Minns du Windows 95?

Jag kör en bloggutmaning i mars. Vill du delta? Skriv en kommentar, och blogga om ämnet för dagen. Klickar du på länken, så kommer du till samtliga ämnen att skriva om.

Ja det gör jag faktiskt. Det operativsystemet var på skolans datorer på mellanstadiet. Minns att man tyckte det var ashäftigt att kunna förändra typsnitten när man fick skriva på datorn. Det tog också rejält lång tid att skriva en text men så roligt man tyckte det var. Jag fick låna en äldre dator av min mormors tvillingbror under samma tid, den gick bara att skriva på och jag brukade skriva långa berättelser varje dag på den. Berlockens hemlighet minns jag att jag kallade den ena. Gick gick i femman och den handlade om någon tjej som bodde i ett gammalt hus med många dörrar till olika rum.

När jag började åttan köpte mamma sin första dator, den hade Windows 98 och som jag satt där och kollade på diverse sidor. Lunarstorm, och Skunk framförallt. Det känns som ett annat liv när man tänker på det idag, numera är datorerna något helt annat och man skriver betydligt snabbare på datorn än med papper och penna.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

52 thoughts on “Minns du Windows 95?

 • Pingback:Mars eller april - elisamatilda.se

 • 26 mars, 2020 at 09:53
  Permalink

  Det minns jag absolut! Det var de man fick använda när man satt hemma på kvällen efter skolan. När man var inne på msn och chatta med klasskompisar

  Reply
 • 26 mars, 2020 at 10:00
  Permalink

  Visst minns jag! Det är verkligen otroligt hur fort tekniken har gått framåt.

  Reply
 • 26 mars, 2020 at 10:34
  Permalink

  Jaa, kommer också ihåg det!! Haha Lunarstorm, just det ja, det hade jag också! 🙂

  Reply
 • 26 mars, 2020 at 11:20
  Permalink

  Vilken rolig fråga! Jag kommer också ihåg windows 95 men det jag framförallt kommer ihåg var när internet kom. Hur jag surfade på altavista om Spice Girls och varje gång jag skulle ladda upp en bild så hängde sig nätet så jag fick starta om datorn… Kommer också ihåg de där disketterna man sparade allt på. Jag och en kompis skrev en novell om ett spökhus och då använde vi disketten att spara ner novellen på. Kul att tänka på.

  Reply
  • 29 mars, 2020 at 12:51
   Permalink

   Åh altavista. Just ja Spice girl gud så roligt 😀 . HAHA just ja datorerna hängde sig jämt 🙂

   Reply
 • 26 mars, 2020 at 11:41
  Permalink

  Utvecklingen går verkligen snabbt framåt. Haha kommer ihåg Lunarstorm ( den blev väl bilddagboken sen tror jag). Jag kommer ihåg något som hette Playahead också. Dom var ju före Facebook mm.
  Vad roligt att du skrev berättelser. Låter spännande med Berlockens hemlighet 🙂
  ha en fin torsdag kram<3

  Reply
 • 26 mars, 2020 at 12:01
  Permalink

  åh jag minns mina första datorupplevelser i lågstadiet – då var det bästa vi visste att gå in och söka efter fina katt- och hästbilder samt bilder på våra idoler som vi fick printa ut 😀

  Reply
 • 26 mars, 2020 at 12:12
  Permalink

  Jag tror att jag har förträngt massor från den tiden, för jag minns bara att man hade Windows 95 och 98 men jag minns ärligt talat inte hur det såg ut och vad det fanns för olika funktioner! Jag vet knappt vad jag har idag om jag ska vara ärlig =)

  Reply
 • 26 mars, 2020 at 15:23
  Permalink

  Ja, det är fantastiskt med datorns utveckling.
  Jag var snabb på maskinskrivning, har jobbat som sekreterare, men datorn, där behövde jag inte tippexa, det kunde raderas direkt, wow.
  Ha en fin dag!
  Geddfish recently posted..Middagen serverad

  Reply
  • 29 mars, 2020 at 12:59
   Permalink

   Ja visst är det spännande :). Åh det förstår jag måste varit rena drömmen 😀

   Reply
 • 26 mars, 2020 at 15:25
  Permalink

  Ja gud ja nog minns jag hahah! Både i skolan låg mellan å min brors gamla dumburk hahah minns nå regnbågsspel (kalla de för det för minns inte va de hette) men spela de alltid då jag kom hem från skolan. Å disketter hahah Ojojoj de var tider de
  Tess recently posted..NYBADADE HUNDAR

  Reply
 • 26 mars, 2020 at 15:43
  Permalink

  Dagens barn/ungdom är helt klart mer uppdaterade än vad Du var då Du började skriva berättelser på datorn, jag minns ju oxå min förstadatorkontakt och hur enkelt det plötsligt blev att skriva å dessutom fanns ju stavningskontroll 😀

  Reply
  • 29 mars, 2020 at 12:58
   Permalink

   De är duktiga på internet. Men de har svårare för skrivprogram kan jag säga, det får man hjälpa dem med riktigt länge 🙂

   Reply
 • 26 mars, 2020 at 16:34
  Permalink

  Jag minns både Windows 95 och 98 haha!
  Och som svar på din kommentar, datorn och min kamera är också några av mina bästa köp helt klart! Skulle inte kunna klara mig så länge utan de hehe! Kram

  Reply
 • 26 mars, 2020 at 19:26
  Permalink

  Jo jag minns allt jag med, lite iallafall. Lunarstorm, herre sicka minnen. Verkligen ett heeelt annat liv.

  Reply
 • 26 mars, 2020 at 19:31
  Permalink

  Haha det är verkligen så kul att få en återblick på hur det var mer förr och vad som fanns, sjukt vad fort tiden går och vilken utveckling det blivit! 😀

  Reply
 • 26 mars, 2020 at 20:26
  Permalink

  Åh lunarstorm har man ju verkligen härliga minnen ifrån & även bilddagboken som jag älskade! Som du säger känns det ju som ett helt annat liv… bara det där pipet när man var tvungen att ansluta datorn till Internet 😅

  Reply
 • 26 mars, 2020 at 23:26
  Permalink

  Minns också Windows 95. Det var ju som ett himmelrike efter DOS, ett operativsystem som föregick Windows. Konstigt nog är många kortkommandon desamma som då, typ CTRL A, CTRL X, CTRL Z.

  Reply
  • 29 mars, 2020 at 12:55
   Permalink

   DOS minns jag, misstänker att den datorn jag fick låna av mormors tvillingbror var i dos för man satt med dessa kortkommandon då. Visst är det spännande att de hänger kvar? Samt att datorer fortfarande är uppbyggda på 1:or och 0:or :).

   Reply
 • 27 mars, 2020 at 00:56
  Permalink

  haha ja minns också den, min mamma skaffade hem en sån när jag gick i mellanstadiet, det var innan lunar haha, det tog evigheter att koppa upp på internet, minns fortfarande ljudet när jag tänker på det, internet då använde jag mest för att söka fakta till uppgifter i skolan ibland närvi ahde läxor och så vad jag minns. Men minns också detta som du nämnder hur coolt man tyckte det var att man kunde välja typsnitt, 😂😂 Sen minns ja massa spel man spela på 98 hemma, typ harpan, något pinboll spel och röj och det där röj spelet fatta jag typ aldrig 😅😅 Sen på skolan datorer minns ja mest doktorn, den alla samlades runt på rasterna för att fråga programmet doktorn en massa random frågor. haha minns du den? 😂❤
  jessica recently posted..bloggen 1 år – bloggens historia ur askan av ett inre kaos

  Reply
 • 27 mars, 2020 at 01:34
  Permalink

  Jag minns inte just när windows 95 kom för då var jag bara ett eller skulle fylla 1 men minns lite svagt att vi hade windows 98 när det kom. Minns det svagt just för att mamma brukade spela patians (stavas det så?) 🙂

  Reply
 • 27 mars, 2020 at 07:56
  Permalink

  Kan hålla med dej när jag var mindre så var ju inte det så populärt med internet som det är i dag 🙂 Men jag var inne på lunar storm nästan hela tiden mins jag hade en dagbok där man kunde skriva i 🙂

  Reply
 • 27 mars, 2020 at 08:02
  Permalink

  haha minns den flaggan , windows flaggan som alltid kom upp! Något jag minns också är MSN, man va alltid inloggad så man kunde snacka med den killen man tyckte va snygg eller kompisar! hahaha

  Reply
  • 29 mars, 2020 at 12:46
   Permalink

   Just ja, och ljudet av plingandet när man öppnade. Sedan MSN gud så roligt det var 😀

   Reply
 • 27 mars, 2020 at 08:38
  Permalink

  Haha, Lunarstorm och skunk minns jag så väl..! Kommer du ihåg dina smeknamn där? Eller ja, nickname :p

  Reply
  • 29 mars, 2020 at 13:08
   Permalink

   Det var verkligen ställen man älskade :). Skunk tror jag att jag hette Flubban84 på om jag inte minns fel. På Lunarstorm var det nallepuhmaddiz som första och sedan maddelutten, sedan mamyleine 😉

   Reply
 • 27 mars, 2020 at 08:42
  Permalink

  Ha ha, ja du vi som varit med från början har verkligen upplevt en förändring…min brorsa köpte en av de första man kunde få tag i hemma, VIC64 tror jag den hette och kopplades till tv-skärmen. Därefter har det verkligen gått i raketfart och , ja det går snabbare att skriva på datorn, men när man ska rita streck och figurer och hänvisa så är fortfarande penna och papper bättre (om man inte har en ipad pro då förstås…som jag inte har☺️)

  Reply
 • 27 mars, 2020 at 11:02
  Permalink

  Haha åh jag minns!! Windows 97 framför allt som vi hade på vår första dator hemma som stod i ett skrymsle och var stor och tung. Spelade sega spel på dem och skrev mycket i word! Herregud så längesen det känns!

  Reply
 • 27 mars, 2020 at 11:09
  Permalink

  Jodå, det operativsystemet minns jag mycket väl 🙂 Innan dess var det väl Windows 3.1 om jag inte minns fel? 🙂

  Reply
 • 27 mars, 2020 at 11:36
  Permalink

  Det kommer jag ihåg, var tider det. Minns när jag gick på mellanstadiet och vi lärde oss jobba med datorer, första gången man använde det och det såg ju verkligen annorlunda än idag.
  Lexochlogan recently posted..ÄNTLIGEN NYA BÄTTRE SOVRUTINER

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: