Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Författarens egna ord. Speciallärarprogrammet

Fylla livet med minnen, istället för dagar.

Alltså denna veckan tanken har varit att skriva något av värde men orken har verkligen inte varit där. Jag har fyllt mina dagar med: promenader, gymbesök, studier, jobb, städning och varit hundvakt. Det känns så här på min fredag som att huvudet är lite fullt faktiskt.

Idag ska jag vara hundvakt och försöka hinna med lite promenader. Eftersom solen börjat titta fram igen hoppas jag även på att få ta del mer av den. Deklarationen gav besked i måndags, och jag slapp betala tillbaka vilket är det enda viktiga för mig. Jag vill ogärna berätta om jag betalat för mycket skatt och därför lånat ut räntefritt till staten ett år, eller hamnar precis på noll då jag tycker det är fjantigt med folks behov av att berätta att de får tillbaka för att skryta inför andra. Folk i allmänhet verkar inte förstå att: Betala tillbaka betyder att du inte bidragit tillräckligt med din inkomst för vad du ska göra under ett år, och få tillbaka betyder istället motsatsen att du betalat för mycket mot vad du borde. Det absolut bästa är att betala precis rätt summa eftersom du då fått leva på exakt vad du skulle gjort under ett år.

Annars funderar jag en del på framtiden, jag är sjukttrött på speciallärarprogrammet och längtar tills i maj när det är över. Jag undrar mycket över jobb till hösten, men försöker tänka att det blir bra. Jag ska ge mig på att läsa Matematik 2a nu, och hoppas verkligen på att fatta kursen för att sedan få betyg i det. Den kursen kommer öppna en del alternativ gällande studier om jag inte skulle få jobb till hösten. Men jag försöker tänka att det kommer bli bra.

14 Comments

 1. Tror du folk berättar att de får tillbaka för att de vill skryta? Blir man inte bara glad över att få en extra slant och vill dela den glädjen? Så ser jag på det iaf:) vi brukar bli glada när vi får pengar tillbaka på skatten. Känns som en bonus:)
  Oavsett hur vi ser på skatt så hoppas jag du får en jättefin helg:) tycker det är kul att du börjat gå i kyrkan. Jag går med ibland till svenska kyrkan men skulle ibland kanske vilja hitta nån mindre församling men vet inte vad. Vad är din kyrka för kyrka? Är det en frikyrka eller svenska kyrkan?
  Ta hand om dig och trevlig helg:)

  1. Ja det tycker jag, ingen bryr sig förutom den som skriver ut saken, jag känner ingen extra glädje för att någon får tillbaka 5 kr eller 10000 tusen, tycker mest det påvisar ett bekräftelsebehov. Men jag gillar heller inte jippon med att visa könet på bebisen med ballonger osv det ligger helt enkelt inte i min natur.

   Många tog uppenbarligen illa upp att jsg tycker det är skryt och fjantigt men det är min åsikt ????, folk får ha sin. Jag kommer inte ändra mig ändå.

   Går i frikyrka ????

   1. Tog inte alls illa vid mig utan precis som du skriver så har vi alla rätt till vår åsikt. Med att dela glädje i detta fall så menade jag att man kanske blir glad över den där extra slanten om man får en sån eller så tycker man det är jobbigt om man måste betala tillbaka o då berättar man det för kompisar eller familj precis som man berättar andra saker man blivit glad över.
    Hur ofta går du i kyrkan förresten?
    Trevlig helg

 2. Alltid nervöst innan man får reda på den slutgiltiga skatten tycker jag. Så mycket som styr där. Är glad att få tillbaka, ser det som sparande ????
  Ja dagarna går i ett. Jobb, jobb jobb för min del.

  1. Jag är nöjd bara jag slipper betala tillbaka. Men tycker det är så förbannat ointressant att höra om summor folk får tillbaka. Tycker i och för sig det är ointressant med såna där olika tårtor, ballonger med mera där folk ska visa könet på bebisen med. ????

 3. Ja det där med skatten är jag glad att jag slipper tänka på då min godman har hand om sådant. Jag själv har också svårt för dem som ska skryta när de får tillbaka på skatten.

  1. Ja varje gång man är ute på sociala medier kommer det där med summor folk får tillbaka? Det är liksom allmänt skryt och totalt ointressant för alla andra.

 4. Att man är fjantig för man berättar att man fått tillbaka på skatten det tycker jag inte. Det är upp till var och en. Dock håller jag med om att det bästa är ju att man egentligen går plus minus noll det visar ju då att man betalar rätt procent i skatt. Jag fick jämt restskatt ett tag så jag fick en stor klump att betala. Då kontaktade jag skatteverket så de drar mer på mig för det skulle korrigeras. Efter det har jag inte fått restskatt. I mitt fall berodde det då på att jag flyttat runt i olika kommuner så det hanns inte med att korrigeras.
  Det kommer ordna sig till hösten det tror jag absolut. Låter trots allt som du har en plan B annars.

 5. Ibland känns det lite som att det ligger lite prestige i huruvida man ska betala tillbaka eller få tillbaka på skatten. Om jag får tillbaka på skatten brukar det dock vara ett välkommen tillskott i kassan. Det finns alltid hål att stoppa pengarna i. Matte 2 eller matte b som det hette när jag gick i gymnasiet är anledningen till att jag inte kan söka in på sjuksköterskeprogrammet. Håller tummarna att du får ett godkänt i kursen.

  1. Ja precis, känner lite så med. Som det är en tävling kring vem som får tillbaka ????. Absolut blir också glad eller egentligen mest lättad, vill verkligen inte oroa mig för utgifter men aldrig förstått varför man ska berätta den saken? Oftast är det samma människor som inte vill berätta vad de tjänar som ska berätta om vad de får tillbaka också ????.

   Förstår dig, kanske du ska ta och läsa nu?

  2. Ja precis, känner lite så med. Som det är en tävling kring vem som får tillbaka ????. Absolut blir också glad eller egentligen mest lättad, vill verkligen inte oroa mig för utgifter men aldrig förstått varför man ska berätta den saken? Oftast är det samma människor som inte vill berätta vad de tjänar som ska berätta om vad de får tillbaka också ????.

   Förstår dig, kanske du ska ta och läsa nu?

 6. Skönt med promenad i solen. Ja, jäklar vad det har blivit uppskruvat i veckan med deklarationen. Jag brydde mig inte så mycket. Men jag blev lite påverkad av alla andra.
  Det är ju inte konstigt att du tänker på framtiden. Men som sagt. Det kommer att ordna sig för dig.
  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️????

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa