter :-(.

   Reply
 • 2 januari, 2012 at 07:18
  Permalink

  ja de där är såå lustigt..kan bli såå förbannad..har själv hört de några ggr..även när ja var gravid..eller när ja vänta mitt första då.

  känner lite såhär..vadå..bara för att man har blivit förälder så måste man väl inte sluta att ha skoj nån gång då å då..varför ska folk bry sig så himla mycke om va andra gör. skulle väl vara en sak om du var ute varje helg fre och lördag. Men nån enstaka gång per år..??

  ja tycker absolut inte du ska känna dig dum eller nå sånt..du vet ju själv hur mycket du umgås med William..så skit i deras åsikter och ha kul när du väl gör nått för dig själv.

  vi mammor glömmer bort oss själva alldeles för mycket eftersom familjen och barnen tar all vår uppmärksamhet.

  ps..kommer bli lite dålig med kommentarer för ja kommer vara borta nu i 2 veckor..så du vet =)

  ha en god fortsättning på de nya året =)

  Reply
  • 5 januari, 2012 at 14:47
   Permalink

   Ninnie – Mitt liv med 3 prinsar – Håller med dig, är lätt att man blir irriterad när folk säger sånt där också. För om man nästan aldrig går ut så kommer någon och liksom förstör kvällen för en medvetet blir man ledsen. Eller jag blir det liksom.
   Mycket också för att jag tycker fler människor borde unna andra saker. 🙂

   Reply
 • 2 januari, 2012 at 11:10
  Permalink

  Oj, vilka hemska kommentarer du fått!

  Jag förstår vad du menar, det är verkligen skillnad på hur man ser på en mamma respektive en pappa konstigt nog. Det är 2012 nu (nytt år att vänja sig vid att skriva) och ändå gör vi mentalt skillnad på föräldrar, säkert mer än vi tror.

  Jag läste en tråd där en mamma inte sett sitt barn på två år av diverse personliga anledningar och trots att jag anser mig vara rättvis och jämlik skar det i mammahjärtat att läsa. Jag tror inte att jag hade reagerat likadant om det varit en pappa som skrivit, hemskt nog. Det är svårt att bryta gamla tankemönster men nog så viktigt!
  Jag ger som nyårslöfte att tänka en extra vända innan jag har åsikter om en förälders beteende – vad vet jag om vad som ligger bakom eller hur personen är som förälder i vardagen?! Ingenting!

  Hoppas att du slipper känna de där blickarna och åsikterna framöver när du nästa gång “vågar” gå ut, vi behöver alla andas lite och göra något annorlunda emellanåt. Det ska INGEN annan bry sig om!

  God fortsättning önskar Anneli

  Reply
  • 5 januari, 2012 at 14:53
   Permalink

   Anneli – Jag förstår hur du menar, jag tror nog också jag tänkt samma om jag läst att jag kanske mer känner för mamman. Inte för att jag inte tycker synd om pappan (självklart) men som kvinna kanske jag identifierar mig mer med en annan kvinna?

   Reply
 • 2 januari, 2012 at 12:59
  Permalink

  Ååå gud den frågan hatar jag med… nja du vet jag satte mina barn i bilen utanför… så man är nära liksom… ??? hahahaha.
  Ja ja vissa människor är ju bara för mycket.
  Men.. jag hoppas du får en bra dag kram =)

  Reply
  • 5 januari, 2012 at 14:51
   Permalink

   Jessica – Håller med dig! Menar vad tror folk egentligen. Hoppas du får en fin dag med :-).

   Reply
 • 2 januari, 2012 at 22:36
  Permalink

  Folk har pratat om mig med, men jag skiter i det, tar inte åt mig. Ler åt dem, skrattar, dansar & är så aspackad & mina kompisar som är med mig, de som känner mig VET ju att barnen har det bra 🙂
  Tror att om man tar åt sig för mycket av ‘vad andra tycker & säger’ förstör väldigt mycket.

  Reply
  • 5 januari, 2012 at 14:48
   Permalink

   Kalsongmorsan – Jag tar tyvärr åt mig mycket, framför allt när jag går ut för att jag känner att folk inte kan unna mig att ha roligt liksom. Att man hela tiden ska tänka på vad man gör ungefär. Som “DU är mamma, då ska du vara hemma.” Jag är hemma mer en gärna men ibland vill man ju träffa sina vänner med utan att folk ska bry sig :-/.

   Reply
 • 3 januari, 2012 at 09:29
  Permalink

  Alltså, ja. Detta är nog vanligt att folk tänker, men va fan! man ska väl få göra det man vill, och om man för en gångs skull går ut så vill man ju inte höra sånna kommentarer 🙁 Hmm. Kram

  Reply
  • 5 januari, 2012 at 12:55
   Permalink

   Jennifer – Verkligen, så trist när folk ska lägga sig i, folk borde ha mer tid för sig själva än lägga den på andra.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: