Att köpa varor med kort datum, samt tankar kring att dumpstra.

Startade min dag med en Mon Amieskål fylld med Arlas Honungsyoghurt med kort datum, som jag igår gjorde ett inköp på Coop som öppnat här i stan. Det var mitt första besök där, och det fanns en del fynd att göra.

Jag har inga problem att köpa varor med kort datum, istället ser jag det som en vinst för mig och alla andra levande ting på denna jord när jag köper varor med kort datum. Som ni vet äter jag inte rent kött längre, då min mage inte mår bra av den saken. Men däremot köper jag mejeriprodukter och även ägg. Dessa saker tar jag mer än gärna kort datum på eftersom de håller länge.

William äter kött, så jag brukar köpa kött med kort datum och frysa in så det finns i kylskåpet. Ofta är sådant här så rabatterat att man kan ta två till samma pris som en av förpackningarna kostat från början. Att göra så här medför att jag sparar pengar, jordens resurser slösas inte på och det gör mig glad inombords.

Jag får helt ärligt medge att faktiskt är ganska imponerad av dumpstrare, och tittar man på Instagrams hashtag’s med just dumpstring är det väldigt spännande att se vad människor hittar i containrar runt om i vårt lilla land.

Det enda jag någonsin hittar någonstans är en mjölkkanna från Kockum som låg slängd på en öde plats. Den tog jag hem, gjorde rent och kände att jag riktigt fyndat, en annan gång fann jag en stor samling med Vinylskivor varav flertalet var kända artister, eftersom skivorna inte var repade tog jag hem en del av dessa med. Jag har lite svårt för att se fina saker ligga och skräpa tills naturen brutit ner dem om flera hundratals år.

Nu är jag lite nyfiken och undrar hur du gör? Köper du varor med kort datum? Är du en av de människor som dumpstrar? Har du någonsin hittat något som legat utomhus som du tagit hem? Berätta din historia, det skulle vara roligt att ta del av.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

77 thoughts on “Att köpa varor med kort datum, samt tankar kring att dumpstra.

 • 7 juli, 2018 at 11:43
  Permalink

  Jag brukar köpa varor med kort datum om jag hittar något som jag behöver 😀 Kramis

  Reply
 • 7 juli, 2018 at 12:06
  Permalink

  Ja det är ju ett bra tänk, måste bli bättre på det. Jag är dessvärre ganska känslig för sånt med kortare datum..

  Reply
 • 7 juli, 2018 at 12:10
  Permalink

  Jag kan också gärna köpa mat med kort datum och ex frysa in. Ja dumpsta har jag gjort, bla på landet där det funnits hemmagjorda skrothögar ?? Kan ju då hitta massa roliga saker…

  Reply
  • 7 juli, 2018 at 12:15
   Permalink

   Åh så kul att du delar med dig :D. Skulle verkligen vilja hitta mer såna där skrothögar :). Finns så mycket bra där :).

   Reply
 • 7 juli, 2018 at 16:00
  Permalink

  Ja du det har jag inga problem med det gör vi med varför inte? super bra 🙂 fina skålar ha en fin lördag kram

  Reply
  • 8 juli, 2018 at 12:15
   Permalink

   Så roligt :D. Blir så glad att vi är flera som tänker klimatsmart :). Visst är de, tack detsamma <3

   Reply
 • 7 juli, 2018 at 16:56
  Permalink

  Jag köper gärna med kort datum. Man får lita på sina ögon och sin näsa.Det är ytterst sällan som jag slänger mat. Det finns alltid något man kan göra av det lilla som blir över. Jag är ingen secondhandperson. Vill veta vem som haft grejorna. Dumpstrar alltså inte!

  Reply
  • 8 juli, 2018 at 11:58
   Permalink

   Visst är det så :D. Med ögonen och näsan kommer man långt :). Spännande det där med hur olika det kan vara, själv älskar jag loppisar 😀

   Reply
 • 7 juli, 2018 at 16:58
  Permalink

  Nämen hehe gjorde du, hoppas att vi visade en bra sida, kände du igen mig då? Klart du skulle hälsat. Iabelle som var så tvär och bråkig just då, jag var lite trött och grinig jag med då, hoppas inte du såg när ojag och isabelle bråka lite haha =D

  Reply
  • 8 juli, 2018 at 12:14
   Permalink

   Ja det var jättekul att se er, även om jag inte vågade säga hej 😉

   Reply
 • 7 juli, 2018 at 17:15
  Permalink

  Oj vet ej om kommentaren kom fram. Klart du skulle ha hälsat, vad skoj det hade varit. Kände du igen mig då? Oj hoppas att du såg oss från bästa sidan för Bellis var så trött och bråkig då så jag var ganska trött på henne 🙂

  Reply
 • 7 juli, 2018 at 19:05
  Permalink

  Ja, man sparar mer på att köpa in saker som går ut snart. Ibland brukar vi köpa ifall att vi kommer äta den samma dag eller dagen efter för typ mer än hälften av den riktiga priset! 🙂

  Reply
 • 7 juli, 2018 at 19:07
  Permalink

  Jag handlar ofta produkter med kort datum och tänker precis som dig där, att det sparar på resurser, är ekonomiskt för mig och bättre än att det slängs. 🙂

  Reply
  • 8 juli, 2018 at 12:16
   Permalink

   Så härligt :D. Blev så glad efter det här inlägget då ni svarat :). Kul att se hur många som faktiskt ser till att vara klimatsmarta :).

   Reply
 • 7 juli, 2018 at 19:31
  Permalink

  Gör exakt så. Att köpa något för kanske halva priset med kortare datum är ju bara så bra ??❤️

  Reply
  • 8 juli, 2018 at 12:11
   Permalink

   Åh så roligt att läsa :D. Blir så glad över att vi är flera som gör så 😀

   Reply
 • 7 juli, 2018 at 19:45
  Permalink

  Kan hända emellanåt att vi gör de men de är inte ofta.

  Reply
 • 7 juli, 2018 at 20:09
  Permalink

  Jag brukar köpa mat ibland med kort hållbarhet. Men när det kommer till kött blir jag alltid lite restriktiv.

  Reply
  • 8 juli, 2018 at 12:05
   Permalink

   Så roligt att du gör det :). Med kött ser jag alltid till att frysa in så fort jag kommer hem, om inte sonen ska äta det på en gång 🙂

   Reply
 • 7 juli, 2018 at 20:49
  Permalink

  Jag är dålig på att köpa varor med kort hållbarhet. Har fått erfara dåliga matvaror allt för ofta och har nog blivit lite nojig. Har aldrig hittat något jag tagit med hem, har nog inte ramlat på några sådana saker alls. har däremot plockat upp skräp efter andra och slängt i papperskorgen (som ofta står väldigt nära där folk bara släppt sitt skräp). Tack för påminnelsen!

  Reply
  • 8 juli, 2018 at 12:05
   Permalink

   Det är fint att slänga andras skräp med. Sådant gör jag också, blir rent av tokig när folk slänger saker i naturen. Förstår inte hur man idag 2018 fortfarande anser att det är okej att skräpa ner 🙁

   Reply
 • 7 juli, 2018 at 20:55
  Permalink

  Vi köpte entrecôte till en tredjedel av priset och frös in. Den smakade perfekt och Husse var nöjd. Många varor håller mycket längre än vad man tror så det gäller att använda sunt förnuft!

  Ibland finns det gratisloppis här vilket innebär att man sätter ut det man inte vill ha vid tomtgränsen. Vid ett tillfälle “hittade” jag två kristallvaser från Orrefors. Kanske inte samma sak men ett bra fynd ändå 😀

  Reply
  • 8 juli, 2018 at 11:43
   Permalink

   Åh vilket perfekt fynd! Visst är det så med varor, jag tror lite att människor tappat den kunskapen med mat tack vare att det står bäst före. Tidigare använde man sin näsa och ögon för att bedöma. Lika med frukt och grönt, bananer blir ju inte sämre för att de är lite bruna 🙂
   Du så smart! Aldrig hört om sådant innan, gratisloppis alltså. Helt perfekt ju! Sedan måste jag säga att det var ett riktigt bra fynd 😀

   Reply
 • 7 juli, 2018 at 21:31
  Permalink

  Vi köper också kortdatum mycket billigare och de ska ju också ätas istället för slängas! Bra av dig oxå!

  Reply
 • 7 juli, 2018 at 21:40
  Permalink

  Tycker det är såååå bra att butiker sätter ner priset på varorna istället så man kan göra fynd och produkterna slipper slängas!!

  Reply
 • 7 juli, 2018 at 21:41
  Permalink

  Tycker det är såååå bra att butikerna sätter ner priserna istället för att slänga!! Minskar sopberget lite iallafall!!

  Reply
 • 7 juli, 2018 at 22:00
  Permalink

  Det är så smart att köpa varor med kort datum! Jag gör också det ibland.

  Reply
  • 8 juli, 2018 at 11:39
   Permalink

   Visst är det :). Man gör vinster både i plånboken och även för miljön, sådant som värmer mitt hjärta lite extra 🙂

   Reply
 • 7 juli, 2018 at 23:06
  Permalink

  Köper alltid korta datum om jag vet att jag kommer använda upp det i tid! Har aldrig dumpstrat eller tagit hem någonting så men jag håller med om att det är rätt imponerande i vissa fall! 🙂

  Reply
  • 8 juli, 2018 at 11:16
   Permalink

   Åh så kul att du berättar :D. Blir jätteglad över alla här som delat med sig och berättar att de gör som mig :D. Vi bildar ett litet team som faktiskt är klimatsmarta <3. Visst är det så, önskar man kunde hitta mer sånt där 🙂

   Reply
 • 7 juli, 2018 at 23:17
  Permalink

  Visst köper jag varor med kort datum! Jag älskar att ”fynda” av samma anledningar som du! ? En del mejerivaror fryser jag in, som keso till exempel. Det spelar ju ingen roll om man ska använda det i en gratäng eller i matlagning på något vis. ?

  Reply
  • 8 juli, 2018 at 11:36
   Permalink

   Åh så kul att du också gör det :D. Perfekt det där med att frysa in faktiskt, det finns så många vinster med det 🙂

   Reply
 • 7 juli, 2018 at 23:36
  Permalink

  Jag gillar klimatsmart, men är dålig på kortdatum. Däremot försöker vi att äta uppbdet vi handlat å slänga så lite det bara går ?

  Reply
  • 8 juli, 2018 at 11:35
   Permalink

   Visst är det bra :D. Det smarta med kortdatum är ju att frysa in som jag gör :). FInns många vinster med den saken 😀

   Reply
 • 8 juli, 2018 at 01:36
  Permalink

  min man va sensat ja det va inget ätbart denna gång men en flamingo de slängt som inga ben har . du ska få se sen ska nog sätt den på nåt kommer trivas bra hos mej o min man vet ja gillar flamingos så vi ska nog hitta en plats eller göra lite ben till han 😀

  Reply
 • 8 juli, 2018 at 09:04
  Permalink

  Köper inte med kort datum, och slänger ibland med utgånget även om det inte är fel på det, vågar inte testa men mannen och barnen är mycket bättre på det. Jag kan inte heller ära kött, min mage läser inte det och har varit så sen jag började amma, ingen aning om det har ett samband

  Reply
  • 8 juli, 2018 at 11:32
   Permalink

   Intressant :). Jag gjorde så förut, men med tid och kunskap så sparar jag desto mera. Våra näsor är bra på att sniffa upp sådant som inte är så bra :D.
   Tror det kan bli så med kött. Min mage utvecklade IBS efter flera år med anorexia och sedan en graviditet.

   Reply
  • 8 juli, 2018 at 11:30
   Permalink

   Ja absolut :). Visst är det så :D. Många vinster för miljön och plånboken 🙂

   Reply
 • 8 juli, 2018 at 09:38
  Permalink

  Jag har inte heller några problem med att ta saker med kort datum 🙂

  Reply
 • 8 juli, 2018 at 10:03
  Permalink

  Big no no 😉 J är väldigt känslig då det gäller datum så t ex mjölk som “bäst före 8 juli” dricker han icke efter den 7 juli om han inte är absolut tvungen.
  Klimat och återvinning är viktiga frågor.

  Reply
  • 8 juli, 2018 at 11:12
   Permalink

   Åh :). Spännande, själv luktar jag alltid och sedan smakar framförallt. Äter ju inte kött så då är det ju mer okej, mejeri märker man ju på om det inte är bra tex 🙂

   Reply
 • 8 juli, 2018 at 10:32
  Permalink

  Gus vad bra att du tänker på miljön och sprider det vidare! Jag tänker på miljön men kan verkligen bättra mig! 🙂

  Reply
  • 8 juli, 2018 at 11:02
   Permalink

   Ja miljön är viktig för mig. Jag vill bidra till att framtiden ska må bra här också 🙂

   Reply
 • 8 juli, 2018 at 10:44
  Permalink

  Ekonomiskt och ja köper ofta utgående varor för oss som är en storfamilj får man bunkra sånt som är billigt

  Reply
  • 8 juli, 2018 at 11:01
   Permalink

   Visst är det så, väldigt bra också då man kan frysa in. Kan speciellt förstå det i en storfamilj med :D.

   Reply
 • 8 juli, 2018 at 11:25
  Permalink

  Det här skulle kunna bli ett väldigt långt svar 🙂 Ja jag köper med kort datum. Jag letade som liten i containrar vid min mormor och morfars sommarstuga. Jag har tagit hem en kasse mat som låg bredvid källsorteringen. Och andra saker jag hittat där och på andra ställen. Jag är en av dem som imponeras av de som dumpstrar och gärna skulle vilja göra det till en vana. Jag har bara tordas prova en gång. Hittade inte alls så mycket som de bilder man brukar se men vi var supernöjda iallafall. Massor av frukt och grönt. Kändes så lyxigt! Sorgligt också såklart att så mycket användbar mat är kastad men lyxigt att få allt det där gratis. Ska försöka ta tag i dumpstring framöver.

  Reply
  • 8 juli, 2018 at 11:50
   Permalink

   Åh så roligt :D. Blir jätteglad när jag läser sånt, det kändes lite innan som att detta kanske skulle kunna göra människor upprörda ;). Just för att det är känsligt, att faktiskt tänka klimatsmart i våra dagar är inte helt självklart för alla :). Kul att du hittade en kasse så där :D. Bra jobbat :D. Visst är det imponerande med dumpstring, jag har inte testat. Mycket för att jag nog i så fall vill göra det tillsammans med någon :-p. Åh spännande det där med frukt och gröt, det är ändå ganska kul att se hur mycket som finns :D.

   Reply
 • 8 juli, 2018 at 14:27
  Permalink

  Då rekommenderar jag matsmart om du inte redan handlat där, kort datum med bra priser!!

  Reply
  • 8 juli, 2018 at 15:40
   Permalink

   Kollat de levererar inte till Falun, sen blir det ändå dyrare i och med frakten 😉

   Reply
 • 8 juli, 2018 at 19:12
  Permalink

  Jag har inte heller problem med att köpa varor med kort datum. Beställde nyss varor från matsmart, men tyvärr tappade jag min plånbok nyligen och fick spärra mitt leg bland annat = kan inte hämta ut paketet som nu ligger på coop och väntar på mig! 🙁

  Dumpstra däremot är något jag velat testa hur länge som helst, men jag har inte kommit till skott än. Och jag vill gärna ha med mig nån första gången jag gör det 😛 ska försöka ta tag i det snart!

  Reply
  • 9 juli, 2018 at 10:47
   Permalink

   Åh så kul att läsa :D. Blir jätteglad av alla som berättat hur de tänker med saken :).
   MEN nej angående din plånbok och leg :(. Sådant vill man ju inte tappa :(. Tar det lång tid för dig att få nytt leg? :(.

   Åh samma här :D. Skulle vilja det jag med, som du vill jag också ha med mig någon :D.

   Reply
 • 8 juli, 2018 at 19:37
  Permalink

  Det jag inte vill köpa med kort datum är kyckling, annars tycker jag det är okej att köpa. Synd att slänga. ?

  Reply
 • 9 juli, 2018 at 13:30
  Permalink

  Tack för tema att ta upp, blir alltid imponerad när du och andra kan ta vara på jordens resurser bättre. Det inspirerar och det gör ont i hjärtat att vi slänger så mycket mat när det finns barn som letar mat på soptippar. Jag slänger så gott som ingen mat utan äter upp allt. Men blir nyfiken på dumpstra, har aldrig tagit hem annat än en doggybag 🙂

  Reply
 • 9 juli, 2018 at 22:31
  Permalink

  Jag har inga problem att köpa varor med kort datum om jag vet att jag kommer att äta det inom den närmaste tiden 🙂

  Reply
 • 9 juli, 2018 at 23:07
  Permalink

  Jag har varit väldigt dålig på det där med kort datum. Blir lite rädd för de där stora röda lapparna som varnar om datumet. Nu bor jag hemma hos mina föräldrar en sväng och det är oftast dem som handlar, men det är absolut någonting att tänka på framöver.

  Reply
  • 10 juli, 2018 at 12:32
   Permalink

   De röda lapparna kollar jag efter ;). Alltså affärerna slänger mat långt innan den ens behöver slängas för att gardera sig. Det blir ju ett stort problem för miljön i slutändan 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: