Höstlov eller läslov för många nu, vad kallar du det?

Jag kör en bloggutmaning i oktober. Vill du följa med? Skriv en kommentar, och blogga om ämnet du med. Klickar du på länken, så kommer du till samtliga ämnen att skriva om.

När jag pratar med vänner säger jag höstlov, men när jag jobbar med elever säger jag läslovet. Anledningen till det är helt enkelt för att jag anser att det är viktigt att uppmuntra läsningen för barn och unga.

Jag har alltid sagt läslovet till William, och jag misstänker att barn och unga kommer att säga läslov i framtiden till sina barn.

Deltagare i oktoberutmaningen är:
Står du inte med på listan? Säg till så lägger jag till dig.
Minresatumörmittliv
Zinnie
it_is/Anette
Kraka
Hannafialotta
Ditten_datten
Knaset
Birgit
BP-Computerart
Frida
Stenhagenbettan
Amandizan
Klimakteriehäxan

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

18 thoughts on “Höstlov eller läslov för många nu, vad kallar du det?

 • 27 oktober, 2019 at 19:52
  Permalink

  Jag upplever att Uppsala kommun vill att det ska kalls läslov men höstlov är troligen redan inpräntat i våra hjärnor. I vår familj heter det höstlov. Vi har nu barnbarn som börjar komma upp förskoleklass ålder.

  Reply
  • 30 oktober, 2019 at 21:18
   Permalink

   Jag tror att barn tar till egna ord, så för dem sen när de är vuxna blir det nog läslov. För deras barn ska det bli spännande att se vad det kallas, om det ens är kvar. Man talar ju om att plocka bort lov.

   Reply
 • 27 oktober, 2019 at 20:01
  Permalink

  Personligen har jag alltid sagt höstlov. Har ju inga barn, så i min enfald har jag alltid trott att läslov kom till efter det att skolan erbjöd elever som är i riskzonen för att inte få godkänt i något ämne att komma ikapp sina studier under höstlovet. Läslov kallas det i Göteborg har jag lärt mig idag faktiskt, då jag följer en bloggare där som jobbar som lärare.
  BP recently posted..Skyltsöndag #233 på en ”Blogger’s Sunday Walk”

  Reply
  • 27 oktober, 2019 at 21:01
   Permalink

   Nej utan läslov handlar om att uppmuntra barnen till att läsa :). Tror (har inga bevis för saken) att det kan hänga ihop att många bokmässor är på hösten och läsning lite mer uppmärksammas då :).

   Reply
   • 28 oktober, 2019 at 12:32
    Permalink

    Jag har alltid sagt höstlov men grabbarna säger läslov vilket jag personligen tycker låter mycket bättre, roligare liksom. När jag börjar jobba igen ska jag säga läslov
    ?
    My wonderful loves recently posted..Framsteg

    Reply
 • 27 oktober, 2019 at 22:05
  Permalink

  Så himla bra skrivet! Jag håller verkligen med dig sååå mycket! Jag blir också så arg på folk som går in och skriver: ”fin”, ”ha en bra dag” ”hoppas du får en fin kväll”. Det är bara för att man ska gå in och kommentera något tillbaka inget annat! Jag brukar försöka skriva några meningar, mina kommentarer brukar bli rätt långa ibland! Haha! Men jag tycker de är bättre, för då märker man verkligen att någon läst ens inlägg och är intresserad!❤️

  Reply
 • 27 oktober, 2019 at 23:51
  Permalink

  Jag är ju uppvuxen med höstlov för det sa lärarna alltid i skolan så jag säger höstlov. Men man brukar ju läsa mycket på hösten så kan förstå att det kan heta läslov också 🙂

  Reply
 • 28 oktober, 2019 at 06:30
  Permalink

  Skulle aldrig komma på idén att säga läslov. I min värld är det de föreläsnings-/lektionsfria perioderna då man förväntas läsa till tentor eller skriva pm (mindre uppsatser).
  Vet att många säger höstlov, men jag säger novemberlov för så hette det när jag gick i skolan där jag först stötte på fenomenet.
  Kraka recently posted..Lugn söndag

  Reply
  • 31 oktober, 2019 at 11:19
   Permalink

   Fast läsa handlar ju om att upptäcka böckernas värld enligt mig. Att uppmuntra till att gå till biblioteket och hitta en bok att läsa tillsammans, kanske lyssna på sagor på biblioteket eller att läsa tillsammans med sina barn.
   Läsning kan vara att lyssna på ljudböcker för eget intresses skull. Tycker läslov låter hur fint som helst då det uppmuntrar till att öppna boken och läsa och komma in i en magisk värld utanför Internet.

   Reply
 • 28 oktober, 2019 at 06:46
  Permalink

  Intressant – just det här att du tror att dagens barn o ungdomar kommer att kalla det läslov, att det kommer att ändras från höstlov till läslov. Varför tror du det?
  Jag vet att du kallar det läslov, o tydligen börjar man kalla det så på andra ställen också nu, o jag förstår varför. Att man vill uppmuntra barn att läsa mer än dom gör.
  Men varför tror du att det kommer bytas ut – ordet, vad man kallar lovet.
  Jag känner tvärt om – ja inte för att jag personligen inte gillar att läsa, jag älskar böcker o att läsa, o jag tycker att det är viktigt att våra unga uppmuntras att läsa mer, inte bara bloggar på nätet då 😉 utan just böcker. Men sen vet jag också att dom flesta unga vill att lov ska vara ledigt, så därför känner jag att det inte kommer bytas ut – ja höstlov mot läslov.
  Men jag har heller inga barn i skolåldern längre – så det kanske finns något där som jag inte märker av – därför ställer jag frågan varför du tror att dom kommer kalla det läslov i framtiden.

  Ha en fin måndag 🙂
  it_is/Anette recently posted..Grytor och soppor är något som… – Bloggutmaning dag 28

  Reply
  • 30 oktober, 2019 at 21:10
   Permalink

   Jag tror att det kommer ändras därför att barn hör från skolor som säger läslov och tar efter. Språket är ju så föränderligt. Det som varit kul i just detta inlägg är att se hur olika kallat det olika beroende på när man var född och vad man kallade det i skolan. Nu när läslovet används mer och mer tror jag dagens unga kommer säga läslov om lovet 🙂

   Reply
 • 28 oktober, 2019 at 08:40
  Permalink

  Själv säger jag novemberlovet för så har man alltid sagt här. Fast i år ligger lovet huvudsakligen i oktober så kanske är höstlovet ett mer passande namn.

  “LÄSLOV vecka 44 är ett brett läsfrämjande samarbete genom Läsrörelsen med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag i ett stort växande nätverk.”

  Jag var faktiskt tvungen att googla…
  Znogge recently posted..Jag hade siktat in mig…

  Reply
  • 30 oktober, 2019 at 21:01
   Permalink

   Så fint faktiskt att det är läsfrämjande. Spännande att det är så många ord för ett och samma lov :D. Tycker det är roligt, men så är språk något jag finner spännande överlag :D.

   Reply
 • 28 oktober, 2019 at 09:11
  Permalink

  Exakt så är det faktiskt, jag känner ibland då man skrivit ett inlägg där någon skriver ex jag håller med miss X ovan, trist men vad gör man och ens blogg läses nog inte heller utan som du skriver bara för att…då får det vara 🙂 ha en solig dag
  Eva recently posted..Måndag & ny vecka

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: