Förra söndagen budade jag på lite paket på Dalarnas Auktionsbyrå. Jag såg nämligen att de hade Stig Lindbergs Adam ute och det ville jag så klart ha. Utöver det hittade jag ett paket med två Mörksuggor samt en hätta till Dala-flodadräkten, eftersom mamma också budade så köpte jag É lita Kula mé Dalarna från hennes paket, och hon en massa från mina paket med saker som jag inte ville ha. Jag tog även en liten Dalahäst som jag tyckte passade till min lilla samling. Gissa om jag var glad över detta?! Ni som följt mig vet ju att jag älskar sådant här.

Nog är det något speciellt ändå med fint porslin? Jag ser på detta underbara Adam och förflyttas hem till mormor där jag drack Òboy ur Adam och åt mackor på fatet. Sedan är de små Mörksuggorna bara för söta, typiskt Dalarna på många sätt och vis.

51 kommentarer

  1. Så kul att bud och få hem
   Massa fint, paket är alltid roligt att öppna speciellt det mes lite finare innehåll. Porslin är ju så kul, önskar mig muggar till mitt Mateus nu när jag fyller i april

 1. Vad roligt att du hittade saker du ville ha porslinet vad väldigt fint tycker jag jag älskar med fint porslin tycker det är exstra lyxigt att dricka ut 😊

 2. Porslin kan verkligen vara bärare av minnen. Jag har massor av porslinsminnen som dyker upp när jag ser vissa koppar och fat. Både från min barndom och från alla år jag levt i olika miljöer och hem.
  På påskaftonen kom J, som bor i grannhuset, och gav mig en påskbakelse som jag skulle flytta över på ett fat. Jag bor ju helmöblerat här och just det fat jag tog ur skåpet var ett av hennes barndomsminnen.
  Jag tror att det var så att Adam fanns som kaffekoppar i min lekskola (det hette verkligen så på den tiden). Har en del visuella minnen av att fröknarna drack kaffe ur sådana koppar.

  Ha en fin annandag påsk!

  1. Visst är det så, man påminns om en annan tid på många vis 🙂 . Åh det där låter jättefint :). Det kan säkert varit så, det var typiskt vardagsporslin förut :).

 3. Vad fint porselin. Och de är jo speciellt. Samma med folkdräkten. De är något som man inte ser så ofta idag. Jätte fint huvudbonad

 4. Så kul att kunna buda hem lite saker som man gillar. Jag älskar ju porslin jag med och visst var de söta. Kul när de kommer med lite minnen med.

 5. Åh, vilken härlig servis, jag älskar loppisar och auktioner…det är jag och min son som är galna i det och tycker att vi går på på tok för lite sådana. Du fick verkligen fatt i många fina saker och kul att du håller på traditioner från Dalarna och den kulturen

 6. Håller med om att det är något alldeles speciellt med porslin , det är kul att samla på och också roligt att fynda. Förstår att du blev glad, det är ju så fint! Ha en fin måndag.

 7. Jag fullkomligt älskar sånt porslin alltså o de där mörksuggorna ja menar hur söta är inte dom 😀 Åhhhhh 😍❤️ Älskar dom!!!

  1. Vilken lyckad budning, grattis till det! Otroligt fint porslin och så härligt att du har barndomsminnen ifrån det! Skulle gärna dricka kaffe ur de kopparna 😍

 8. Vilka fina saker du köpte 🙂 Riktiga fynd 🙂
  Aldrig hört talas om Mörksuggor, var tvungen att googla på dom. Nu vet jag lite mer om dom och dom är verkligen fina 🙂

  Ha en fin måndag kram <3

 9. Mycket snyggt porslin och så gulligt att du har så fina minnen med mormor med den servisen ❤️ Mörksuggorna är jättesöta, hade ingen aning om att de fanns… Ha en härlig annandag påsk, kram

 10. Åhhh vilka härliga grejer du fått hem <3 Det är nästan så jag blir lite avundsjuk 😉
  Ha en fin dag nu, bättre än vad vi har i alla fall….halv snöstorm här!!

 11. Vad roligt att du budade och vann detta! Jag tycker det porslinet är så fint, hade jag själv kunnat tänka mig. Men tycker det blir så dyrt faktiskt. Men fint är det med den blåa härliga färgen. Vad roligt att ni kunde byta lite saker emellan er också =) Auktioner är riktigt trevligt!

 12. Så fint och smidigt när ni kan köpa av varandra sen 😊 Mörksuggorna är ju jättefina! Har faktiskt inte sett sådana innan, men skulle gärna vilja införskaffa några jag också! Kram 💖

 13. Men åh vilka fynd du gjort! Jag har aldrig sett mörksuggor förut, kul att få ett namn på figurerna. Porslinet är verkligen fint och vad roligt att du och din mamma kunde ta godbitarna från varandras paket som den andre inte gillade. 🙂

 14. Vilket flyt du har just nu! Igår var det Paradisgården och idag massvis med småsaer som du älskar. Servisen är otroligt fin. Stort GRATTIS till alla dina fynd:-)

  1. Ja eller hur :). Just detta hämtade jag i måndags, men eftersom det blev så sent då orkade jag inte fotografera allt och sedan låg jag ju tyvärr sjuk tis-torsdag :D. Men har absolut flyt :D.

 15. Just dalahästar har ja alltid hållt ögonen öppna för, min mamma samlar på dom också nämligen och dom har verkligen en sån charm i sig 😍😍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa