Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Questions & Answers

Angående moraltestet.

001

Fick nyss en arg kommentar av en anonym Emma som var förbannad på mina frågor.
Jag får väl då berätta det här eftersom folk inte har glimten i ögat och tror att allt är på livs levande allvar… Jag fick en utmaning och svarade på lite skämtsamt, mycket är ironiskt. Såna här frågor blir ju lätt svart eller vitt och då blir även svaren ganska svarta och vita också. I såna här tester finns inget rosa och skimrande utan det är antingen eller. Som pest eller kolera, om man då svarar så blir det också ganska extremt. Jag antog utmaningen som en skämtsam grej, och trodde verkligen inte att någon skulle tro att jag menar fullaste allvar. Förlåt om jag råkade trampa någon på tårna, men det var aldrig min mening. Det som är trist när man skriver är att folk inte ser hur man själv sitter och filosoferar, folk kan inte se kroppsspråket och inse att det finns en uns av sarkasm eller ironi i det man skrivit.

Att jag skriv att jag var för dödsstraff och hämnd var utifrån perspektivet människor som våldtar barn eller mördar någon… Jag anser att i det skedet har alla rätt till att hämnas, nu framkom inte det i texten eftersom att jag tänkte att vuxna människor nog förstår att när en vuxen skriver något sådant är det i extrema fall. Att det inte handlar om att någon tagit en klubba eller puttat någon ner för en gunga. Förlåt Emma och ni andra som tog detta på fullaste allvar, nästa gång ska jag skriva en förklaring så att ni lättare förstår att jag skriver med glimten i ögat!

28 Comments

 1. Jag förstår inte vad hon blev arg på ändå, alltså du svarade ju alltid med att ”det beror ju på” och så vidare, innan du svarade eller efter du svarat. Då måste man ju förstå att du bara svarat utifrån ett generellt scenario, en generell svart/vit situation. Moraltestet som det är utformat går inte att svara rätt på 😛

 2. Nej, ibland är det svårt att uttrycka sig, kanske framför allt just ironiskt, i text. Men tror att de allra flesta förstod iallafall!
  DEN DÄR SERVISEN ALLTSÅ!

  Sv: Jo visst va den fin! Härlig att ha i skuggan i sommar!

 3. Men du förklarade ju dig med att du anser det vara okej i vissa fall. Gör jag med. Men ibland får man försöka se lite mellan raderna också när man läser något, granska det kritiskt och inte tro på allt på fullaste allvar. 🙂

 4. Efter att ha läst detta blev jag såklart nyfiken och kollade igenom moraltestet lite också. :p Nu vet jag ju att du antog utmaningen som en skämtsam grej och att jag inte ska ta varje ord på fullaste allvar, men som kristen kan jag inte låta bli att kommentera på detta:

  ”Är det ok att hämnas?

  Ja det tycker jag. Tänker på budordet; Var mot andra som du vill att andra ska vara mot dig!

  Får man vara elak mot någon som varit elak mot andra?

  Ja absolut, tänker samma budord som ovan.”

  Hur tänker du där? Jag menar, det är inte själva åsikten som jag inte förstår, utan hur du kopplar den till just den bibelversen som i grund och botten är tänkt att visa på att vi ska visa kärlek mot varandra och behandla varandra med respekt – inte att vi ska hämnas och vara elaka. Jag tänker; vill du verkligen att andra ska hämnas på dig när du gjort något dumt? Eller att andra ska vara elaka mot dig om du varit elak mot dem? Skulle du inte hellre vilja bli förlåten och bli behandlad med vänlighet även om du kanske egentligen inte har förtjänat det alls? ;p

  1. Utgick egentligen mest ifrån ett skämt min son sa i ettan ;). Nej men alltså tänker mer att det man gör får man ju förvänta sig tillbaka i båda leden. Är man ett svin kommer folk vara svin, är man en bra människa kommer folk göra detsamma :). Anser väl att om jag beter mig illa mot någon har den rätten att bete sig illa tillbaka. Man får liksom vad som kommer till en, och då kan man ju försöka att faktiskt vara sitt bästa jag och inte göra folk illa.
   Men så är jag inte den förlåtande typen heller, jag litar på människor men sviker någon mig så har den sumpat sina chanser liksom. Är väl därför jag lite tänker så med hämnd också, jag kan förstå människor som hämnas även om jag inte gör det själv. Var mycket så jag tänkte med ”är det okej”. Jag tror att utifrån andras perspektiv i drastiska saker kan jag ha förståelse. Om någon hämnas sin våldtagna dotter/son eller mördaren osv. Däremot är det inte okej att hämnas för små saker. Jag menar alltså STORA saker.

 5. En del människor tar saker lite för allvarligt.
  – Det verkar vara flera som har just det problemet med bonusbay!

 6. jag är också för dödsstraff och hämnd just från det perspektivet. men det är som sagt svårt ibland att formulera sig när man skriver :/ bra att du skriver svar på tal så alla förstår 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa