Dark Mode Off / On
Kläder

Den bästa t-shirten!

img_2984

Jag hittade denna t-shirt i våras någon gång och kände instinktivt att denna skulle man ha. Det faktum att människor idag inte förstår att ett NEJ faktiskt är ett NEJ gör att jag ville visa vad jag anser om saken.

Det är ingen hemlighet att jag alltid varit feminist och att jag värnar för människor och kanske främst kvinnors rättigheter. Jag anser INTE att det är okej att utsätta kvinnor och flickor för allt skit. Att jag dessutom är av åsikten att det nog knappt finns någon tjej, kvinna eller flicka som inte känt sig utsatt för något sexuellt i världen som man inte varit med på gör mig ännu mer upprörd.

Just den här veckan pratar Malou om porr som drog på tv, jag vet inte om ni sett programmet? Men jag har kollat via Youtube. Det faktum att debutåldern för att kolla på porr är nio år för pojkar gör ont i mig. Det gör förbannat ont i mig eftersom det betyder att barn får helt fel bild av sex, för så är det ju! Jag har läst 15 högskolepoäng inom sex och samlevnad, jag är väldigt intresserad av just såna ämnen och ibland har jag tänkt att jag nog borde valt att arbeta med sånt. Jag har aldrig varit rädd att prata om sex och samlevnad med William. Jag diskuterar allt och tar upp diskussioner om saker, varför och hur det är på riktigt. Jag vill inte att min son ska växa upp och tro att det som visas på porrfilm är verklighet, lika lite som jag vill att han ska tro att ett nej betyder ja. Så jag pratar med honom, förklarar och diskuterar för jag vill att han som tonåring den dagen han har sin sexdebut när nu det än blir vet vad som gäller.

Jag vill att han ska förstå att sex är något fint, något man har för att alla inblandade vill och är så mycket mer än penetrering. Jag tycker inte att man ska skämmas för att prata om sex och samlevnad, tvärtom tror jag det är viktigt att prata om det ofta. Att aldrig som förälder, lärare, ungdomsmottagning, psykolog eller annan person som arbetar med barn och ungdomar tro att sånt där lär de sig på vägen. Sex är inget skamligt och inget fel, nästan alla människor kommer någon gång att ha sex på ett eller annat sätt och det är inget att skämmas för.

Hur som helst tillbaka till detta med att skapa kunskap kring att säga nej. Jag tror vi måste kämpa på med den saken och aldrig ge upp, lär barn tidigt att nej är ett nej oavsett om det handlar om att man vill ha en boll i förskolan eller en kyss på högstadiet.

Första gången mitt nej inte blev respekterat var jag sju år. Jag hade inte förstått tiokamraterna ännu så fick följa med en kille som gick i sexan och hade praktik hos oss ut i kapprummet för att träna med honom. Vi satt där ute och han ville sitta obehagligt nära, inte så att jag då förstod varför eller hur. Men jag hade en obehaglig känsla i magen när han satt så där nära och blåste mig i nacken. Han började efter en stund sucka och säger ”OM du inte klarar det här om fem minuter så ska jag få klappa dig på rumpan och ge dig en puss”, jag minns paniken jag kände. Mycket för att jag inte fattade vad som hände. Livrädd för att inte klara tiokamraterna och ännu mer rädd för straffet jag skulle få. Jag klarade såklart inte heller tiokamraterna och vad som hände vet ni väl vid det här laget. Han tog mig på rumpan och tryckte mitt ansikte emot sig, jag drog åt sidan så han pussade mig på kinden. Jag kände sådan skam, dessutom säger killen ”Det här berättar du inte för någon” och det var ju klart att jag inte berättade det för någon. Jag skämdes ju! Skämdes för att en äldre kille pussat mig och tagit på min rumpa och även för att jag inte klarade av matematiken…

Det här är ändå milt i vad man fått uppleva. Man har haft män som kommit fram och tryckt sitt kön mot ens kropp på bussen, vid baren eller dansgolvet. Män som kommit fram och tagit en på brösten, sexuella inviter av fulla män som skrattat efteråt. Eller obehagliga skämt på en nivå där man känner hur man sjunker ner i jorden som människa för man tappar sitt värde. Att andra män samtidigt skrattat med och man suttit där och känt sig förnedrad och äcklad, hade jag fel kläder på mig ikväll? Jag hade på mig myskläder kanske var det också fel? För varje gång man gått ut har plaggen förändrats för att slippa den där känslan av förnedring och ändå går man aldrig säker. Man får uppleva den ändå, förminskning och förnedring känslan av att vara äcklig.

Jag vände på diskussionen för ett tag sedan och sa, SKULLE du vilja att din dotter behandlades så här. Reaktionen blev, NEJ absolut inte. Nej då så, säg inte såna saker till någon annan heller. Det är inte okej. Få män vill att deras döttrar ska känna sig förminskade, så varför väljer då ändå män att förminska andra kvinnor?

Sen så klart det gäller inte alla MÄN. Men nästan alla kvinnor världen över har fått känna så här, och det borde räcka som argument. INGEN har rätten att förminska någon, eller inte respektera ett nej. Så med denna t-shirt väljer jag att säga det rakt ut, i mer klarspråk än något annat: JAG VILL INTE KNULLA! TACK FÖR VISAD HÄNSYN!

 

Vill du ha en lika t-shirt som mig? Då kan du beställa en egen –>här<— precis som jag gjort.

62 Comments

 1. Jättebra inlägg!
  Jag fick bröst i tidig ålder. Jag var 8 år när jag fick min första mens. Killarna tog på brösten för att det var ”kul att klämma på” och jag hatade det. Jag sa till lärarna men allt de sa var att ”killar är lite efter i utvecklingen. De skojar bara”. Det höll på i flera år. Jag skämdes så mycket för mina bröst. Jag hatade dem…

  1. Usch INTE okej av lärarna att säga så! Det är aldrig okej att utsättas för sånt där oavsett hur liten eller gammal man är. Har också varit med om liknade i skolåldern 🙁

 2. Tråkigt att du behövt vara med om något sådant. Tråkigt att man som barn känner att man behöver gömma något sådant och är skamsen. Men mest av allt är det så hemskt att det finns människor som är så pass störda i huvudet som ens kan utsätta ett barn för detta! Ett minne du bär med dig, som säkert har förstört saker i ditt liv 🙁
  Hemskt också att kvinnor idag ska behöva bära armband eller t-shirtar för att få fram detta budskap! Det ska inte ens behövas..

  1. Ja det är hemskt, så här efteråt som vuxen blir jag så förbannad också. Vad äldre personer kan göra för att skrämma små barn, och fick mig att tro att jag gjort något fel. Då är ändå detta så lite emot vad andra barn fått uppleva 🙁

 3. Stört cool t-shirt tycker jag samtidigt som jag tycker det är ofantligt synd att det ska behövas sånt klarspråk för att kanske någon ska förstå ett nej…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: