Fem en fredag v.17: Rester

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka hit så fler kan ta del av Fem en fredag.

  1. Vad skulle du kunna laga med hjälp av det som just nu finns i ditt kylskåp?
  2. Vad blir det oftast kvar för rester hos dig?
  3. Kan du koka soppa på en spik?
  4. Tar du med dig mat i doggy bag om du ätit ute?
  5. Sorterar du ditt matavfall?

Vad skulle du kunna laga med hjälp av det som just nu finns i ditt kylskåp?
Någon vegetarisk pastasås tror jag. Har liksom det mesta i kylskåpet för det. Olika såser och lite annat. Inte helt spännande, men det skulle funka.

Vad blir det oftast kvar för rester hos dig?
Ofta, jag brukar alltid laga så det finns matlåda till dagen efter. Mest för att jag tycker det är galet tråkigt att laga mat.

Kan du koka soppa på en spik?
Det tror jag inte. Som sagt tidigare, matlagning är inget jag riktigt gillar.

Tar du med dig mat i doggy bag om du ätit ute?
Ja det gör jag, läste en gång att det bästa man kan göra för restauranger samt sin plånbok är just att be om att få ta hem rester av maten. Jag gillar inte svinn, att slänga mat när vår jord kämpar så för resurserna? Nej det känns inte rätt så jag tar med mig hem. Brukar be om matlåda eller kartong och de på restaurangerna blir ALLTID väldigt glada för det. Mindre att slänga, bättre för miljön och man har dessutom en måltid till dagen efter.

Sorterar du ditt matavfall?
Ja det gör jag. Falun var tidiga med sådant, när jag flyttade hit 2003 var första gången jag kom i kontakt med kompostpåsar, men nu är det helt självklart. Vet att jag på den tiden läste att Falun var först ut med detta, men kan som sagt inte säga att det är så. Det var något jag läste där runt 2003.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

18 thoughts on “Fem en fredag v.17: Rester

  • 26 april, 2019 at 10:41
    Permalink

    Jag blir glad av din sunda inställning till det här med att kasta mindre och tänka på miljön. Jag är så glad för kaninerna ute i trädgården som ofta får ta del av morotsskal och annat som blir över när vi lagar sallader och annat. Det känns så skönt att slippa slänga! Det här med sopsortering däremot är vi urkassa på.

    Reply
    • 26 april, 2019 at 19:19
      Permalink

      Ja det känns bra att göra så, varför slänga när man kan spara? 😀

      Reply
  • 26 april, 2019 at 11:08
    Permalink

    Jag brukar också laga mycket mat på en gång så man har någon dag i alla fall. Jag tycker det är rätt kul att laga mat men det blir jobbigt att komma på saker att laga hela tiden…

    Reply
  • 26 april, 2019 at 11:44
    Permalink

    Vi tar vara på all mat hemma men doggybag har jag aldrig bett om. Lite dumt för det är ju väldigt smart!
    Znogge recently posted..”När plockar du…

    Reply
    • 28 april, 2019 at 21:36
      Permalink

      Ja det är ju det, tror lite att det känns pinsamt att be om doggybag. Jag minns att det var min första känsla första gången, nu däremot känns det helt rimligt 🙂

      Reply
  • 26 april, 2019 at 11:47
    Permalink

    Så kul att få läsa dina svar. Jag tycker också det är fruktansvärt tråkigt att laga mat så de gånger jag gör det lagar jag alltid jättemycket för att få matlådor över till resten av veckan, haha 😉
    Amanda (Swedish Passport) recently posted..Travel Diary: Uppsala

    Reply
  • 26 april, 2019 at 16:15
    Permalink

    Najs när det blir mat över så man kan göra matlådor 🙂 Hur mycket jag än lämnar så ber jag aldrig om att få ta hem mina rester när jag ätit ute 🙂
    Sarah recently posted..TJEJKVÄLL

    Reply
  • 26 april, 2019 at 21:56
    Permalink

    Alla kan ju inte tycka att matlagning är kul, jag gör det, för mig är det lite av en hobby. Även nu när j ag för första gången i vuxen ålder lever ensam så älskar jag att planera mina middagar. Här i Ludvika kommun har vi precis påbörjat källsortering, o ut till Fredriksberg har det inte ännu nått. Sen blir det först de som bor i villor som får de olika kärlen medan vi som bor som hyresgäster säkert får vänta minst ett år till. Ha en skön helg, nu blir det snart lättare med maten, fram med fräscha sallader, så lätta att fixa och goda.
    Paula recently posted..Fem en fredag # 17

    Reply
    • 30 april, 2019 at 23:53
      Permalink

      Så roligt att du fått det till en hobby :). Jag kanske kommer dit en dag själv, hoppas det :). Åh spännande att det är så :D.

      Reply
  • 26 april, 2019 at 22:05
    Permalink

    Koka soppa på en spik kan jag inte men jag kan sno ihop minst två tre maträtter av det som finns i skafferi, kyl och frys.
    Det skulle ta omkring 30 minuter å det är väl inte fy skam 😉

    Reply
  • 26 april, 2019 at 22:29
    Permalink

    Tycker inte heller att det är så upphetsande att laga mat. Den enda som fick mig intresserad av matlagning var Jamie Oliver. Har de flesta av hans kokböcker, och hans rätter tar sällan mera än 20 minuter att laga. Perfekt!
    Att slänga mat finns inte på kartan för mig heller.
    BP recently posted..Fem en fredag: Vecka 17 – ”Rester”

    Reply
  • 27 april, 2019 at 06:43
    Permalink

    Inser att det inte ofta brukar bli kvar mat när jag äter ute, men ska börja försöka komma ihåg att be om en låda ifall det skulle bli. Helt klart mycket bättre för att slippa allt svinn! 🙂

    Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: