Vad som är värdefullt.

Jag njuter av ledigheten, det här att bara få ladda batterierna att få leva det där livet som man givits. Jag vet att det någonstans är så tabu att erkänna att man bryr sig mer om sitt fria liv än det innanför rutorna med jobb och rutiner. Idag känns det som att man ska älska rutiner, att det ska vara skönt att gå tillbaka till jobbet och börja veckorna i mönster. Det är som att alla sak berätta för varandra hur fantastiskt skönt det är med att äntligen komma tillbaka till skola, jobb och rutinerna igen. Där i det känner jag mig alltid så annorlunda, för jag har inte alls den där känslan för att rutiner och färdiga ramar är så fantastiskt.

Istället älskar jag att kunna vara spontan, att bestämma själv när jag ska kliva ur sängen. Eller när jag orkar vara sociala, jag avundas på ett fint vis alla er som är egenföretagare och således kan styra era dagar. Jag vet att det innebär ett hårt jobb, men det är inget som är främmande för mig. Jag jobbar gärna hårt och länge, men önskar så att jag hade chansen att göra detta på mina egna fria villkor.

Det är inte så att jag inte trivs med mitt jobb, eller att jag är lat. Det är bara det att jag föredrar att få styra mitt liv på mina egna vägar. Jag har aldrig trivts med att vara en spelpjäs bland alla andra, jag har alltid velat röra mig fritt och obehindrat. Jag vill vara fri som en val i ett världshav, som kan simma fritt dit jag vill, jag vill inte vara en val i en bassäng där andra begär att jag ska göra konster för att överleva.

Det är okej att vara annorlunda, men ändå är det så svårt att bli accepterad för att man vill leva ett annat liv än det samhället byggt upp.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

44 thoughts on “Vad som är värdefullt.

 • 18 juli, 2018 at 14:42
  Permalink

  Jag är lite både och.
  Jag gillar rutiner att luta mig mot, men även att få vara fri i det hela.
  Skulle gärna vara egenföretagare men hade nog varit väldigt inrutad ändå tror jag haha …

  Reply
  • 20 juli, 2018 at 10:58
   Permalink

   Fint att läsa :). För mig hade det passat bättre då jag fick styra mig själv, jag är sådan som person. Var nog därför distansstudier var helt rätt för mig 🙂

   Reply
 • 18 juli, 2018 at 14:53
  Permalink

  Fattar inte heller “nu ska det bli skönt med rutiner igen”, varför då?

  Reply
  • 20 juli, 2018 at 11:04
   Permalink

   Haha så fantastisk formulering :D. Kan inte annat än gilla den och hålla med dig 😀

   Reply
 • 18 juli, 2018 at 19:55
  Permalink

  Är också som du och som ibland önskar att man var egenföretagare❤️

  Reply
 • 18 juli, 2018 at 20:25
  Permalink

  ja men ja är nog rätt lik dej vill oxå helst ta det som det kommer inget bstämt o gå upp då ja vill

  Reply
  • 20 juli, 2018 at 11:06
   Permalink

   Så fint att höra, jag tror det är så med människor att vi är olika 😀

   Reply
 • 18 juli, 2018 at 20:48
  Permalink

  Vad skönt och kunna bestämma själv! 🙂

  Reply
 • 19 juli, 2018 at 05:33
  Permalink

  Vilken fantastiskt inspirerande blogg och framförallt personlighet du verkar ha! Vet precis hur det är, att gå en annan väg, struntade precis i att sätta mig på universitet för att flytta till andra sidan jorden och leva mitt liv.

  Reply
  • 20 juli, 2018 at 20:32
   Permalink

   Åh tusen tack, så himla fint att läsa detta. Blir riktigt varm av den här kommentaren :). Så fantastiskt att du gått den vägen <3 . Bra jobbat 😀

   Reply
 • 19 juli, 2018 at 06:02
  Permalink

  Worlds på detta!!! Jag tror man säger så för att intala sig själv att man gillar rutiner och att det inte ska vara så svårt att gå in i kugghjulen.. Jag älskar att styra min tid..

  Reply
  • 20 juli, 2018 at 10:49
   Permalink

   Åh, visst kan det vara så? Att det är en intalning för att inte sitta där och känna sig som man lever i kugghjulet. Hoppas att man en dag ska kunna styra sin tid precis så som jag själv vill 🙂

   Reply
 • 19 juli, 2018 at 07:34
  Permalink

  Jag är också en väldigt spontan person! Gillar att ta dagen som det kommer, men i och med att man jobbar är detta inte fullt ut möjligt jämt tyvärr :/

  Reply
  • 20 juli, 2018 at 10:49
   Permalink

   Nej fy :(. Det är inte kul att det är så vara i detta eviga kugghjul 🙁

   Reply
 • 19 juli, 2018 at 07:57
  Permalink

  Åh vad jag kan relatera till vad du skriver! Jag vill ha ett eget företag och kunna styra mitt jobb själv 🙂

  Reply
 • 19 juli, 2018 at 08:13
  Permalink

  Hmm, låter som en frihetslängtan att göra saker på ditt sätt. Det är superviktigt tycker jag. Att lyssna på sin egen röst och fundera över vad som är viktigt för just dig. Det behöver inte vara att följa med strömmen.
  Ha en fin dag!

  Reply
  • 20 juli, 2018 at 20:34
   Permalink

   Visst är det så, jag har en längtan efter det. Jag vill hitta något som skulle passa mig, men så osäker på vad jag skulle börja med om jag blir egen 🙂

   Reply
 • 19 juli, 2018 at 08:36
  Permalink

  Jag tror inte att du är ensam om de tankarna men de flesta visar nog inte det eftersom det kanske inte är helt accepterat. Kanske borde du fundera på att själv bli egenföretagare inom något område du gillar. Jag bor i samma hus som min syster och jag ser hur mycket jobb hon lägger ner på att vara sin egen. Samtidigt gör hon det hon älskar och kan lägga upp tiderna som hon vill så det finns för- och nackdelar.

  Reply
  • 20 juli, 2018 at 18:56
   Permalink

   Så fint att du skriver så. Jag funderar på det, men jag vet inte riktigt vad mitt område skulle vara. Funderar fortfarande, studerar ju till specialpedagog så ibland funderar jag på den saken 🙂

   Reply
 • 19 juli, 2018 at 08:45
  Permalink

  Det finns fördelar med att vara anställd och fördelar med att vara egen. Jag har testat båda 🙂 Men för mig passar egen företagare bäst då jag är i stort behov av spontanitet. Och att vara kreativ när jag är som mest sugen. För mig är det en lyx och jag är på väg mot ett liv där jag inte behöver semester eller paus ifrån, hoppas jag!

  Reply
  • 20 juli, 2018 at 20:45
   Permalink

   Åh jag kan tänka mig det :). Det låter så fritt, en dag ska jag också dit för jag vet att det är så jag skulle trivas allra bäst 🙂

   Reply
 • 19 juli, 2018 at 09:20
  Permalink

  Jag har inte ens hunnit börja jobba och har redan ångest vill också vara spontan och göra var dag som jag känner för det 🙁

  Reply
  • 20 juli, 2018 at 10:45
   Permalink

   Förstår, jag längtar efter det där att få vara helt spontan. Drömmer stort om ett eget företag 🙂

   Reply
 • 19 juli, 2018 at 09:57
  Permalink

  Rutiner är bra, men att kunna vara spontan är roligare. ?

  Reply
 • 19 juli, 2018 at 21:10
  Permalink

  Jag känner precis som du! Jag kan iof gilla vissa rutiner, men skulle föredra att helt vara bossen över min vardag ?

  Reply
  • 20 juli, 2018 at 10:29
   Permalink

   Så kul att läsa att man inte är ensam i den upplevelsen :). Visst skulle det vara en dröm 🙂

   Reply
 • 20 juli, 2018 at 00:28
  Permalink

  Åh! Det är som att du satte ord på mina tankar. Jag är PRECIS likadan som du! <3

  Reply
 • 21 juli, 2018 at 12:17
  Permalink

  Jag håller verkligen med dig! jag har ju skapat mig livet som egenföretagare nu, och precis som du säger… Jag är inte rädd för att jobba hårt och mycket men jag behöver kunna styra lite själv. Att jobba på fasta tider, som någon annan bestämmer, och att inte få påverka själv när och hur jag ska gå vidare i min utveckling passar inte mig särskilt bra. I de perioder som jag måste för att kunna klara mig gör jag det såklart ändå, men jag mår så mycket bättre i livet som egenföretagare.

  Reply
  • 24 juli, 2018 at 13:10
   Permalink

   Åh låter som en dröm. Jag hoppas att jag kommer på en bra ide så jag kan komma vidare från dröm till verklighet 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: