I många år har jag tänkt på hur gärna jag vill bli Hjälpmamma genom Amningshjälpen. Jag kommer ihåg när mitt tjugoåriga jag blev mamma. Amningen var ingen baggis och jag visste inte vart jag skulle vända mig, någon pratade om Amningshjälpen men jag var ung och kände ingen i min egen ålder, alla mammor då var dessutom äldre än mig så det fanns en rädsla kring att känna mig granskad om jag bad om hjälp. Så jag stod ut med såriga bröstvårtor, gråt från min sida och sedan en sprucken bröstvårta som ledde till att jag inte kunde amma mer från det bröstet.

Några år senare fick jag mer information om Amninghjälpen, det var då försent för mig att söka hjälp då jag inte längre ammade. Men jag kände direkt att detta måste vara en underbar organisation. Eftersom jag inte ammade längre, vågade jag heller inte bli medlem, det dröjde fram tills december 2015 innan jag struntade i mitt osäkerhet och blev medlem. Redan när jag läste första tidningen insåg jag min vilja att ge andra stöd, så jag började skriva lite på Hjälpmammaprovet, som är väldigt omfattande men även lärorikt. Som ni vet kraschade jag in i väggen 2016, och först i slutet av mars i år började jag skriva igen. Nu med målet inställt på sommaren 2018 ska jag bli hjälpmamma, gärna innan semestern.

Det blev några veckor in på sommaren och nu sitter jag här sedan 00:00 inatt och är Hjälpmamma. Nu får jag hjälpa människor som behöver hjälp och stöttning med sin amning. Jag är så stolt över mig själv som tagit mig hit!

Jag läste ut Framgångsboken av Alexander Pärleros igår som har Framgångspodden, där kommer begreppet Dream Doers upp och trots min bild av mig själv som en drömmare rakt igenom, inser jag att det finns en större dos av Dream Doer inom mig. Jag kanske aldrig kommer få miljoner på mitt konto, men jag följer mina drömmer och ser till att leva varje dag utifrån att lära mig någonting nytt.

Hela livet har jag varit den som gått min egen väg. Vill man ha någonting gjort, får man göra det själv. Det finns något bakom de orden, och som Magnus Ugglas Vittring och textraden “Allting som jag vill kan jag göra” så gör jag det:

 • Jag flyttade till Falun ensam som nittonåring trots att jag knappt kände någon här.
 • Jag ville fixa att bli mamma som tjugoåring trots att jag varit deprimerad, inte hade något jobb och hoppat av gymnasiet.
 • Jag började läsa in gymnasiet och bli undersköterska trots att jag hade en bebis på armen.
 • Jag bestämde mig för att ta körkort vid 23, med småbarn och 200% gymnasiestudier.
 • Jag beslutade mig för att läsa på Högskolan, trots att jag var 23 år och hade småbarn.
 • Jag bestämde mig för att bli lärare vid en ålder av 24 och pluggade på mer en heltid med småbarn.
 • Jag vaknade en novembermorgon och beslutade mig för att bli Doula.
 • Jag ville förändra skolan för eleverna så bestämde mig för att bli specialpedagog och började studera igen, trots utmattningssyndrom, tonårsbarn och yrket jag har som lärare.
 • Jag ville bli hjälpmamma och blev det.

Genom alla år har människor sagt till mig att det jag vill göra inte kommer gå. Genom alla år har jag mött dessa människor som förklarat för mig hur svårt saker är. Men jag har valt att lyssna på någon annan, den lilla rösten inom mig som säger “Allting som jag vill kan jag göra” precis som textraden på den låt av Magnus Uggla som mamma och pappas lyssnade på i regnet i bilen på väg mot Märsta när jag var liten, och mina ögon såg regnbågen där i horisonten och jag tänkte “Där borta vilar skatten“.

67 kommentarer

 1. Åh vad bra att du kommer hjälpa andra genom detta! 🙂 Måste också läsa Framgångsboken, brukar lyssna på hans podd:)

 2. Vilken inspirerande läsning!! Så klok du är som trott på att allt går, trots att andra sagt annat till dig. Det är att vara stark! Det låter ju som en underbar hjälpinsats du gör med hjälpmammor och har man haft problem med något själv är man den bästa mentala hjälpen…tror jag. ??

 3. Jobbigt som ung att inte våga be om hjälp. Man vill ju inte få en stämpel att vara för ung & oerfaren. Men fint att du vill hjälpa andra!

 4. Så härligt och starkt av dig att du gått din egen väg trots att andra sagt till dig annat. Det är inspirerande!
  Det känns som du verkligen kan göra nytta med amningshjälpen. Ofta är det ju när man själv haft problem med något som man kan stötta som bäst.

 5. Jag är så imponerad! Jag som har en liten skrutt i magen och mycket tankar kring en eventuell amning (om jag kan!) så känns amningshjälpen och allt kring det som en fantastisk källa till hjälp!

  1. Åh tusen tack fina du <3. Åh ja, sök hjälp hos en hjälpmamma i din närhet direkt när du funderar över något. Vi hjälpmammor är här för att stötta er. Jag kan hjälpa dig med, bara att du skriver till mig på kontakt här ovan så hjälper jag dig mer än gärna <3

 6. Bra att du inte har låtit alla olyckskorpar hindra dig från att nå dina drömmar och mål. Du har klarat av massor och självklart ska du vara stolt 😀

 7. Grattis, du kommer med all säkerhet att vara till stor hjälp för de mammor som kommer att behöva det 🙂 Jag har ju inga barn, men kan tänka mig att det kan vara skönt att få stöttning utifrån om det behövs 🙂

 8. Du är en stark och positiv förebild för Din son, Du följer Dina drömmar och tar tag i det Du vill få och jobbar på tills Din dröm är sann. Du är en otroligt stark person. Var stolt över Dig själv.

 9. Härlig och inspirerande läsning! Att göra som en vill är en stark drivkraft, jag är likadan, och när en lyssnar till det får livet så otroligt många nyanser. Och fint att du nu är hjälpmamma också!

  1. Så fint att du känner så :). Visst är det så, man måste följa sin röst och sina drömmer det finns något så viktigt i den saken. Tusen tack 😀

 10. verkligen en otroligt bra grej o du verkar så bra på det o som du sa tänk om någon visat mera då man va första mamma o inte visste något direkt o vem man skulle fråga liksom

 11. Grattis till dig – vilken viktig uppgift du har !
  Sen bevisar det min tes att det vi tror starkt på det fixar vi. Ett starkt varför kan ta oss hur långt som helt. Lycka till som Hjälpmamma och ha en fin helg!!

  1. Tack fina du <3. Ja det känns jättebra att få hjälpa med detta :). Det är jag helt säker på, det med din tes man kan gå dit man vill, bara man har viljan att klättra och kämpa 😀

 12. Du är en doer. . var stolt för du är grym. Känner igen mig mycket i ditt inlägg.. Jag har också tankar och mål som jag förverkligar efterhand. Det får en att vilja nå längre.

  1. Åh det är jag faktiskt :). Fint att läsa att du är lika :). Visst är det så att man vill längre då, tror det är viktigt att känna så det ger en livsglädje 🙂

 13. Wow, vilken inspirationskälla du är! Så mycket du har hunnit med och så fantastiskt att det är din egen drivkraft och inte en massa “borden” och “måsten” som har tagit dig dit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!
%d bloggare gillar detta: