Det finns säkert någon som känner sig träffad, någon kanske blir sur och en tredje kommer att förstå. Men jag blir så frustrerad på saken, då jag märker att det stjäl min energi.

Jag försöker alltid kommentera i alla fall minst två meningar hos någon. Oftast ännu mera, helt enkelt för att jag anser att om någon besökt mig och jag kommenterar tillbaka så vill jag visa ett engagemang. Därmed blir jag så trött på kommentarer som ”fin bild”, eller ”hur vacker är inte du”, speciellt på inlägg där jag skrivit något som inte överhuvudtaget har men saken att göra. Upplever att det här fenomenet kommit efter Instagram, folk tycks liksom tro att samma kommentarer gör någon glad på bloggen. För mig är det absolut inte så, jag stör ihjäl mig bokstavligt talat på kommentarer som är totalt irrelevanta, varför ens lägga tid på att kommentera om man ändå inte bryr sig om att läsa?

Ser jag såna kommentarer hos andra scrollar jag bara förbi, jag skulle aldrig besöka en blogg som lämnat skittråkiga kommentarer åt någon. Det är så uppenbart att den personen endast kommenterar för en förhoppning om fler läsare. Grejen är att jag bara besöker bloggar där jag ser spännande åsikter i kommentarsfältet, det känns genuint och spännande. Medan kommentarer som ”fin bild, så roligt, så spännande, jag håller med” aldrig skulle få mig att gå till den bloggen.

Det samma gäller när någon kommenterat här, och jag går tillbaka och kommenterar något på dennes blogg. Personen kommer tillbaka och ger ett svar på det jag kommenterat i dennes. Vet ni vad jag gör med såna kommentarer? Jo de hamnar rakt i papperskorgen, de publiceras aldrig utan slängs och markeras som skräppost. Det är alltså det sämsta sättet att få mig att fortsätta läsa din blogg.

Jag har på senaste tiden börjat ge tillbaka lika många ord själv till de som skriver, 1-5 ord. Det betyder att om du skrivit ”fint” så får du ett ”fint” tillbaka. Nu tänker du säkert: VA?!
Men precis så är det, har du inte tiden att skriva mer än ett ord till mig, så har jag inte tiden till att skriva mer en ett ord till dig heller. Någonstans handlar det om att ge och ta. Varför ska ena personen ge mer än den andra? Tiden är inte viktigare för dig än för mig, så vill du ha mitt engagemang? Börja då visa att du bryr dig på riktigt.

Utöver det så har jag läst att Google kan börja ranka bloggar där orden är färre än 5 ord lägre. Vilket gör att du hamnar långt ner på sökresultat. Det är inte precis det man vill.

83 kommentarer

 1. Förstår dig faktiskt. Visst jag blir glad för minsta lilla kommentar men om man skriver ett inlägg vill man ju gärna ha feedback, en kommentar om det mab skriver om. Och speciellt om man ställer en fråga i inlägget tycker jag man kan svara på den!

 2. Jag är helt med dig här. Känns inte genuint, mer som spam där folk skriver ”ha en fin dag” på allt dom kommer åt dock. Att ge och ta är såklart viktigt med. Har också hört det om rankningen, samma på Instagram.

  1. Eller hur, liksom knappast att den personen tycker att man ska ha en bra dag. Ännu värre är det när folk liksom berättat om en ren skitdag och så skriver någon ”ha en bra dag”. Där kan man verkligen snacka om att kasta skit i ansiktet på någon liksom.

 3. Ibland tycker jag inte det behövs fler ord, men det är som sagt ibland. Samtidigt ska det vara kravlöst i bloggvärlden tycker jag. Får hellre kommentaren ”fin bild” tex, än ingen kommentar alls. Kanske det som är felet hos mig?
  Ha en fortsatt fin söndag.

  1. Ja men visst ja tror det är efter Instagram att folk helt enkelt inte orkar .
   Man kan ibland ha frågat snygg kjol eller va tycker ni
   Nån svara fint väder idag … Alltså inte ens svara på inlägget
   Samma med mej de kan försöka läsa
   Sen kan man skriva fin kväll i slutet liksom suck …

   1. Ja det känns lite så, tycker det är skittråkigt att folk inte kan tänka till lite. Speciellt nu när man läser kommentarer och typ samtliga håller med. Det hänger ju någonstans på varje enskild person att faktiskt kommentera på ett schysst sett :).

   2. Lite som en relation tycker jag – man ger lika mycket! Tråkigt när man engagerar sig och inte får det tillbaka… dock kan jag tycka att det är trevligt om någon ger komplimang för en bild jag lagt upp men man kan ju även skriva något mer – inte bara kommentera bilden 🙂

  2. Kan tycka att människor oftast går in och kometerar någon liten obetydlig kometar bara för att dom måste kommentera tyvärr är det nog så att en del bara skrollar ner till kommentarerna och ser lite snabbt vad någon annan har skrivit kan känna att det är lite tråkigt❤️ går man in för att läsa så kan man med ge en riktig kommentar

  3. Jättebra att du lyfter ämnet och jag får också ofta sådana kommentarer. Det är starkt av dig som vågade skriva om vad du tycker och det här var intressant att läsa. Heja dig! <3 Kramis

 4. Håller med dig! Roligare att läsa kommentarer där folk faktiskt läst inlägget än att bara skriva ”fin bild”. Sen kan jag ju dock komma på mig själv ibland med att skriva så om jag är lite stressad, men inte om inlägget handlar om något helt annat. 🙂

 5. Jag håller absolut med dig! Ditt inlägg gjorde att jag fick mig en tankeställare om vad jag skriver när jag lämnar kommentarer. Ska verkligen försöka bättra mig framöver.

 6. Alltså, wow! Jag älskar detta inlägget och jag är verkligen så tacksam att det finns flera stycken som tänker på detta och inte bara jag. Det är verkligen så tråkigt när det blir korta ord och när man enbart tänker på bilder och inte text.

  Jag har märkt att detta har funnits typ hela tiden, jag som enbart har bilder får ofta orden ”fina bilder” och jag är likadan tillbaka till dem, jag läser inte inlägget utan kommenterar bara enkelt tillbaka. Det kanske är fel men rättvist. Ofta får man kommentarer som typ ”vad fin du är” och då är det en kompis som är på bilden…. ​? Som sagt. det finns mycket man känner är tråkigt när det gäller kommentarer och som sagt jag förstår verkligen varför du gör detta inlägget och hur du tänker! ?

  1. Ja men visst är det tråkigt, man lägger ner tid på att skriva eller göra något så får man en kommentar där människan tydligt inte läst eller ens kollat på inlägget :(. Det där med så fin du är och så är det en kompis på bilden, som du skriver? Vad ska man säga då liksom :-o. Så himla tråkigt också när det blir så, för då slutar ju människor visa intresse. Någonstans vill man ju ändå få respons, det finns så mycket mer att skriva om bara man tänker till när man lämnar en kommentar. <3

 7. Jag håller med om det där med kommentarer, det är ju ganska tråkigt om man bara får svar på sin egen blogg, det är ju roligare när någon kommenterar innehållet i själva blogginlägget 🙂
  Lägga lite tid och omtanke skadar ju aldrig 😛 🙂

 8. Jag håller med dig där! (Nu kanske jag använde de ord som du inte ville) men det är för att jag håller med dig om detta. Vissa kommentarer som man får är så genomskinligt att det handlar om att få fler läsare eller att man ska besöka deras blogg. Och det är så störande när man kanske har skrivit något som är viktigt för en annan. Sen kan jag erkänna att jag någon gång har gett dig ett svar på en fråga du har ställt i en kommentar. Men däremot inkluderar jag den i en kommentar som jag skrivit till dig om ditt inlägg 🙂

  1. Haha men man får hålla med 😉 . Är mer när man bara skriver ”Håller med!” sen inget mer. Lite mer fantasi kan man ju ta till :D. Ja men det är okej då, är mer när någon gång tillbaka och enbart svarar på det som man skrivit i deras.

 9. förstår verkligen vad du menar, låter ju inte direkt intressant om man ser dessa kommentar som du beskriver, tycker det är rätt tråkigt hoppas folk kanske kan läsa ett inlägg och kanske lämna lite mer in levandes kommentera. Jag tycker du är super bra på kommentera och sätt dig lite här och där, fortsätt som du gör <3

 10. Förstår helt vad du pratar om. Skrev ett inlägg för ett tag sedan om att jag hade haft en så dålig vecka och haft migrän och annat och fick så många kommentarer i stil med ”Men vilken bra vecka”, ”Hoppas nästa vecka blir lika bra”, ”Vad roligt du haft!”. Uppenbart att folk bara läst att det handlade om min vecka och antog att den varit bra. Sådant blir jag också så sjukt irriterad och arg över.

  Samtidigt tycker jag det finns olika nivåer. Jag läser alltid inläggen jag kommenterar på men sen när jag ska kommentera så står det helt stilla i huvudet och jag kommer inte på något annat att kommentera än en kort, liten kommentar. Man kanske haft en lång dag och inte orkar skriva. Men jag tycker man ser tydligt vilka personer som gör det hela tiden, och aldrig läser, och vilka som gör det ibland, för att dom kanske är trötta eller helt enkelt inte kommer på något annat att skriva. När jag skriver tex ”Fin bild!” då är det för att jag faktiskt tycker det. Som sagt så tycker jag det är tydligt när man följt en blogg ett tag, om bloggaren läser inläggen eller inte.

  1. Ja det är ju något annat det här sista. Menar väl mer de som gör samma sak varje dag. När man riktigt ser att detta handlar inte om att de ens läser utan är endast för att ”jag vill att du ska läsa hos mig, så jag skriver något halvtråkigt till dig och så besöker du mig. Då skriver jag en svarskommentar”. Såna får man ofta. Brukar ta och kasta dessa på en gång haha :-p

 11. Håller faktiskt med dig väldigt mycket i detta! Man tappar liksom sugen när man inte får det minsta engagemang tillbaka när man själv ”lägger ner sig”, om man kan beskriva det så. Tycker det blir så opersonligt med de kommentarerna vilket inte alls är roligt! Kram <3

 12. Jag förstår precis hur du menar. Jag tror att det är en kombination av Instagram och att det faktiskt är lite besvärligt att kommentera med mobilen. Utseendekommentarer tycker jag är det tråkigaste, särskilt om man har skrivit ett långt inlägg om något viktigt.

 13. Jag kan hålla med till en viss del om man bara får den kommentaren. Men om ett inlägg bara är bilder vad ska man skriva mer än fina bilder ?
  Alla är väldigt olika här och det är bra tycker jag =)

 14. Kunde inte ha sagt det bättre. Ett tag fick jag sådana löjliga kommentarer ganska ofta, och jag bemödade mig inte ens att besvara dom.
  Självklart blir jag glad över varje kommentar, men jag föredrar kvalitet före kvantitet om man säger så.

 15. Ja, det är alltid tråkigt att få en svars kommentar som jag har skrivit på deras blogg, utan att den personen brytt sig om att ens läsa mitt inlägg. Jag ger oftast de chanser och ibland säger jag dessutom rakt ut ”det kan vara trevligt att få en kommentar som är relevant för mitt inlägg” men det problemet har tack och lov minskat hos mig. Men haft så himla många sådana och blivit så arg :/

  1. Ja fy, tycker det är brist på respekt faktiskt. Varför skulle man vilja ha någon annans svar i sin egen blogg? Precis som att man tror sig själv vara centrum över alla andra.

 16. Håller med dig! Ibland är de lite tråkigt när man ser oengagerade kommentarer, men till vissa inlägg behövs ibland bara ett hjärta för att visa att man bryr sig. Men som sagt, mer relevanta kommentarer är alltid roligare att få 🙂

  1. Ja, sen kan jag tycka att ett hjärta inte heller säger så mycket. Det är som en lätt väg ut. Då kan man ju göra ett <3 och skriva något i stil med ”Jag tänker på dig, och finns här för dig om du vill prata”. Det betyder så mycket mer än ett hjärta.

 17. Riktigt bra inlägg!! Håller verkligen med dig, försöker alltid kommentera något personligt och så, älskar att kika runt på mina läsares bloggar och ge dem feedback osvosv. Ibland kan de ju vara bara bilder i ett inlägg så då kan de bli lite svårare, men skriver aldrig bara ”fina bilder”, utan alltid något mer då jag bryr mig om när jag kommenterar liksom hehe 😀

 18. Kan bara hålla med dig, jag brukar alltid försöka skriva minst två meningar, men helst mer. Skriver jag mer så är det ju i regel för att jag både har läst och kan kanske känna igen mig eller vilja förmedla något. Och att ge samma tillbaka tror jag är en toppen idé, det handlar om att ge och ta. Ser i statistiken hos mig om jag kommenterat aktiv hos några utvalda bloggar att det också genererar en hel del trafik till bloggen så win win

  1. Ja så är det ju, att ge och ta. Man får liksom vad man ger och jag tror personligen att det är vad som får bloggar att växa :). Det är så som människor verkligen ser att den här personen är intressant :).
   Tänk om någon IRL skulle säga ”Vad fin du är” och sedan inget mer. Man skulle ju undra vad det var för människa. Medan en som ställer frågor eller börjar diskutera med en, är en helt annan sak :). Då blir man ju gediget intresserad.

 19. Riktigt bra inlägg.
  Så klart kan det bli korta kommentarer ibland beroende på inlägget men det värsta tycker jag är när det kommer kommentarer som inte ens passar inlägget. Man kan skriva om något jättejobbigt och sedan får man ”Åh vad kul” som kommentar. Så trist ❤

 20. Avskyr verkligen att få en kommentar som inte har med inlägget att göra, stör mig med extremt mycket
  Speciellt när man lägger ner sin tid i flera timmar för att läsa, ta in och kommentera!
  Får kanske ta efter dig där och kommentera samma korta svar på de som ger mig korta kommentarer
  Gillar verkligen din ärlighet och en sak har de rätt i, du är verkligen otroligt vacker

  1. Ja så himla tråkigt när man lägger ner tid och sedan är det enda man får ett ord. Tycker absolut fler borde ta efter den saken. Tror faktiskt att det är större chans då att fler kommer börja haja till 🙂

 21. Det här måste vara ett av de bästa inläggen jag hsr läst på länge! Så himla sant! Är så trött på folk som inte läser inläggen utan bara kommenterar för att kommentera. Det känns så genomskinligt på något sätt. Uppskattar mer om det är något relevant till inlägget.

 22. Åh har faktiskt tänkt en del på det här! Tycker det är så tråkigt när man lägger en massa tid & energi på att faktiskt läsa & engagera sig i vad andra skriver om men att gång på gång inte få något engagemang tillbaka. Jag blir glad för alla kommentarer jag får, eller ja inte dom där personen uppenbart endast lockar besök till sin blogg och/eller inte ens läst inlägget. Är så tråkigt när folk går in på bloggen utan att läsa bara för att själv få besök. Kan inte längre räkna hur många gånger jag fått kommentarer om något helt annat än vad inlägget handlat om, det gör mig faktiskt besviken. Också råkat ut för många som leker att ”Oj va din blogg är fin! Va kul att jag hittat dig!” Vilket man först blir glad över för att sedan läsa sista meningen ”Besök gärna min blogg” och ofta är det spammat på massa olika bloggar. Tycker det är så tråkigt!

  1. Haha det där ”Besök gärna min blogg” det är verkligen skittråkigt. Tänk att liksom ta sin länk och skicka runt den till massa folk, och sedan tro att någon skulle vara intresserad av att läsa? Så galet långsökt.

 23. Jag är så med dig i det här inlägget, håller med om varje ord faktiskt. Det är samma sak hos mig att svarskommentarer åker rätt i papperskorgen. Det är så tråkigt när man själv verkligen engagerar sig och så får man ett ord tillbaka. Blä på den! När jag vill upptäcka nya bloggar så spanar jag inte in de som bara lämnar något ord utan jag kollar in de som jag ser verkligen läst inlägget och kommenterat därefter. Jag lägger så mycket tid på mina bloggkommentarer så det är faktiskt det minsta jag förväntar mig tillbaka. Såg någon kommentar här uppe om bilder och även bilder kan man kommentera engagerat kring. Om man vill!

  1. Håller med :-o, man blir så himla irriterad och less på sånt där. Liksom varför ska man själv lägga ner tid när andra ska sitta där och använda ens blogg till sin personliga klottervägg. För ”Fin” och liknade är ju mer klotter än kommentar.

 24. Jag tänker lite såhär att det är helt beroende på inlägget – vilka kommentarer man får. Men, samtidigt så tycker även jag att kommentarerna ska vara relevanta för inlägget. Så det känns ju dumt om man får 1-4 ord som kommentar när man kanske skrivit något känslosamt eller viktigt. Håller helt med dig.

 25. Haha! Busade såklart i föregående kommentar. Visst blir man trött på dom som kommenterar med typ ”goddag yxskaft” och där det tydligt framgår att dom varken läst inlägget eller är intresserade överhuvudtaget.
  Såna kommentatorer har faktiskt väldigt ofta lika ”intressanta” bloggar som dom har kommentarer.

 26. Sådana kommentarer kan kännas lite ytliga tycker jag men i vissa lägen kan jag välja att skriva ”Vilken vacker bild!”. Det kan ju vara så att huvudsyftet med inlägget är just bilden och då tycker jag det är okej.

  Något som gör mig irriterad är om någon inte kommenterar mitt inlägg alls utan lämnar en kommentar i form av en hänvisning till sin egen blogg. Sådana raderar jag direkt!

  1. Jo då är det ju en sak, men tänker mer när man skrivit något och får en kommentar ”vacker bild” så känns det mest som någon som vill att man ska läsa dennes blogg.
   JA det där du skriver om är helt värdelöst :-o, raderar också sånt.

 27. Jag håller med! Tycker det är väldigt tråkigt när man lagt tid på att skriva ett inlägg och man bara får en kommentar om bilden eller något kort. Jag försöker ofta hitta det finstilta i ett inlägg och kommentera det eller kommentera fler saker så att personen verkligen vet att jag läst! Jag tycker det är svårt att bedöma när jag får kommentarer på dansvideos jag lägger ut när folk säger ”Vad duktig du är!” o.s.v. Jag blir absolut jätteglad för det, men ärligt är det ju väldigt svårt att veta om personen faktiskt tittat på videon eller skriver så bara för att. Jättebra att du skrev ett inlägg om detta!

  1. Ja eller hur? Hur ska man veta att personen då tittat? Känns mer som att man bara skriver då för skrivandet skull. Nu kan jag inte mycket om dans men tänket att man kan skriva något konstruktivt ändå så som ”Vilken del upplever du som mest utmanande” som ett exempel :D.

 28. Åh samma här!
  När jag får såna kommentarer, så kommenterar jag lika tillbaka 😉 som du ;)Varför ska jag lägga ner mer tid än den andra .. är ju ge och ta liksom. Sånt stör mig faktiskt!

  Ha en bra måndag 🙂

 29. Intressant resonemang! Självklart blir man glad om någon uttrycker en åsikt om det man publicerat, gladast om det är positiva tongångar förstås. Fast jag blir inte lika irriterad som du på dem som fattar sig kort eller kortkort. De har i a f visat att de varit inne på ”besök”. Måste också inse att den som läser många bloggar behöver lägga en hel del tid på att kommentera hos alla (mer eller mindre) och tid har alla förvisso inte jättegott om – ja, jag har ju det eftersom jag nästan inte jobbar alls … Ha en fin vecka, önskar dig många fylliga kommentarer! Jag uppskattar din bloggutmaning!

 30. Jag förstår dig fullständigt, och har själv skrivit inlägg om det här ämnet för ett bra tag sen. Jag får väl erkänna att det stjäl för mycket av min energi varje gång en egotrippad bloggare lämnar enstaka oengagerade ord som kommentarer till mina inlägg. Man försöker att skriva något som kan tänkas vara lite läsvärt, men konstaterar snabbt att många inte tar sig förbi rubriken eller första styckets första rad. Jag kan ibland sätta rubriker som man behöver läsa inlägget för att förstå, och då blir kommentarerna helt fel. Ibland godkänner jag inte dessa kommentarer, och ibland skriver jag en liten ”rättelse” som svar.
  Naturligtvis finns det ett antal bloggare som både läser ens inlägg och kommenterar trevligt och engagerat. Men det finns tyvärr på tok för många som bara tänker på sig själva och att skapa trafik och kommentarer till sina egna bloggar. Jag vet att jag inte borde bry mig, men sanningen är den att egosamlingen har kvävt en stor del av min lust att blogga…

  1. Jag håller med, det är så himla trist. Varför ens lägga ner tiden på att kommentera om man ändå inte tänkt läsa vad man lämnar kommentaren till? Blir så trött på sånt där 🙂

 31. Jag håller med dig.. ska man kommentera så ska det ha med inlägget att göra där man visar att man faktiskt läst inlägget. Man behöver inte ha läst hela men tillräckligt för att kunna skapa sig en uppfattning..

  Själv är jag dålig på kommentera och svara nu för tiden då jag tappat intresse för bloggen. Men läser alla kommentarer jag får.?

 32. Så himla bra skrivet! Jag håller verkligen med dig sååå mycket! Jag blir också så arg på folk som går in och skriver: ”fin”, ”ha en bra dag” ”hoppas du får en fin kväll”. Det är bara för att man ska gå in och kommentera något tillbaka inget annat! Jag brukar försöka skriva några meningar, mina kommentarer brukar bli rätt långa ibland! Haha! Men jag tycker de är bättre, för då märker man verkligen att någon läst ens inlägg och är intresserad!❤️

 33. Jo, jag känner mig lite träffad men jag förstår dig till fullo att kommentera kort och knappt läst är det nog inte mycket att kommentera. Jag står för att det blev kort sist men mitt huvud var inte med, vilket jag kanske borde väntat med att kommentera men gjort är gjort.

  När folk kommenterar med ett svar från sin blogg gör jag precis som du, skräppost och raderas. Det är irrelevanta för det aktuella inlägget och är nog mest ett sätt att försöka få besökare på, som du skrev.

  Hoppas du får en fin dag!

  1. Nej man blir ju faktiskt inte så glad när man liksom känner att det tydligen inte var viktigt det man skrivit när man får såna kommentarer :). Mmm skittrist att behöva få reklam i sin egen blogg.

 34. Håller verkligen med och precis så har ja faktiskt också lite börjat göra, att jag skriver engagerat till dom som faktiskt gör detsamma till mig. Det är ju så tråkigt när man ser någon kommenterat utan att ens ha läst vad man skrivit. Jag fattar faktiskt inte ens hur man vågar kommentera utan att ha läst innehållet, kan ju bli så galet fel. Och så blir det ju ganska tydligt dom bara vill göra reklam för sig själva i ens kommentar flät typ ? bra ämne du tar upp hoppas många får dig en tankeställare ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa