Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka hit så fler kan ta del av Fem en fredag.

  1. Vad skulle du kunna laga med hjälp av det som just nu finns i ditt kylskåp?
  2. Vad blir det oftast kvar för rester hos dig?
  3. Kan du koka soppa på en spik?
  4. Tar du med dig mat i doggy bag om du ätit ute?
  5. Sorterar du ditt matavfall?

Vad skulle du kunna laga med hjälp av det som just nu finns i ditt kylskåp?
Någon vegetarisk pastasås tror jag. Har liksom det mesta i kylskåpet för det. Olika såser och lite annat. Inte helt spännande, men det skulle funka.

Vad blir det oftast kvar för rester hos dig?
Ofta, jag brukar alltid laga så det finns matlåda till dagen efter. Mest för att jag tycker det är galet tråkigt att laga mat.

Kan du koka soppa på en spik?
Det tror jag inte. Som sagt tidigare, matlagning är inget jag riktigt gillar.

Tar du med dig mat i doggy bag om du ätit ute?
Ja det gör jag, läste en gång att det bästa man kan göra för restauranger samt sin plånbok är just att be om att få ta hem rester av maten. Jag gillar inte svinn, att slänga mat när vår jord kämpar så för resurserna? Nej det känns inte rätt så jag tar med mig hem. Brukar be om matlåda eller kartong och de på restaurangerna blir ALLTID väldigt glada för det. Mindre att slänga, bättre för miljön och man har dessutom en måltid till dagen efter.

Sorterar du ditt matavfall?
Ja det gör jag. Falun var tidiga med sådant, när jag flyttade hit 2003 var första gången jag kom i kontakt med kompostpåsar, men nu är det helt självklart. Vet att jag på den tiden läste att Falun var först ut med detta, men kan som sagt inte säga att det är så. Det var något jag läste där runt 2003.

Av Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

18 svar på “Fem en fredag v.17: Rester”
  1. Jag blir glad av din sunda inställning till det här med att kasta mindre och tänka på miljön. Jag är så glad för kaninerna ute i trädgården som ofta får ta del av morotsskal och annat som blir över när vi lagar sallader och annat. Det känns så skönt att slippa slänga! Det här med sopsortering däremot är vi urkassa på.

    1. Ja det är ju det, tror lite att det känns pinsamt att be om doggybag. Jag minns att det var min första känsla första gången, nu däremot känns det helt rimligt 🙂

  2. Så kul att få läsa dina svar. Jag tycker också det är fruktansvärt tråkigt att laga mat så de gånger jag gör det lagar jag alltid jättemycket för att få matlådor över till resten av veckan, haha 😉

  3. Najs när det blir mat över så man kan göra matlådor 🙂 Hur mycket jag än lämnar så ber jag aldrig om att få ta hem mina rester när jag ätit ute 🙂

  4. Alla kan ju inte tycka att matlagning är kul, jag gör det, för mig är det lite av en hobby. Även nu när j ag för första gången i vuxen ålder lever ensam så älskar jag att planera mina middagar. Här i Ludvika kommun har vi precis påbörjat källsortering, o ut till Fredriksberg har det inte ännu nått. Sen blir det först de som bor i villor som får de olika kärlen medan vi som bor som hyresgäster säkert får vänta minst ett år till. Ha en skön helg, nu blir det snart lättare med maten, fram med fräscha sallader, så lätta att fixa och goda.

  5. Koka soppa på en spik kan jag inte men jag kan sno ihop minst två tre maträtter av det som finns i skafferi, kyl och frys.
    Det skulle ta omkring 30 minuter å det är väl inte fy skam 😉

  6. Tycker inte heller att det är så upphetsande att laga mat. Den enda som fick mig intresserad av matlagning var Jamie Oliver. Har de flesta av hans kokböcker, och hans rätter tar sällan mera än 20 minuter att laga. Perfekt!
    Att slänga mat finns inte på kartan för mig heller.

  7. Inser att det inte ofta brukar bli kvar mat när jag äter ute, men ska börja försöka komma ihåg att be om en låda ifall det skulle bli. Helt klart mycket bättre för att slippa allt svinn! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Vem är jag.

Min webbplatsadress är: https://www.saramadeleine.se.

Vilka personuppgifter samlar jag in och varför jag samlar in dem

Kommentarer

När besökare lämnar kommentarer på webbplatsen samlar jag in de uppgifter som visas i kommentarsformuläret samt besökarens ip-adress och user agent-sträng som hjälp för detektering av skräpmeddelanden. En anonymiserad sträng som skapats utifrån din e-postadress (även kallat hash-värde) kan komma att sändas till tjänsten Gravatar för att avgöra om du finns registrerad där. Integritetspolicyn för tjänsten Gravatar finns på https://automattic.com/privacy/. När din kommentar har godkänts kommer din profilbild att visas publikt tillsammans med din kommentar.

Media

Om du laddar upp bilder till webbplatsen bör du undvika att ladda upp bilder där EXIF-data inkluderar data från GPS-lokalisering. Besökare till webbplatsen kan ladda ned och ta fram alla positioneringsuppgifter från bilder på webbplatsen.

Kontaktformulär

Cookie-filer

Om du lämnar en kommentar på vår webbplats kan du välja att spara ditt namn, din e-postadress och webbplatsadress i cookie-filer. Detta är för din bekvämlighet för att du inte ska behöva fylla i dessa uppgifter igen nästa gång du skriver en kommentar. Dessa cookie-filer gäller i ett år. Om du har ett konto och loggar in på denna webbplats kommer vi att skapa en tillfällig cookie-fil för att kontrollera om din webbläsare accepterar cookie-filer. Denna cookie-fil innehåller ingen personligt identifierbar information och försvinner när du stänger din webbläsare. När du loggar in kommer vi dessutom att skapa flera cookie-filer för att spara information om din inloggning och dina val för utformning av skärmlayouten. Cookie-filer för inloggning gäller i två dagar och cookie-filer för layoutval gäller i ett år. Om du kryssar i ”Kom ihåg mig” kommer din cookie att finnas kvar i två veckor. Om du loggar ut från ditt konto kommer cookie-filerna för inloggning att tas bort. Om du redigerar eller publicerar en artikel kommer en extra cookie-fil att sparas i din webbläsare. Denna cookie-fil innehåller inga personuppgifter utan anger endast inläggs-ID för den artikel du just redigerade. Den gäller under 1 dygn.

Inbäddad innehåll från andra webbplatser

Artiklar på denna webbplats kan innehålla inbäddat innehåll (exempelvis videoklipp, bilder, artiklar o.s.v.). Inbäddat innehåll från andra webbplatser beter sig precis på samma sätt som om besökaren har besökt den andra webbplatsen. Dessa webbplatser kan samla in uppgifter om dig, använda cookie-filer, bädda in ytterligare spårning från tredje part och övervaka din interaktion med sagda inbäddade innehåll, inklusive spårning av din interaktion med detta inbäddade innehåll om du har ett konto och är inloggad på webbplatsen i fråga.

Analys

Vilka jag delar dina data med

Hur länge jag behåller dina uppgifter

Om du skriver en kommentar kommer kommentaren och dess metadata att sparas utan tidsgräns. Anledningen till detta är att jag behöver kunna hitta och godkänna uppföljningskommentarer automatiskt och inte lägga dem i kö för granskning. För användare som registrerar sig på er webbplats (om sådana finns) sparar jag även de personuppgifter de anger i sin användarprofil. Alla användare kan se, redigera eller radera sina personuppgifter när som helst (med undantaget att de inte kan ändra sitt användarnamn). Även webbplatsens administratörer kan se och redigera denna information.

Vilka rättigheter du har över dina data

Om du har ett konto eller har skrivit några kommentarer på denna webbplats kan du begära en exportfil med de personuppgifter vi har om dig, inklusive alla uppgifter du har gett oss. Du kan också begära att vi tar bort alla personuppgifter vi har om dig. Detta omfattar inte eventuella uppgifter som vi är tvungna att spara av administrativa, legala eller säkerhetsändamål.

Vart skickar jag dina uppgifter

Kommentarer från besökare kanske kontrolleras via en automatiserad tjänst för detektering av skräppost.

Din kontaktinformation

Ytterligare information

Hur vi skyddar din information

Vilka procedurer vi har för dataläckor

Från vilka utomstående parter vi tar emot data

Vilket automatiserat beslutsfattande och/eller profilskapande vi gör med våra användaruppgifter

Branschkrav om delgivning av information

Save settings
Cookies settings