Dark Mode Off / On
Reklam

Rätt kläder för arbetet.

Jag tror inte det undgått någon hur viktigt det är inom vissa yrken ha specifika arbetskläder. I mitt yrke som specialpedagog får jag gå klädd mer eller mindre hur jag vill, men visst någon form av klädkod finns det väl. De flesta inom mitt yrke går ändå i ganska liknade kläder och det blir nog i regel uppklätt trots allt. En person jag känner jobbar med motorsåg i det yrket kan sågskyddsbyxor från Strauss vara precis vad som behövs för att vara riktigt bra skydd.

Hur skyddar motorsågsbyxor mot skador?

Visste du att motorsågsbyxor skyddar genom att vara förstärkta med cordura. Jag tänker att om man jobbar med motorsåg så är ju arbetskläder extra viktiga. Skyddande arbetskläder är nog speciellt viktigt skulle jag tro. Det är ju viktigt att se till att just din kropp skyddas om du arbetar med saker som indirekt skulle kunna skada dig.

Vilka säkerhetsstandarder ska motorsågsbyxor uppfylla?

Slitstarka arbetsbyxor med skärskydd är väl egentligen givet för att byxorna ska fungera. Jag tänker speciellt där när det kommer till riskerna med att skada sig. Egentligen har jag nog många gånger även tänk tanken när det kommit till kollegor som arbetar med olika former av vassa föremål även i skolan.

Så vad kan man då tänka sig gällande arbetskläder? Ganska mycket ändå, jag ser ju ofta personer som jobbar inom andra yrken vara bra klädda och visst har jag genom åren också tänkt att skolpersonal borde få bättre kläder. Nu börjar äntligen förskolor få jacka, skor och överdragsbyxor. Men ännu är det inte lika vanligt i skolor trots att vi förväntas vara med på friluftsdagar och ha rastverksamhet utomhus. Jag anser väl någonstans att ska vi arbeta utomhus ska vi inte behöva köpa kläder för saken, utan det borde arbetsplatsen stå för. Detsamma gäller med inneskor som skolor anser att fler och fler av personalen ska köpa eftersom det är ”skofriskola”. Någonstans blir det enligt mig ganska orimligt att köpa inneskor för massor av pengar när skolan kräver saken av oss.

Detsamma skulle jag påstå gäller även med arbetsbyxor och tröjor. Men där kan jag väl köpa att jag får stå för saken, dock när det kommer till jackor och överdrag kan jag nog ändå tycka att ska det krävas att jag ska vara utomhus borde jag få något för att befinna mig utomhus. Jag är väl dessutom egentligen ingen friluftsmänniska något som medför att jag tycker det är extra orimligt att just jag ska betala dyrt för något jag egentligen inte finner något intresse i. Att skydda sig själv, och egen egendom är viktigt. Där tänker jag att arbetsgivare också borde värna om fler yrken. Inte bara sådana som kan orsaka dödsfall. För vi har ju alla samma värde i slutändan.

1 Comment

  1. Kan ju ta upp och de förtroendevalda inom de fackliga kan försöka förhandla om arbetskläder på er arbetsplats =)…. det gäller att som medlem ta upp det till en förtroendevald ev. skyddsombud. Ha en fin dag, kramen damen<3

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: