Jag kör en bloggutmaning i juni. Vill du följa med? Skriv en kommentar, och blogga om ämnet du med. Klickar du på länken, så kommer du till samtliga ämnen att skriva om.

Nu är jag turist själv rätt ofta, jag har ju åkt med husvagnen i när och fjärran och gått runt på sevärdheter. Spanat runt i matbutiker och letat efter husvagnskäk och säkert retat gallfeber på lokalbefolkningen. För så är det ju, man retar sig på turisterna som befolkar hela matbutiken och som har mage att gå sakta framför en för att titta på den där statyn man sett tusen gånger.

Nu lät jag hård, lite som Westerman i Vi på Saltkråkan får förfrågan om han inte tycker om sommargäster, ”Visst tycker jag om dem, men hälften är ju Stockholmare, och resten… Resten är egentligen bara skräp de med”. Jag skriver det med glimten i ögat, jag tycker inte illa om någon för att de turistar, men kan bli smått irriterad ibland det erkänner jag.

Deltagare i juniutmaningen är:
Står du inte med på listan? Säg till så lägger jag till dig.
Amndiz
Kraka
it_is/Anette
Hannafialotta
Bp-Computerart
Fröken Rödlök
Sweetwords
Klimakteriehäxan
Kirsi
Carolina
Marina
Benita / Livsturisten
Elisa
Trollet
FruElversson

42 kommentarer

 1. Jag förstår precis hur det kan kännas om man bor på en ort där det kommer många turister ler det kan nog vara ganska så irriterande även om man är likadan själv när man kommer bort någonstans man aldrig varit .

  Ha en fin dag 🙂

 2. Känner igen mig att det kan vara lite irriterande med turister ibland, med glimten i ögat. Men ändå så är det kul att turisterna har valt just de ställe som jag bor på att kolla in sevärdheterna.

 3. Det stämmer ju ganska väl det som Westerman säger i Saltkråkan. Här i Norrköping så ska alla turister åka spårvagn och ta sig till Kolmårdens djurpark. Sen har vi ju även stadium sportscamp som drar till sig många turister varje år. 🙂

 4. Haha, jag sitter här och ler lite grann. Visst kan man reta sig på turisterna ibland. Jag tror dock att när jag turistar finns det folk som stör sig på att jag ska ta hundra bilder. Så jag tänker att dina, hm… vackra tankar kompenseras av att andra tänker lite samma sak när du turistar. 🙂

 5. Känner igen den där irritationen! Bodde ju i Vaxholm innan jag flyttade till Västerås och det är ett turistresemål utan dess like på sommaren. Man kunde bestämt se när de kom farandes med sina bilar och sin stressiga attityd. Nej tacka visste jag vintern när det knappt gick att ta sig dit ut med bussarna!

 6. Så är det ju verkligen med känslan av turister – man både älskar och hatar dem. Här i Stockholm där det handlar om rätt tempo för rätt plats blir skogstokiga på långsamma som ska stanna mitt i och tror att hela världen är till för dem där och då….

 7. Här har vi typ inga turister att bli galna över haha, men jag kan förstå att det är jobbigt när jag kommer åkande i sommar som ska ta kort på allt ?

 8. Jag kan inte komma på att jag tänkt så inför turister, men det har jag säkert! Som du säger, i mataffären när man bara vill in snabbt för att köpa något! Som tur är bor jag på en så liten plats där det inte är så mkt turister, hade vart värre om jag bodde kvar i Halmstad eller Falkenberg som är storstäder i jämförelse med där jag bor nu!

 9. Åhhh hehe jag turistar själv massor jag med runt om i världen.
  men visst kan det vara lite smått störande om dom inte vet vilken sida man står på i rulltrappan mm i stockholm s
  fast egentligen är det nog mest vi som är så stressade, dom går sakta och bara njuter hehe.
  fast jag brukar dock inte störa mig på turister – kul dock att så många besöker stockholm.

 10. Hahahaha…
  Håller nog med dig. Här kryllar det av turister under sommarmånaderna.
  Och visst kan man irritera sig (fast jag själv inte tillhör urbefolkningen… haha)
  Högljudda och skräpar ner mycket 😉
  Men jag tror att turkarna här överlag gillar turisterna och tycker det är roligt att de kommer hit. Många här tjänar sitt leverbröd under sommarmånaderna och lever på vinsten under vintern när det är tomt på turister.

  kram kram

  1. Haha ja, men tror liksom det är naturligt :-p. Åh det kan jag förstå, är nog liksom ett annat sätt att se det på kanske. Eller så muttrar de också smått i smyg 😉

 11. kan absolut hålla med dej i det du skriver jag bor i en liten stad nu har turisterna börjat att komma hitt dom tycker allt är roligt att se på när man själv sätt det tusen gånger 🙂

 12. Har aldrig tänkt speciellt negativt om turister, jag ser dem mer som en ekonomisk vinst för kommunen 😀
  utan turister så skulle vi fått slå igen kommunen för länge sedan 😉
  nu är de flesta turister enbart på genomresa, men de handlar på ICA/COOP, de äter på pizzeria/korvkiosk och de tankar bilen, så förhoppningsvis kommer det in pengar så vi kan fortsätta leva… Åsele är en fattig kommun.

 13. Här är det nog lite skillnad var du/man befinner sig. Klart man retar sig på inhemska och utländska turister när dom ”ställer till det” i matbutiken. Här har jag aldrig upplevt det. Men min lokala ICA har ju åtta kassar så;-).

 14. Tycker det är kul med turister, att de gillar vårt land men det får inte bli för mycket, här jag bor har vi en camping vid havet dit många framförallt tyskar kommer

 15. Hehe ja man ser Westerman framför sig, och kan tro att de här turistorterna känner så, Oskarshamn är ju ex en sådan stad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa