Amning i vardagen – Marit Olanders.

Denna bok borde alla som väntar barn läsa. Den ingår som litteratur i doulautbildning och jag måste säga att jag önskar denna fanns när jag fick barn. Minnena från amningen är inte positiva utan jag minns smärta och ett allmänt jobbigt måste. Hade jag haft boken ovan hade jag kunna säga ifrån, för det har gått för långt när bebisen suger sönder bröstvårtan och man får var och blod som rinner. Allt i denna bok beskriver hur amning aldrig ska göra ont som folk sa varje dag åt mig. Dessutom är personal alldeles dör snabba med att ge ersättning istället för att låta bebisen amma och amma hela tiden, bebisen hjälper att producera mjölken genom att amma hela dygnet. Var fjärde timmes amning är ett gammalt råd som läkare tog fram utan vetenskaplig grund! Att amma så sällan stör amningen och gör att man automatiskt får mindre mjölk. Läs boken alla gravida, och tro inte din mjölk är för tunn, läs denna bok och lär dig massor!

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

3 thoughts on “Amning i vardagen – Marit Olanders.

 • 16 mars, 2015 at 11:48
  Permalink

  Håller helt med dig! Alla borde få lära sig mycket mera om amning innan man får sitt första barn.
  Men en sak måste jag rätta dig lite och det är att amning gör visst ont. Jag förstår inte hur man med första barnet inte ska kunna tycka att det gör ont? En bebis sugförmåga är jättestark och har man aldrig ammat så har man sköra bröstvårtor. Klart f*n att det gör ont. Innan amning är etablerad och bebisen hittat sin teknik och även mamman. Sen ska det inte göra ont men de 2 första veckorna gör det faktiskt det och vill man amma så får man bita ihop litegrann. Många idag tycker jag verkar vara för bekväma med att amma, många tror att det är något fel att amma varje timme eller varannan eller hur ofta nu bebisen vill amma. Amning är verkligen en het potatis och generellt tycker jag att många första gångs mammor vet alldeles för lite, inkl jag själv när jag fick mitt första barn. Amning är allt annat än lätt.

  Reply
  • 16 mars, 2015 at 12:44
   Permalink

   Jullan – När jag menar ont menar jag att bebisen suger sönder din bröstvårta så den blir som en kluven-tomat som du kan lyfta på och sitter kvar på en köttslamsa och de råd man får är att “det gör ont att amma.” För mig var det 6 månaders helvete. Två veckors smärta känns som ett hån, jag hade ont hela tiden. Fick mjölkstockning och bröstet slutade producera mjölk… Jag ammade från ett bröst men inget stöd från BVC eller liknade. För mig kändes det värre att amma än att föda.

   Reply
  • 16 mars, 2015 at 12:46
   Permalink

   Jullan – smärta är ju individuellt och för mig var orden det ska göra ont = värre än att föda barn och det är så många med problem med amningen tror att det ska kännas.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: