Igår fick jag nyaste numret av Amningsnytt ner i brevlådan. Jag tycker mycket om denna tidning, den har lärt mig massor. Kanske är det extra fint för mig att få ta del av Amningshjälpen tidigare som medlem för 250 kronor per år och nu som Hjälpmamma, för att jag själv hade det så tufft med amningen.

Det är inte lätt att amma, vad många inte vet innan de får barn är att det först är ett jobb att föda bebisen, något människor glatt talar om för dig vare sig du vill höra eller ej. Du hinner förbereda dig för den saken. Men amningen, den får ta alldeles för liten plats. Det är lite information om innan födseln och när du sådan fött din bebis blir det för många en chock att förstå att nu börjar ditt andra jobb, att få igång mjölkproduktionen. Att lära känna ditt lilla barns signaler, att lära dig och bebisen att få rätt tag.

Eftersom många för första gången där i sin förtvivlan får höra av välmenande människor att “jag kunde inte amma“, så börjar tanken krypa inom dig med. Du börjar känna att det är nog lika för dig, det är min kropp det är fel på eller Min släkt kan nog inte amma. Dessutom kommer människor att fråga om din bebis går upp i vikt som hen ska, du får råd om att amma var tredje timme istället för att amma fritt, risken finns att råden du får utanför BB gör att du till sist ger upp och slutar, fastän du någonstans ville och risken är stor att du efteråt upptäcker att amning blir laddat för dig.

Det är just den där laddningen som fanns inom mig. Jag blev sårad så ofta när människor pratade om amning, det kändes inte alls så där mysigt för mig som andra fick det att låta som. Jag trodde ju någonstans att det var fel på mig, för det var den saken jag intalat mig med tiden. Tills jag läste Amning i Vardagen och insåg att, nej det var inte fel på mig. Det finns ett fel i systemet där många inte har någon att få hjälp, stöd och stöttning ifrån.

Där och då fick jag upp ögonen för Amningshjälpen, denna oerhört fina organisation som läkte mig från den nedstämdhet jag känt inför min amningstid. Jag förstod vad som blev fel, och jag vill förändra detta för andra. Ingen ska behöva sitta gråtandes med en bebis och känna sig misslyckad över amningen. Det ska istället vara lätt att genom nätet kontakta en Hjälpmamma så du kan få hjälp med hur du ska göra. Någon som finns där för dig när du behöver det.

För 250:- kronor kan du hjälpa någon annan att få en bra Amning, sprida kunskap och öppna upp för att fler kommuner och landsting erbjuder “Amningskurs för blivande föräldrar“. Om du tror att man måste bli hjälpmamma för att vara medlem är så inte fallet. Du kan bli stödmedlem så får du tidning, ett fint startkit samt information. Vill du bli Aktivmedlem och träffa andra medlemmar väljer du det medlemskapet, det är samma pris. Det finns även medlemskap för familjen.

Jag rekommenderar dig att bli medlem. Oavsett om du ammar, slutat amma, eller aldrig ammat. Du hjälper andra,, och vem vet du kanske blir lika hel inombords som jag blev.

Klicka här för att bli medlem.

 

10 kommentarer

    1. Ja det är därför det måste pratas om, så fler för stöd och hjälp :). Känns jättebra att vara hjälpmamma så jag kan sprida detta samt hjälpa 🙂

  1. Så himla bra skrivit. Amningen är inte lätt, det är nog ingen som förstår hur dålig man känner sig när man verkligen vill men stressen gör att det inte kommer en droppe. När man känner att barnet inte får i sig det den behöver, när man kämpar dag ut och dag in.

    Jag hoppas att min amning kommer igång lika bra denna gången som med sonen. ❤

  2. Jag hade verkligen problem med min amning i börjar, kämpade verkligen så mycket som jag kunde och mjölken räckte bara i 1,5 månad sedan försvann den bara ? jag ville verkligen amma…

    1. Förstår dig, det är så många som har det. Speciellt när man inte får rätt stöd. De flesta kan faktiskt amma, men får inte rätt hjälp och rätt information.

  3. Så himla grym du är som delar med dig av sådana här tips. Såg även att du hade gett fina svar på Annas blogg på frågor som hon inte kunnat få bra svar på innan. Så fint av dig <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: