En dag med astma. När livets överlevnadssystem slår på livräddningstrumman.

Igår fick jag astma, eller egentligen började det redan på måndagen. Jag förstod inte riktigt sambandet där med att huvudet värkte och när Björn sa till mig att jag lät så ansträngd. La mig för att sova vid 18:00 och sov sedan till runt 22:00 när jag vaknade upp lite snabbt för att sedan somna om och sova hela natten till 6:00.

Jag gick upp men kände mig konstig, som att lungorna inte alls orkade med. Var yr och hostade mycket, ringde till sist till Vårdcentralen som sa “DU ska vara hemma”. Sedan blev det bara värre, jag hade pipig röst, och svårt att andas. Kunde inte ta djupa andetag och påminde mig själv om att det var precis så här min älskade mormor lät på slutet med sin lungcancer. Förbannade astma, jag glömmer alltid hur det är att befinna sig i förvärrad astma. Så igår låg jag på soffan hela dagen, andades med små andetag och kände mig rädd.

Idag har jag tänkt massor på hur det blir om jag får corona?! Så här har jag det i min astma, hur blir jag då i en sjukdom som kan sätta sig på lungorna? Jag känner rädsla inför saken, rejäl rädsla. Någonstans är jag fobiskt rädd för corona. Kanske för att jag vet hur jag mår i min astma då och då, jag vet hur det är att gripas av panik får att man inte får någon luft och att hela kroppens överlevnadssystem slår på livräddningstrumman.

Det är läskigt, jag är rädd så oerhört rädd.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

81 thoughts on “En dag med astma. När livets överlevnadssystem slår på livräddningstrumman.

 • 25 mars, 2020 at 12:19
  Permalink

  Du får fortsätta vara försiktig, men akta dig för att låta rädslan ta överhand. Det tror jag är riktigt farligt att göra!
  Hoppas andningen känns lättare nu!

  Reply
   • 26 mars, 2020 at 17:04
    Permalink

    Låt inte rädslan ta över!
    Jag har en kronisk lungsjukdom, jag är livrädd för Corona, jag är 22 år med två små barn. Jag tror ärligt inte att jag överlever men min sjukdom i lungorna är så dåliga.

    Dom har sagt att astmatiker klarar de ganska bra men de är värre för rökare o de med högt blodtryck. Vi tar oss igenom detta <3

    Reply
   • 26 mars, 2020 at 17:05
    Permalink

    Låt inte rädslan ta över!
    Jag har en kronisk lungsjukdom, jag är livrädd för Corona, jag är 22 år med två små barn. Jag tror ärligt inte att jag överlever men min sjukdom i lungorna är så dåliga.

    Dom har sagt att astmatiker klarar de ganska bra men de är värre för rökare o de med högt blodtryck. Vi tar oss igenom detta <3

    Reply
 • 25 mars, 2020 at 12:29
  Permalink

  Men hua så jobbigt att vara så påverkad av astman. Då förstår jag att man blir extra rädd med corona, det kan ju bli riktigt galet. Håller tummarna för att du klarar dig <3

  Reply
 • 25 mars, 2020 at 12:45
  Permalink

  Jag förstår din oro, men försök ta en dag i taget och inte stressa eller skräm upp dig❤ Hoppas det går över snart så du får må bra igen

  Reply
   • 25 mars, 2020 at 20:36
    Permalink

    Med så mye om dette viruset i nyhetene så klarer en nesten ikke tenke på annet lenger. Dere har det litt friere i Sverige enn hva vi har det, men jeg vil ha tilbake min hverdag 😊 Håper virkelig ikke at det er noe alvorlig med deg.

    Reply
 • 25 mars, 2020 at 13:24
  Permalink

  Har Sj funderat på det för har astma o den är värre nu när ja e förkyld måste ta bricanyl nästan varje morgon kväll för hostar pga förkylningen konstant är så less 🤔 Ja vi ligger nog i riskzonen tyvärr vännen så bäst vi är försiktiga för alla med olika lungsjukdommar är de värst för o de med kol men de behöver vi inte tänka på ja om du inte röker – im not! Ja snusar dock bara. Du får ta de lugnt vännen med astman kram ta hand om dig ❤️❤️
  Tess recently posted..HOSTATTACK AB & STORM UTE

  Reply
 • 25 mars, 2020 at 13:40
  Permalink

  Jag har precis som du astma. Och jag är också jätte rädd. För 1,5 år sedan hade vi i hela familjen lunginflammation, och självklart vart jag sämst. Jag har aldrig varit så sjuk. Mina värden gick totalt i botten och jag var in till vc 4 gånger då jag inte kunde andas. Idag ångrar jag att jag inte har vaccinerat mig mot lunginflammation. Det finns forskare som påstår att det hjälper mot Corona viruset, och mildrar inflammationen. Men att få en tid för vaccination mot det nu är nog super svårt. Kram och ta hand om dig

  Reply
  • 25 mars, 2020 at 17:09
   Permalink

   Stor kram till dig det är verkligen inget man vill utsättas för i vårat läge med lungor som är svagare än andras. Jag förstår att du är rädd <3. Hör av dig om du kan få vaccination jag tror säkert att de kan låta dig få det. Jag tog den för några år sedan :).

   Reply
 • 25 mars, 2020 at 13:51
  Permalink

  Du med din astma bakomliggande sjukdom ska absolut vara rädd om dig. Avstå sociala kontakter dessa dagar.. Hoppas att dina läkemedel lindrar dina besvär.

  Reply
  • 25 mars, 2020 at 16:32
   Permalink

   Ja det gör jag, undviker så gott jag kan. Är i princip endast och möter människor på jobbet annars är jag hemma. Ska börja beställa mat så man bara behöver hämta upp också.

   Reply
 • 25 mars, 2020 at 14:05
  Permalink

  Ja, att inte få luft kan lätt skapa panikkänsla. Hoppas det lättar för dig 😊

  Reply
 • 25 mars, 2020 at 16:01
  Permalink

  Förstår att du kände panik.
  Igår så satte jag en smula i luftstrupen. Jag höll på att hosta ihjäl mig och fick inte upp det, tror det var ett frö i yoghurten. Jag kiknade, jätteläskigt, men till slut efter lite hårt bröd och vatten så släppte det.
  Sköt om dig, kram!
  Geddfish recently posted..Middagen serverad

  Reply
  • 25 mars, 2020 at 16:31
   Permalink

   Ja fy det är som att man tror att nu kommer man inte klara sig. Usch kan förstå att det där var hemskt med 🙁

   Reply
 • 25 mars, 2020 at 17:35
  Permalink

  Jag förstår faktiskt att du känner en rädsla i tider som dessa. Det enda råd jag kan ge är att se till att astman är så välbehandlad som möjligt. Undvik onödiga kontakter men i vårt arbete möter vi många. Samtidigt så är det samma personer vilket gör det hela tryggare.

  Var rädd om dig!

  Reply
  • 25 mars, 2020 at 17:37
   Permalink

   Jag försöker verkligen det. Träffar knappt ens mina kollegor. Är med eleverna och hänger sedan i klassrummet. Allt för att slippa möta människor.

   Reply
   • 26 mars, 2020 at 10:02
    Permalink

    Vår son som bor i Stockholm och har astma har isolerat sig nästan helt. Han arbetar hemifrån och beställer hem mat. Är bara ute när han springer för att hålla konditionen uppe.

    Reply
    • 29 mars, 2020 at 12:45
     Permalink

     Åh förstår honom. Man skräms av det här :(. Kan tänka mig att ni känner oro för er son där i Stockholm? 🙁

     Reply
 • 25 mars, 2020 at 17:50
  Permalink

  Det här med rädslan är ju inte det bästa heller men det är inte lätt att bortse från den….men håll dig hemma nu och ta det lugnt <3

  Reply
 • 25 mars, 2020 at 18:04
  Permalink

  Jag förstår att det oroar dig! Jobbigt med astma som det är ändå utan att behöva oroa sig för vad som skulle hända om man smittades av corona. Hoppas astman ger med sig och inte blir långvarig! Kram 🙏💖

  Reply
 • 25 mars, 2020 at 19:21
  Permalink

  Usch lider med dig som har astma! Det värsta är ju när man får ångest och panik (rädsla) sätter det sig ju oftast i bröstet med, vilket förvärrar ännu mer 😔 skickar en STOR kram till dig!

  Reply
 • 25 mars, 2020 at 19:57
  Permalink

  Jag förstår att du är rädd, inte så konstigt. Det där låter inte alls roligt, speciellt inte i dessa tider som är nu. Får du någon medicin som hjälper eller hur fungerar det?

  Reply
  • 25 mars, 2020 at 21:26
   Permalink

   Ja det är svårt att förklara rädslan man får när man inte har någon luft. Jag har mediciner, massor men när man blir dålig är det liksom läskigt ändå.

   Reply
 • 25 mars, 2020 at 20:25
  Permalink

  Usch då. Låter inget vidare. Tänker alltid att jag skulle få panik om jag hade liknande. Har stött på personer med kol och det låter inget kul.
  Krya på dig 🌸

  Reply
 • 25 mars, 2020 at 21:45
  Permalink

  Usch det är så hemskt att inte få luft! Jag hade mycket problem med allergi och astma som barn, men som tur är växte jag ifrån det mesta av bekymren. Dock har jag fortfarande känsliga luftvägar som ofta blir infekterade, och har haft ett antal lunginflammationer genom åren. Så även jag vill absolut inte bli smittad av detta otäcka virus. Jag är glad att maken undervisar sina elever på distans nu, för innan dess kändes smittorisken ännu större. Men jag fokuserar benhårt på att hålla rädslan stången, för jag tror att det kan vara bra för immunförsvaret att hålla den borta.
  Lillan Kind recently posted..Verklighet och overkligt i coronatider

  Reply
  • 29 mars, 2020 at 13:13
   Permalink

   Ja det blir rejäla panikkänslor när sådant uppstår :(. Skönt att du blev bättre som vuxen. Förstår att du är glad för det, här får vi inom grundskolan kämpa på är helt galet dock.

   Reply
 • 25 mars, 2020 at 21:53
  Permalink

  Ojdå, hoppas att du mår bättre nu. Det här med Corona är otroligt påfrestande, faktiskt har jag försökt att inte läsa så mycket nyheter längre då jag kände att det helt enkelt sänkte mig. Självklart är det svårt att undgå rubrikerna men jag blir ändå på något sätt lite mer ovetande. Det får väl bli som det blir om man åker på det. Jag är noga med att hålla avstånd i köerna. Står en bit ifrån när jag pratar med någon. Och tvättar och spritar. Jag försöker iaf 🙂 Men jag förstår absolut hur du mår och känner.
  Morgan recently posted..Det enkla.

  Reply
  • 29 mars, 2020 at 19:14
   Permalink

   Jo är bättre men är orolig just nu :(. Jag förstår det, det där med att stå en bit ifrån är jättebra.

   Reply
 • 25 mars, 2020 at 22:04
  Permalink

  Usch vad hemskt 🙁 och sen att känna oro gör ju inte det bättre. Förstår att du blir rädd för corona.
  Hoppas att det blir bättre snart! <3

  sv: Jag jobbar fortfarande hos min brukare, men vi valde att ha möte hemma hos mig då det inte får vara för mycket folk på kommunhuset här.

  Reply
 • 25 mars, 2020 at 22:10
  Permalink

  Nej men åhh din stackare .
  Ja det är nog med astman men du kan fått bronkit inflammation så behövs kanske både pencilin och astma medicin . Det är ju inte ofta det blir ljust men låter så

  Stor kram och krya på massa

  Reply
 • 25 mars, 2020 at 22:49
  Permalink

  Klart du är rädd! Hade en fotbollskompis som fick astmaanfall ibland under våren. Jag var visserligen bara “åskådare”, men det var skrämmande även för mig. Antar att du har en inhalator eller någon annan medicin, så har dom alltid med dig. Men det vet du ju såklart.
  Håll mera än säkerhetsavstånd från alla, bara för att vara på den säkra sidan.
  Ärligt talat skulle jag troligen sjukskriva mig i två veckor om jag vore dig.

  Reply
  • 29 mars, 2020 at 12:55
   Permalink

   Usch låter hemskt. Jo då jag har massor med mediciner, mitt medicinskåp ser väl ut som att jag är läkare ;D

   Reply
 • 25 mars, 2020 at 22:52
  Permalink

  Men usch för astma 🙁 Det hade jag som barn, men hade turen att växa ifrån det!

  Reply
 • 25 mars, 2020 at 23:42
  Permalink

  Fina du! Jag lider med dig & förstår din rädsla och oro till 100%. Min sambo lider av en lungsjukdom och känner precis samma rädsla som du gör. Jag lider inte av astma och kan inte ens föreställa mig hur fruktansvärt det måste vara, men jag vet ju hur det känns att ha en panikångestattack där man känner att man inte kan andas och den panik det ger är det mest fruktansvärda jag upplevt. Håller tummarna för att du slipper sådan här astma framöver! <3

  Reply
  • 29 mars, 2020 at 13:01
   Permalink

   Ja det är så hemskt och speciellt när man måste jobba, det finns liksom inga andra alternativ :(. Förstår din mans oro också :(. Fy det är hemskt med panikångest, har lidit av det med.

   Reply
 • 26 mars, 2020 at 04:07
  Permalink

  förstår man som astmatiker är mer orolig, för att få det. Min mamma har det också. Även om jag förstår ni tex undviker och är extra försiktiga just nu, vilket är helt förståeligt att ni är. Det skulle jag också vara om jag var er. Men jag tror också det är viktigt att försöka att inte tänka för mycket i just alla tänka om tankar, man blir bara så orolig då, och lätt att bli helt panikslagen bara i alla tank om tankar. Inte enkelt att bara sluta tänka på saker, och det ska du inte heller, men testa lägg till efter tänk om tanken, det om et är inte nu, inget jag kan påverka just nu, och det om et tar jag om det om et händer, om det ens händer liksom. det tanke mönstret har hjälpt mig en del, genom just tider man oroat sig mycket. ❤
  jessica recently posted..Tomtar på loftet, och kvällsbesök.

  Reply
  • 29 mars, 2020 at 13:04
   Permalink

   Ja fy vad ska man göra liksom :(. Jo så är det ju man kan inte gripas av panik. Men utan luft blir det väl så automatiskt tänker jag 🙂

   Reply
 • 26 mars, 2020 at 06:14
  Permalink

  Har inte haft astma, men tätnar till rejält då jag utsätts för mycket damm, pollen och min katt i perioder. Förstår rädslan för Corona, och vill absolut inte förringa den. Chansen att vi inte blir smittade ju är rätt så liten. Tror merparten kommer få det i varierande grad. Samtidigt visar tester i Italien att flera inte ens märker av viruset trots smittan, Hoppas ingen tar illa upp nu, och vet att några grupper känner sig påhoppade. Sist var hälften somalier som gick bort. Hur lever många somalier i Sverige? Jo i storfamiljer med flera generationer. Likaså både i Spanien och Italien. Här träffar vi inte ens våra gamla föräldrar. Jag har saknat att vi inte lever på det sättet i Sverige, att många är ensamma osv, men just nu kan vi nog vara glad för det.

  Reply
  • 29 mars, 2020 at 13:12
   Permalink

   Jag tänker snarare att chansen att smittas är rätt stor. De flesta av oss kommer få skiten och det känns hemskt.

   Reply
 • 26 mars, 2020 at 06:25
  Permalink

  Jag har aldrig haft så där riktigt svårt att andas och det låter fullständigt vidrig. Testade en gång att andas i ett sugrör bara för att få ett litet hum om hur det kan tänkas vara. Kan tänka mig att ångesten för corona blir värre när man redan har en lungsjukdom. Jag hoppas att du mår bättre i din astma idag.

  Reply
 • 26 mars, 2020 at 06:41
  Permalink

  Fy det här med corana är värkligen något som skrämmer mej med så jag med har problem med mina lungor förstår din panik då du inte fick luft hoppas värkligen att du mår mycket bättre snart och att din astma blir bättre kram❤️

  Reply
 • 26 mars, 2020 at 07:04
  Permalink

  Men fy vad otäckt! Förstår att du är rädd för Corona, hoppas alla tar sitt ansvar nu att inte föra smittan vidare! Kram 💕

  Reply
 • 26 mars, 2020 at 08:35
  Permalink

  Det är verkligen så med allt i livet, man glömmer bort och förtränger för sitt eget bästa hur jävligt det är när det är som värst. Känner igen mig i mycket utav det du skriver och drar parallell både till mina och min dotters sjukdomar… Och jag förstår verkligen rädslan. Den har naglat sig fast mer och mer här hemma också. Förstår att det dessutom blir ännu värre för dig som har varit och jobbat i skolan och sådär.. Kram!
  Moa Larsson recently posted..LITE SKADESKJUTNA

  Reply
  • 26 mars, 2020 at 09:24
   Permalink

   Ja det är ju så, kanske för att det är kroppens sätt att överleva. Helst av allt skulle jag bara vilja vara hemma, slippa tänka på det här och leva på utan att träffa människor alls. Jag känner att detta med att träffa människor funkar inte alls bra för mig just nu. Aldrig har jag räknat ner till sommarlovet som nu, när man inte behöver träffa någon.

   Reply
 • 26 mars, 2020 at 09:51
  Permalink

  Men huga så jobbigt , du får försöka tänka på sådant som gör dig glad istället så det kanske känns bättre . Kan nog inte förstå hur det känns att ha astma. Kram på dig

  Reply
  • 29 mars, 2020 at 19:19
   Permalink

   Alltså jag kan knappast bli frisk i astman bara för att jag tänker på saken som gör mig glad. DET är en kronisk lungsjukdom…

   Reply
 • 26 mars, 2020 at 10:13
  Permalink

  Usch då, jag förstår att du blir rädd för att få Corona när du blir så dålig av astman. Det är därför sådana som jag. Som inte är rädd eller är i riskgrupperna faktiskt måste respektera och följa det vi blir tillsagda så att vi inte råkar sprida smittan vidare till någon som faktiskt kan bli allvarligt sjuk. Hoppas du mår bättre nu dock

  Reply
 • 26 mars, 2020 at 17:39
  Permalink

  Ta vara på dig. Hoppas att du enbart får lindriga symptom om du skulle bli smittad.
  Kram

  Reply
 • 26 mars, 2020 at 21:45
  Permalink

  Astma har jag varit förskonad från, däremot hade jag svår panikångest under några år och känslan är ju densamma. Jag brukade få andas i en papperspåse, eftersom jag fick för mycket syre och kände mig svimfärdig. Men, jag har varit gift med en man med svår astma och mitt barnbarn Paulina som bor i Falun har också en svår astma. Hon är gravid nu och igår skrev hon att hon inte fått tag på sin astmamedicin på apoteket! Den fanns inte i hela Dalarna! Då kan man ju få panik! Nu löste det sig genom att hon idag genom vårdcentralen fick en annan astmamedicin…puh.
  Sköt om dig, h oppas du snart mår bättre

  Reply
 • 27 mars, 2020 at 20:31
  Permalink

  Åh, jag förstår så väl det du beskriver! 🙁
  Jag har astma själv. Min sambo har astma och kol.
  Jag är bokstavligen skräckslagen inför Coronahotet. Jag tror inte att jag och sambon klarar oss om vi får Covid-19.

  Vi gör allt vi bara kan för att hålla avstånd till andra människor och ha handskar på händerna ute och tvätta händerna flera gånger varje dag.
  Vad mer kan man göra?

  Har du någon medicin?

  Reply
  • 29 mars, 2020 at 18:11
   Permalink

   Fy man blir rädd för det här :(. Nej jag tror detsamma kommer garanterat att få skiten, som lärare kan man omöjligt skydda sig. Jag har massor med mediciner.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: