Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Questions & Answers

Dagens Jetpackfråga #120

Hur skulle du förbättra samhället?

Om jag fick förbättra något skulle det vara mer valmöjligheter för alla. Inte bara för några få, utan tilltron till att alla gör så gott de kan utifrån sina förutsättningar. En psykolog jag hade sa:

”Bara för att samhället bestämt att 40 timmar är heltid, betyder det inte att, 40 timmar är heltid för andra. Det kan vara mindre eller mer beroende på vem du är.”

Tänk om vi kunde resonera mer så i hela samhället. Tillåta dem som vill jobba 40+ timmar i veckan göra det, och de som vill jobba 40- fick det. Tänk om den som inte vill gå i pension ännu vi 70+ fick göra det, men den som vill gå vid 60- fick det. Att istället för att tänka ålder, timmar och att vi alla är stöpta i samma form, tänkte hur olika vi är och gavs samma rättigheter ändå.

Vi talar alltid om hur viktigt det är att barn får anpassningar efter sina behov, att alla är olika och att det är bra, men när du är vuxen? Ja då ska du vara lika och göra lika för så har samhället bestämt, och då har vi väldigt svårt att tänka på olikheterna vi alla tampas med.

8 Comments

 1. Det är så många barn som får diagnoser nu, Jag undrar alltid om det är barnen eller samhället som det är fel på? Vårt samhälle måste bli snällare.

  1. Jag tror också på ett snällare samhälle men tyvärr går det ju åt andra hållet. Är så glad jag är 50+ och fick ha ett mindre stressande och lugnare uppväxt änn barnen får nu. Känner tyvärr av att klimatet hårdnat och empatin minskat.

 2. Samhället är verkligen inte anpassat efter att alla inte är stöpta i samma mall. Jag önskar mig också ett samhälle där vi tar mer hänsyn till varandras olikheter. Jag önskar mig det särskilt för barnen. Det kan inte vara lätt att växa upp idag med alla krav och all stress och press.

  http://hannaskrypin.se

 3. Det är mycket jag skulle förändra/förbättra i samhället.
  40-timmarveckan finns nästan inte längre i nollåttaland, och sedan pandemin är det otroligt många fler som jobbar hemma. Det kan du troligen inte göra i samma utsträckning som pedagog. Som jag har förstått det har ni sju-timmars-dag och en lång betald sommarsemester som många kontorsanställda troligen är väldigt avis på…

  1. Nej inte alls så. Lärare har 45 timmars arbetsvecka (om man har ferietjäst, men det är många som tex jag som har semestertjänst). Sommarledigheten är inte längre än ett par dagar mer än de med semestertjänst. Tex min vän med ferie hade 10 dagar mer än mig förra året. Då hade jag bara tjänat in 16 dagars semester. Så det där med långt sommarlov är en sanning med modifikation. De flesta lärare gå på semester runt midsommar och har då 4 veckors semester, sen 2 veckor som är ferie och börjar sedan jobba cirka en vecka innan eleverna. Höstlovet arbetar de flesta lärare mån, tis och onsdag. Julledigheten har jag i regel haft som Björn (röda dagar + kanske 2 dagar till, efter nyår). Sportlovet brukar vara en vecka och påsklov är 4 dagar. Sen klämdagar men de har ju många fler yrken med. Sen får inte den med ferie ta ut semester när den önskar, utan din semester är bestämd till efter midsommar i juni, du kan bli nekad att gå på begravning som ett exempel för du förväntas vara på jobbet. Du får inte åka på semester under terminen, utan blir då utan pengar samtidigt kan din chef neka dig ledigt för att du är lärare. Så det där med avundsjuk för ferie kan jag säga att ingen borde vara. Jag är glad att ha semestertjänst mot tidigare, då fanns ingen ledighet någonsin. Man jobbade HELA tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa