Blackfish – En dokumentär på Netflix.

https://www.youtube.com/watch?v=G93beiYiE74
Igår såg jag äntligen Blackfish som jag tänkt se ett tag. Filmen är en dokumentär med utgångspunkt från Tilikum späckhuggaren som orsakat tre människors död. Denna dokumentär var verkligen enormt gripande och jag tycker alla borde se den. Späckhuggare har sedan jag var liten varit djur som jag upplever som otroligt spännande, de är stora och vackra. Jag minns att när andra tyckte delfiner i stil med Flipper var spännande så tittade jag på dessa magiska stora späckhuggare i böcker och funderade kring dem. På mellanstadiet kom sedan filmen Rädda Willy och jag blev helt såld. En av mina drömmar är att någon gång få se en späckhuggare i det fria, det skulle vara så magiskt. De lever med sina mammor hela livet i de fria, hela deras liv umgås de i flock och samarbetar för att fånga mat. När människor sedan tagit dessa djur till fångenskap har mammorna stannat vid platsen trots att de släppts fria och väntar på sina ungar, medan människor plockar upp dem i båtar för transport. I  fångenskap när de fött sina ungar, och ungarna sedan blir sålda vidare till andra djurparker så framkallar mammorna ljud som skötarna aldrig tidigare hört. Jag kände hur hela jag brast inombords, självklart gråter de ju efter sina barn. De ska naturligt vara med dem hela livet, de är ju dessutom redan traumatiserade från sin egen barndom. Filmen borde alla se, och alla borde även välja att inte gå på delfinarium och sponsra den formen av verksamhet, sponsra inte djurparker och cirkus alls. Dock kan jag tycka att cirkus och delfinarium värre än renodlade djurparker, eftersom man där tvingar djur till att uppträda. De får utföra konster som inte hör till deras natur, de som påstår att djuren är lyckliga och tror att djuren tycker det är roligt kan ju fundera på om man själv skulle vara lycklig i samma situation? Instängd i trånga utrymmen, få mat när man gör det någon annan tycker är rätt och dessutom bli straffad och utan mat om man gör fel? Skulle vi göra samma sak mot människor skulle vi kalla det tortyr men med djur är det helt okej.

Se Blackfish, och fundera själva, är det okej att sponsra såna industrier för att man själv är för lat för att åka och se djuren i deras naturliga miljöer?

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: