Att vandra och uppleva.

Inlägget är i samarbete med bestigakebnekaise.

Jag har vandrat upp för Städjan i Idre vid ett tillfälle. Jag var verkligen helt slut den dagen, men samtidigt är det en upplevelse jag bär med mig. Det är nämligen någonting speciellt med att vandra, möta naturen och att uppleva saker. Just Kebnekaise känns dessutom som ett sådant ställe som många drömmer om att gå vid. Jag tror det finns en längtan hos många att bestiga Kebnekaise just för att det är vårt högsta berg.

Jag tror det är väldigt viktigt med rätt kläder, att förbereda sig inför att göra detta samt att verkligen tagga sig själv för utmaningen. Någonstans tror jag att man som människa riktigt kan känna sig stolt efter att ha tagit sig upp där. För tänk er själva vilken utmaningen att kämpa sig uppåt och se något så högt. Jag tänker även att vandring i sig är skönt eftersom man får se natur, uppleva nya saker och ha roligt en stund. Självklart ska man ta med sig något att äta efter vägen och absolut inte glömma bra skor och kanske framförallt regnkläder. För finns det något så hemskt som att gå och vara blöt? Jag har väldigt dåligt tålamod om jag är blöt, så regnkläder och bra skor är definitivt något jag skulle rekommendera att man köper sig innan man ger sig ut på vandring.

En personlig upplevelse jag har är att det blir mer och mer inne att bege sig ut i naturen. jag tror det beror på att människor idag vill tillbaka till lugnet, förut skulle man gärna vara i städer och hänga. Men nu längtar människor ut i naturen. Man vill andas frisk luft, se växter och natur. Uppleva väder och vind och kanske även återkomma till det vi människor från början var till för att röra sig i marker för att låta våra kroppar jobba. Jag tror att det gör alla människor i vårat samhälle gott att åka iväg och andas in någonting annat, uppleva naturen framför stora hus och skyltar och ljus. Att följa naturens ljus och mörker. Att inte lura sig själv med konstgjorda ljuskällor utan få ta del av solen. Tänk dig att titta upp mot den nattsvarta himlen och räkna stjärnorna istället för att se ditt tak. Att ligga i en varm sovsäck, istället för ett täcke. Att höra regnet knastra mot tältet eller vad som nu upplevs genom att bara lämna hemmet för en kort stund.

Vi människor behöver åka bort och möta fjällen ibland, att få lämna stressen och bara njuta av livet. För nog är vi allt ganska dåliga på att njuta av tiden utanför internet. Jag tänker så mycket man kan uppleva som familj med att vandra. Vill man dessutom inte sova utomhus kan man alltid ta in på fjällstationen och vila upp sig ändå, för man behöver ju välja att få frisk luft fullt ut om man inte vill. Dessutom är det inte alltid så praktiskt att inte bo inomhus, man kan ju därmed prova sig fram för att se vad som funkar för just var och en.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

4 thoughts on “Att vandra och uppleva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: