Nu är jag en av Amningshjälpens Hjälpmammor, och dream doern inom mig.

I många år har jag tänkt på hur gärna jag vill bli Hjälpmamma genom Amningshjälpen. Jag kommer ihåg när mitt tjugoåriga jag blev mamma. Amningen var ingen baggis och jag visste inte vart jag skulle vända mig, någon pratade om Amningshjälpen men jag var ung och kände ingen i min egen ålder, alla mammor då var dessutom äldre än mig så det fanns en rädsla kring att känna mig granskad om jag bad om hjälp. Så jag stod ut med såriga bröstvårtor, gråt från min sida och sedan en sprucken bröstvårta som ledde till att jag inte kunde amma mer från det bröstet.

Några år senare fick jag mer information om Amninghjälpen, det var då försent för mig att söka hjälp då jag inte längre ammade. Men jag kände direkt att detta måste vara en underbar organisation. Eftersom jag inte ammade längre, vågade jag heller inte bli medlem, det dröjde fram tills december 2015 innan jag struntade i mitt osäkerhet och blev medlem. Redan när jag läste första tidningen insåg jag min vilja att ge andra stöd, så jag började skriva lite på Hjälpmammaprovet, som är väldigt omfattande men även lärorikt. Som ni vet kraschade jag in i väggen 2016, och först i slutet av mars i år började jag skriva igen. Nu med målet inställt på sommaren 2018 ska jag bli hjälpmamma, gärna innan semestern.

Det blev några veckor in på sommaren och nu sitter jag här sedan 00:00 inatt och är Hjälpmamma. Nu får jag hjälpa människor som behöver hjälp och stöttning med sin amning. Jag är så stolt över mig själv som tagit mig hit!

Jag läste ut Framgångsboken av Alexander Pärleros igår som har Framgångspodden, där kommer begreppet Dream Doers upp och trots min bild av mig själv som en drömmare rakt igenom, inser jag att det finns en större dos av Dream Doer inom mig. Jag kanske aldrig kommer få miljoner på mitt konto, men jag följer mina drömmer och ser till att leva varje dag utifrån att lära mig någonting nytt.

Hela livet har jag varit den som gått min egen väg. Vill man ha någonting gjort, får man göra det själv. Det finns något bakom de orden, och som Magnus Ugglas Vittring och textraden “Allting som jag vill kan jag göra” så gör jag det:

 • Jag flyttade till Falun ensam som nittonåring trots att jag knappt kände någon här.
 • Jag ville fixa att bli mamma som tjugoåring trots att jag varit deprimerad, inte hade något jobb och hoppat av gymnasiet.
 • Jag började läsa in gymnasiet och bli undersköterska trots att jag hade en bebis på armen.
 • Jag bestämde mig för att ta körkort vid 23, med småbarn och 200% gymnasiestudier.
 • Jag beslutade mig för att läsa på Högskolan, trots att jag var 23 år och hade småbarn.
 • Jag bestämde mig för att bli lärare vid en ålder av 24 och pluggade på mer en heltid med småbarn.
 • Jag vaknade en novembermorgon och beslutade mig för att bli Doula.
 • Jag ville förändra skolan för eleverna så bestämde mig för att bli specialpedagog och började studera igen, trots utmattningssyndrom, tonårsbarn och yrket jag har som lärare.
 • Jag ville bli hjälpmamma och blev det.

Genom alla år har människor sagt till mig att det jag vill göra inte kommer gå. Genom alla år har jag mött dessa människor som förklarat för mig hur svårt saker är. Men jag har valt att lyssna på någon annan, den lilla rösten inom mig som säger “Allting som jag vill kan jag göra” precis som textraden på den låt av Magnus Uggla som mamma och pappas lyssnade på i regnet i bilen på väg mot Märsta när jag var liten, och mina ögon såg regnbågen där i horisonten och jag tänkte “Där borta vilar skatten“.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

67 thoughts on “Nu är jag en av Amningshjälpens Hjälpmammor, och dream doern inom mig.

 • 28 juni, 2018 at 11:58
  Permalink

  Åh vad bra att du kommer hjälpa andra genom detta! 🙂 Måste också läsa Framgångsboken, brukar lyssna på hans podd:)

  Reply
  • 28 juni, 2018 at 21:57
   Permalink

   Ja det är en fin sak att få vara delaktig i :). Gör det, den är bra 😀

   Reply
 • 28 juni, 2018 at 12:32
  Permalink

  Du är så grym! grattis vaaaackra människa!

  Reply
 • 28 juni, 2018 at 12:59
  Permalink

  Vilken inspirerande läsning!! Så klok du är som trott på att allt går, trots att andra sagt annat till dig. Det är att vara stark! Det låter ju som en underbar hjälpinsats du gör med hjälpmammor och har man haft problem med något själv är man den bästa mentala hjälpen…tror jag. ??

  Reply
  • 28 juni, 2018 at 21:05
   Permalink

   Åh tack :). Ja, jag tror och vet att vi alla kan lyckas :). Det finns inom oss att lyckas men det är bara en själv som kan ta sig dit 🙂

   Reply
  • 28 juni, 2018 at 21:02
   Permalink

   Åh ja :). Det tycker jag om, det är bland det finaste man kan göra för någon annan att bry sig om 😀

   Reply
 • 28 juni, 2018 at 15:50
  Permalink

  Jobbigt som ung att inte våga be om hjälp. Man vill ju inte få en stämpel att vara för ung & oerfaren. Men fint att du vill hjälpa andra!

  Reply
  • 28 juni, 2018 at 21:04
   Permalink

   Jo men är ganska vanligt att känna så :). Ja jag tycker mycket om att få göra det 😀

   Reply
 • 28 juni, 2018 at 16:34
  Permalink

  Så härligt och starkt av dig att du gått din egen väg trots att andra sagt till dig annat. Det är inspirerande!
  Det känns som du verkligen kan göra nytta med amningshjälpen. Ofta är det ju när man själv haft problem med något som man kan stötta som bäst.

  Reply
  • 28 juni, 2018 at 20:53
   Permalink

   Absolut :). Det har varit viktigt för mig att göra så :D. Följa min egen väg 😀

   Reply
 • 28 juni, 2018 at 17:18
  Permalink

  Du är verkligen så fin! Skulle mer än gärna vilja läsa den boken, verkar så “nyttig”! Kram

  Reply
 • 28 juni, 2018 at 18:28
  Permalink

  Jag är så imponerad! Jag som har en liten skrutt i magen och mycket tankar kring en eventuell amning (om jag kan!) så känns amningshjälpen och allt kring det som en fantastisk källa till hjälp!

  Reply
  • 28 juni, 2018 at 21:55
   Permalink

   Åh tusen tack fina du <3. Åh ja, sök hjälp hos en hjälpmamma i din närhet direkt när du funderar över något. Vi hjälpmammor är här för att stötta er. Jag kan hjälpa dig med, bara att du skriver till mig på kontakt här ovan så hjälper jag dig mer än gärna <3

   Reply
 • 28 juni, 2018 at 19:10
  Permalink

  Bra att du inte har låtit alla olyckskorpar hindra dig från att nå dina drömmar och mål. Du har klarat av massor och självklart ska du vara stolt 😀

  Reply
  • 28 juni, 2018 at 21:51
   Permalink

   Nej, jag har gått min egen väg :D. Den bästa vägen är sin egen 🙂

   Reply
 • 28 juni, 2018 at 20:56
  Permalink

  Grattis, du kommer med all säkerhet att vara till stor hjälp för de mammor som kommer att behöva det 🙂 Jag har ju inga barn, men kan tänka mig att det kan vara skönt att få stöttning utifrån om det behövs 🙂

  Reply
  • 28 juni, 2018 at 21:50
   Permalink

   Åh tack :), det hoppas jag verkligen :). Ja det är något nästan alla som vill amma behöver hjälp med 🙂

   Reply
 • 28 juni, 2018 at 20:57
  Permalink

  Vilken underbar människa du är!!! ❤

  Reply
 • 28 juni, 2018 at 22:25
  Permalink

  Du är en stark och positiv förebild för Din son, Du följer Dina drömmar och tar tag i det Du vill få och jobbar på tills Din dröm är sann. Du är en otroligt stark person. Var stolt över Dig själv.

  Reply
  • 28 juni, 2018 at 22:27
   Permalink

   Tusen tack du fina Åsa <3. Vet du hur mycket dina ord värmer 🙂

   Reply
 • 28 juni, 2018 at 22:48
  Permalink

  Härlig och inspirerande läsning! Att göra som en vill är en stark drivkraft, jag är likadan, och när en lyssnar till det får livet så otroligt många nyanser. Och fint att du nu är hjälpmamma också!

  Reply
  • 28 juni, 2018 at 23:03
   Permalink

   Så fint att du känner så :). Visst är det så, man måste följa sin röst och sina drömmer det finns något så viktigt i den saken. Tusen tack 😀

   Reply
 • 28 juni, 2018 at 23:05
  Permalink

  Inspirerande! Tycker att det är så ballt med människor som vågar och gör!! Heja dig! ???

  Reply
  • 28 juni, 2018 at 23:07
   Permalink

   Åh tack :D. Vilken fin och vacker kommentar, den värmer långt in i hjärtat <3

   Reply
  • 29 juni, 2018 at 13:27
   Permalink

   Så fint att skriva så, blir jätteglad om jag inspirerar 😀

   Reply
 • 29 juni, 2018 at 01:10
  Permalink

  Åh Vilken fin människa du är! Måste köpa den boken jag med, är så nyfiken på att läsa! <3

  Reply
  • 29 juni, 2018 at 13:18
   Permalink

   Åh tack fina du, så himla snällt sagt :). Köp den :). Väl värd det 😀

   Reply
 • 29 juni, 2018 at 02:00
  Permalink

  verkligen en otroligt bra grej o du verkar så bra på det o som du sa tänk om någon visat mera då man va första mamma o inte visste något direkt o vem man skulle fråga liksom

  Reply
 • 29 juni, 2018 at 04:04
  Permalink

  Har precis börjar läsa Alexanders bok. Så exalterad!! Bad stark du är 🙂

  Reply
  • 29 juni, 2018 at 13:04
   Permalink

   Åh så roligt :D. Visst är den bra :). Åh tack, så fint sagt 🙂

   Reply
 • 29 juni, 2018 at 06:01
  Permalink

  Åå va kul !! Kan ju verkligen behövas 🙂

  Reply
 • 29 juni, 2018 at 06:12
  Permalink

  Det är så himla bra att det finns hjälp och så himla bra initiativ av dig! <3 Kramis

  Reply
 • 29 juni, 2018 at 07:51
  Permalink

  Grattis till dig – vilken viktig uppgift du har !
  Sen bevisar det min tes att det vi tror starkt på det fixar vi. Ett starkt varför kan ta oss hur långt som helt. Lycka till som Hjälpmamma och ha en fin helg!!

  Reply
  • 29 juni, 2018 at 13:22
   Permalink

   Tack fina du <3. Ja det känns jättebra att få hjälpa med detta :). Det är jag helt säker på, det med din tes man kan gå dit man vill, bara man har viljan att klättra och kämpa 😀

   Reply
 • 29 juni, 2018 at 08:01
  Permalink

  Du är en doer. . var stolt för du är grym. Känner igen mig mycket i ditt inlägg.. Jag har också tankar och mål som jag förverkligar efterhand. Det får en att vilja nå längre.

  Reply
  • 29 juni, 2018 at 13:18
   Permalink

   Åh det är jag faktiskt :). Fint att läsa att du är lika :). Visst är det så att man vill längre då, tror det är viktigt att känna så det ger en livsglädje 🙂

   Reply
 • 29 juni, 2018 at 08:41
  Permalink

  Härlig känsla att kunna hjälpa andra! 🙂

  Reply
 • 29 juni, 2018 at 10:12
  Permalink

  Du är så himla grym!! “Allting som du vill kan du göra…”

  Reply
  • 29 juni, 2018 at 13:23
   Permalink

   Men du vilken fin kommentar <3. Tack fina du, och vet du det gäller dig med 😀

   Reply
 • 29 juni, 2018 at 11:00
  Permalink

  Åh, stort grattis! 🙂 måste kännas så kul att vara i mål och nu få hjälpa andra!

  Reply
 • 29 juni, 2018 at 12:22
  Permalink

  Wow, vilken inspirationskälla du är! Så mycket du har hunnit med och så fantastiskt att det är din egen drivkraft och inte en massa “borden” och “måsten” som har tagit dig dit.

  Reply
  • 29 juni, 2018 at 13:14
   Permalink

   Men du vilken helt magisk kommentar du just lämnade :D. Blir alldeles varm inombords. Tusen tack <3

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: