Förkylningar och mitt som alltid brev på posten värre astma.

IMG_1807Bild från Big lake run i år.

Först kommer halsont, sedan kommer förkylningen och så sen kommer astman. Jag har sovit skitdåligti, vaknat med att inte få luft och paniken. Det känns som någon stoppar ner en pingisboll i halsen och jag vaknar med ett ryck. Känner hur jag får hosta och hur världen runt mig är uppjagad och stressad. Jag låg kvar en stund i sängen idag, Williams kompis kommer snart hit och jag har städat och donat. Egentligen är det ju galet dumt, att utsätta lungorna för att jobba när allt dem behöver är vila. Det gör ont bak i lungpartiet, jag ska vila resten av dagen. Astma, min kroniska sjukdom som folk fortfarande inte riktigt tar på allvar. Jag menar människor utan kunskap om astma och allergi, den skaran som tror att man överdriver. Jag förstår att det är svårt att inse att dolda handikapp är just handikapp. Att man lider av en kronisk lungsjukdom, något som jag alltid kommer leva med. Något jag måste acceptera, den blir alltid förvärrad vid förkylningar. Jag brukar må som värst på hösten men det är väl dåligt nu med eftersom jag är förkyld.

Det här blev klagande, inte positivt fastän jag borde skriva mer glatt! Måste man alltid vara glad och positiv? Är det därför man automatiskt svarar; Jag mår bra. Fastän man mår skitdåligt? Vem skulle vilja ha det ärliga svaret? Vi vill ju ogärna veta att någon mår dåligt på riktigt.

Nej nu pepp och pepp, jag måste bli lite gladare. Te och era tips jag fått ska jag ta åt mig av! Just ja flera undrade över dem vita smultronen i förra inlägget. Det är mogna smultron som är vita i färgen. Det är alltså en speciell sort, väldigt goda tycker att smaken är mer framträdande än i röda smultron. Jag älskar vanliga röda smultron med, men dem vita har en mer framträdande smak, får ni chansen att prova vita smultron så gör det, dessa växer på gården Björn bor på.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

70 thoughts on “Förkylningar och mitt som alltid brev på posten värre astma.

 • 18 juli, 2016 at 14:39
  Permalink

  Men stackare! Jag hoppas verkligen att det blir bättre. Vet hur det är med dolda handikapp… Sjukt att människor automatiskt tror att man ljuger!

  Reply
  • 19 juli, 2016 at 22:11
   Permalink

   Ja det är märkligt :/. Folk borde ju förstå allvaret kan man tycka :/

   Reply
 • 18 juli, 2016 at 17:22
  Permalink

  Tycker absolut du kan klaga om du vill, leva med kronisk sjukdom är verkligen inte lätt alla ggr-men tyvärr förstår inte alla det ..

  Hoppas det känns bättre snart 🙂

  Kram 🙂

  Reply
 • 18 juli, 2016 at 17:37
  Permalink

  Hoppas du mår bättre snart 🙂
  Visste inte att det fanns vita smultron 🙂

  Reply
  • 19 juli, 2016 at 22:10
   Permalink

   Åh tack! Får se hur länge jag mår så här :/. Nej dem är nog rätt ovanliga 😀

   Reply
 • 18 juli, 2016 at 17:47
  Permalink

  Fina du usch då krya på astma är ju inget kul heller men blir alltid värre fy kram kram

  Reply
 • 18 juli, 2016 at 17:59
  Permalink

  samma med mig och min sjukdom. Tvångssyndrom. Folk som vet om kan ibland säga: men det är väl bara att INTE tvätta händerna/knacka i väggen/ tända och släcka (eller vad det nu må vara). Och jag ba NEJ DET ÄR DET INTEEEEE!!!

  Reply
  • 19 juli, 2016 at 22:09
   Permalink

   Usch! Det är skittrist att folk inte kan fatta att dolda handikapp också är just handikapp.

   Reply
 • 18 juli, 2016 at 19:12
  Permalink

  Usch, astma är riktigt vidrigt! Fick förkylningsastma för många år sedan efter att ha hostat sönder lungorna en hel höst, precis den där pingisboll i halsen känslan känner jag igen, hemskt! Hoppas du får en chans att ta det lugnt och bli av med snuvan!

  Reply
  • 19 juli, 2016 at 22:50
   Permalink

   Usch det är hemskt ja! Blev det bättre för dig eller lider du fortfarande av förkylningsastman?

   Reply
 • 18 juli, 2016 at 19:39
  Permalink

  Usch låter inge vidare…hoppas förkylningen lugnar ner sig så även astman blir lättare att hantera!:)
  Ja det är väl så att dom flesta inte vill höra ifall man mår dåligt…men då tycker jag inte man ska fråga heller om man inte kan hantera svaret.

  sv: men eller hur? Hårdrockare är ofta rätt lugna tycker jag…dom blir fulla men det är sällan nå skit som händer på rock och metalfestivaler tycker jag!:)
  Kattis recently posted..Vackra Uppsala

  Reply
  • 19 juli, 2016 at 22:51
   Permalink

   Nej det är jobbigt nu, känner att jag nästan blir bitter i det hela också. Skitjobbigt :/

   Reply
 • 18 juli, 2016 at 20:45
  Permalink

  Astma är verkligen inte roligt att ha! Hoppas verkligen att den ger ed sig.
  Det är en fasa att inte få den luft man behöver!

  Reply
  • 19 juli, 2016 at 22:51
   Permalink

   Ja det är hemskt verkligen :(. Som du säger det är en fasa 🙁

   Reply
 • 18 juli, 2016 at 20:55
  Permalink

  Krya på dig! Inte roligt att vara sjuk… Kram

  Reply
 • 18 juli, 2016 at 21:00
  Permalink

  Ta hand om dig och krya på dig, mååånga kramar till dig tjejen =)
  Jag har smakat på dessa jordgubbar som är vita, tyckte dem hade en viss sötma av ananas… de som är så härligt solmogna söta när man är i Thailand!!

  Reply
  • 19 juli, 2016 at 22:55
   Permalink

   Åh tack :D. Det kanske är så när du säger det :D. Visst är dem goda 🙂

   Reply
 • 18 juli, 2016 at 21:47
  Permalink

  Astma är ju bara föör jobbigt, hade förkylningsastma när jag var yngre så jag känner igen mig!! Kram

  Reply
 • 18 juli, 2016 at 21:58
  Permalink

  Oj lät inte så kul, hoppas det blir bättre snart! <3

  Reply
 • 18 juli, 2016 at 21:59
  Permalink

  nej man måste inte alltid vara positiv! De är din blogg skriv va du känner för! 😀 Tråkigt att höra fina du krya på dig! kram

  Reply
 • 18 juli, 2016 at 22:32
  Permalink

  Har alltid älskat vita smultron, så gott! 🙂 Min mamma brukade odla det i trädgården hemma när jag var yngre 🙂

  Reply
  • 19 juli, 2016 at 22:54
   Permalink

   Åh visst är det gott :D. Kul med fler som ätit dem :D. Verkar som många inte ens visste att det fanns :D.

   Reply
 • 18 juli, 2016 at 22:34
  Permalink

  Det är fullt lagligt att klaga ibland – man måste inte alls vara glad jämt. Det är skitdrygt att bli sjuk så. Hoppas att du kryar på dig!

  Reply
 • 18 juli, 2016 at 22:52
  Permalink

  Åh nej :(( Hoppas du kryar på dig! Och självklart måste man inte vara glad jämt! Men då får man göra sådant som man själv mår bra av <3

  Reply
  • 19 juli, 2016 at 22:53
   Permalink

   Ja det är jobbigt vill bli frisk nu. Så är det nog :). Kramar!

   Reply
 • 18 juli, 2016 at 23:18
  Permalink

  Vi ska ju till STHLM imorrn till torsdag och gå på Skansen hela ons, men jag börjar känna mig vissen, frussen och lite strävt i halsen, SUCK

  Reply
 • 19 juli, 2016 at 03:02
  Permalink

  Usch och fy vad segt med förkylning, krya på dig!!

  Jag jobbar som sjuksköterska på en akutvårdsavdelning 🙂

  Reply
  • 19 juli, 2016 at 22:52
   Permalink

   Ja förkylning kan jag ha men astman är bra mycket värre :(.

   Reply
 • 19 juli, 2016 at 04:50
  Permalink

  Nej man behöver inte alltid vara positiv, pigg o glad. Man får vara lite gnällig, sur o grinig då o då… jag tror man behöver det.

  Sv: Ja visst var det.
  Jag ska prova göra liknande nästa vecka på ledig tid o se om det blir lika snyggt i verkligheten ler.

  Blir det bra kanske jag tar o lottar ut den.

  Ha en fin dag

  Reply
 • 19 juli, 2016 at 10:10
  Permalink

  Jobbigt! Min mamma och syster har också astma, och mina flickor förkylningsastma. Snacka om att jag har haft flyt- hittintills- som sluppit det! Trots att jag är både pälsdjurs och pollenallergiker.

  Reply
  • 19 juli, 2016 at 22:32
   Permalink

   Skönt att du sluppit astma, allergi är jobbigt det med :(. Har den saken också :/

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: