Midsommarafton 2018 firades med Orsadräkt och trevligheter.

Jag startade dagen med att åka ut till Kniva, därifrån skulle vi samåka till Skedvi där Björns farmor bor. Björn pyntade en av sina två raggarbilar i midsommarskrud. Den åkte vi sedan med till Skedvi.

Väl där så skulle vi äta lite lunch. Jag hade tagit med mig en korv som är vegetariskt och sedan åt jag potatis och ägg, samt smörgås. Det var jättegott och trevligt!

Lite senare var det dags för fika. Björns farmor hade plockat fram jättefina koppar som vi drack kaffe ur. Tycker verkligen om såna där små kaffekoppar även om jag sällan använder sådana själv. Det är sånt man blir bjuden på kaffe ur.

Björns farmor hade bakat tårta, bullar och kakor. Det var jättegott verkligen. Jag avvek efter en stund från fikat eftersom jag skulle sätta på mig min Orsadräkt och det är inte det lättaste att klä sig i den eftersom det är flera lager kläder som ska på. Det är dessutom lite pilligt så det tar tid.

Vi ställde oss vid kyrkan och väntade på tåget av folkdräkter, musikanter samt majstång som skulle komma bärandes.

Tåget skulle gå ner till huset ni ser därnere, så det blir en lite promenad. Vi följde med tåget efteråt sedan för att komma ner dit och kunna vara med under själva firandet.

Så kom det fina tåget med alla vackra folkdräkter, så himla fint verkligen! Jag fullkomligt älskar folkdräkter som ni nog förstått vid det här laget, och när jag ändå nämner folkdräkt vill jag slå ett slag för att gå med i gruppen: Vi som gillar Folkdräkter som finns på Facebook. Vill du ha tag på dräkt, eller bara prata med andra om folkdräkt är det en perfekt plats att besöka, helt klart en av mina favoritgrupper på Facebook.

Sedan var det majstångsresning. Jag tycker alltid det är spännande att se, läskigt men också spännande. Jag är alltid så rädd att sådana ska rasa, såg att det varit ett ras i Holen i Orsa. En av Sveriges längsta som fallit ner, stod att i värsta fall kunde den dödat 20 personer! Ni förstår själva hur förödande ett fall av dessa skulle kunna vara.

William tog foton på mig i Orsadräkten. Jag bad honom om det så han ställde upp, av alla plagg i världen finns det inget jag värderar mera. Jag är så glad över mitt köp av denna fina dräkt förra året. Tänk att få ha en dräkt som kan användas alltid, det är oerhört fint!

Ett foto med mig mot en Faluröd liten stuga!

Just röda stugor hör Hjärtat av Sverige till! Att få stå mot denna röda fina färg och känna mitt hjärta klappa för vackra Dalarna, det är viktigt för mig!

Det blåste i mängder så jag fick hålla i flaxen som den vita bonaden heter. Det fick jag veta av mamma igår. Vinden tog nämligen tag om den rejält. Nästa gång ska jag sätta i hårspännen så den sitter krav på plats.

William fick ta en bild på mig när jag stod på bron till en liten stuga. Jag gillade färgerna, stackars sonen. Han får ställa upp som fotograf åt hans mamma.

Så sista bilden får bli denna, det är så fint med lite bilder på Orsadräkten. Ska försöka se om jag ska byta header och lägga in en bild på mig i Orsadräkten istället.

På kvällen åkte vi till Kniva, där blev det grillat och en jättegod potatissallad som Björns syster Emma ordnat med.

Min tallrik med halloumi samt potatissallad. Det får avsluta midsommarafton 2018. Det var en underbar dag även om det blåste och kvar kallt stundvis. Har dock hört ryktas om att värmen kommer nästa vecka igen! Det hoppas jag, hellre värme än höstväder i juni, juli och augusti!

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

64 thoughts on “Midsommarafton 2018 firades med Orsadräkt och trevligheter.

 • 23 juni, 2018 at 12:28
  Permalink

  Så vackert. Det ska vara Dalarna på Midsommar det är helt klart! Jag förstår att du är nöjd med din folkdräkt! 🙂

  Reply
  • 23 juni, 2018 at 13:00
   Permalink

   Åh tusen tack <3. Visst är det så :). Jag älskar verkligen min dräkt och det är så fint att få äga en 🙂

   Reply
 • 23 juni, 2018 at 12:43
  Permalink

  Gud vilken härlig midsommarafton och så fin du är. ?

  Reply
 • 23 juni, 2018 at 15:47
  Permalink

  Såg ju bilder på Dig i Din fina Orsa-dräkt på Instagram, Du är verkligen så himla fin, en riktig förebild för Dalarna.
  Jag vet inte men inbillar mig att folkdräkt, folkvisor och spelemän med fiol är mer vanligt i Dalarna.
  Kanske är jag fördomsfull 😉
  Gillar verkligen bilderna <3

  Reply
  • 24 juni, 2018 at 10:42
   Permalink

   Åh tack fina du <3. Det är nog så, det är ett arv vi bevarat här :). Tusen tack <3

   Reply
 • 23 juni, 2018 at 16:57
  Permalink

  Ser ur som om ni har haft det jättetrevligt ju! 😀

  Reply
 • 23 juni, 2018 at 18:44
  Permalink

  Åh va trevligt o såå fin du är tjejen stor kram

  Reply
 • 23 juni, 2018 at 19:53
  Permalink

  Jättefin dräkt. Förstår att du är stolt över den och över att få bära den 😀 Du verkar ha haft en väldigt fin midsommar med mycket kul och mycket gott 😀

  Reply
  • 24 juni, 2018 at 10:37
   Permalink

   Tusen tack fina du <3. Åh ja det är så fint plagg :D. Hade verkligen det 🙂 <3

   Reply
 • 23 juni, 2018 at 23:58
  Permalink

  min svärfar åker alltid till dalarna för folkdans o dräkter över midsommar . det är verkligen fint o du va jätte fin kram

  Reply
 • 24 juni, 2018 at 05:37
  Permalink

  Låter som du haft en riktigt fin och härlig midsommarafton! Och jättefina bilder på dig i din fina folkdräkt!

  Reply
 • 24 juni, 2018 at 06:54
  Permalink

  Jag förstår att du är stolt över din väldigt fina dräkt och att den speciell för dig 🙂
  Dagen verkar ha varit fin med mycket gott att stoppa i magen och många trevligheter 😀

  Reply
  • 24 juni, 2018 at 10:17
   Permalink

   Ja den är verkligen så vacker :). Det var en jättefin dag verkligen, hoppas din var det med <3

   Reply
 • 24 juni, 2018 at 09:04
  Permalink

  Visst är det underbart med midsommar i Dalarna, själv firar och bor vi i Dalstuga med ett firande som blir större och större för varje år. Och fler folkdräkter, din Orsadräkt är superfin. Jag älskar alla röda o gröna färger på Daladräkterna. Ha en fortsatt fin helg!

  Reply
  • 24 juni, 2018 at 10:16
   Permalink

   Åh ja <3. Dalarna är mitt lilla paradis :). Fint hört mycket om Dalstugan, måste någon gång besöka det stället :). Åh så fint det låter :D. Hoppas du får en fin helg du också <3

   Reply
 • 24 juni, 2018 at 09:19
  Permalink

  Spännande att du hamnade i Skäve av alla ställen! Som jag skrev tidigare så är det nästgårds som jag är uppvuxen 🙂

  Reply
  • 24 juni, 2018 at 10:14
   Permalink

   Ja tänkte på det när jag läste att du var uppväxt så nära :D. Sonens gammelfarmor är född och uppväxt samt boende i Skäve :). Det är otroligt vackert där tycker jag, även Säter :).

   Reply
    • 24 juni, 2018 at 23:53
     Permalink

     Åh tack vilka bra tips :). Får säkert chansen, vi brukar kika runt kring så funkar säkert 😀

     Reply
 • 24 juni, 2018 at 09:33
  Permalink

  Du är väldigt fin i din folkdräkt! Jag har aldrig haft en folkdräkt, har aldrig ens haft en tanke på att äga en sådan eller ens längtan efter det 🙂

  Visst är det vackert med sådana där små, tunna kaffekoppar! Hemma använder jag muggar, det rymmer litet mer kaffe! 🙂

  Reply
  • 24 juni, 2018 at 10:12
   Permalink

   Åh tusen tack <3. Är nog lite beroende på vart man bor :). För mig är det ett fint festplagg :D.
   Ja det är verkligen det, jag är som dig använder muggar :D.

   Reply
 • 24 juni, 2018 at 10:33
  Permalink

  Härligt midsommarfirande! Jag har ägt en Östgötadräkt i många år, men aldrig använt den. Det är en XXS typ.. Så den sålde jag faktiskt i våras när vi nu sålde allt vi ägde och flyttade in i husbilen. Härligt att du är så nöjd med din och att du använder den flitigt!

  Reply
  • 24 juni, 2018 at 10:58
   Permalink

   Det var verkligen det :). Åh så fint, förstår det att den då blev såld :). Ja det är jättekul att kunna göra så 🙂

   Reply
 • 24 juni, 2018 at 20:30
  Permalink

  Åh, så mysigt. Väldigt härliga bilder. Det strålar verkligen midsommar om dem!

  Reply
 • 24 juni, 2018 at 23:59
  Permalink

  Underbart med dalarna, dräkter och traditioner!! Jag är ju halvmas själv, så det träffar lite extra! ?

  Reply
  • 25 juni, 2018 at 00:14
   Permalink

   Ja det är fantastiskt fint här :D. Åh så roligt, förstår att det känns så då 😀

   Reply
 • 25 juni, 2018 at 10:30
  Permalink

  Sååå himla trevligt! Hört från min vän då hennes kille bor i dalarna att de är en väldigt stor och viktig högtid där 😉

  Reply
  • 25 juni, 2018 at 11:24
   Permalink

   Ja det var det :). Det är verkligen så :). Det är en fin tradition här 😀

   Reply
 • 25 juni, 2018 at 20:29
  Permalink

  Ser supermysigt ut! Så charmigt med sådan dräkt tycker jag också 🙂

  Reply
  • 26 juni, 2018 at 09:06
   Permalink

   Det var det verkligen :). Ja så himla fint med folkdräkt tycker jag 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: