Jag får prickar och utslag av lök sedan ett par månader tillbaka, igår när det var LITE lök i maten som Björn lagade kände jag hur det började klia i halsen. Det är ett absolut varningstecken, klåda i halsen kan leda till att det sväller igen och att jag får astma. Jag har nu ringt till VCT för att rådfråga lite. Sökte på nätet och fann att det finns en koppling mellan gråbo (som jag är allergisk emot) och lök. Jag märkte i somras att jag reagerade mot paprika, men lök har jag nog misstänkt länge. Jag brukar nämligen bli rejält dålig i magen när jag får i mig lök och ligger med magsmärtor. Jag trodde det var laktos men nu börjar jag se ett mönster, varje gång jag åt potatisgratäng fick jag magsmärtor och satt på toaletten hela nätterna, i potatisgratängen var det både lök och vitlök. Sommaren när jag väntade William och åt grillat fick jag alltid rejäla magsmärtor men trodde att det berodde på kryddorna. När jag ätit grillat genom alla år har jag alltid tänkt; kryddor. Men så fort jag fick i mig lök har jag reagerat på ett eller annat sett. Vet att jag fick magsjuka VÄLDIGT ofta i samband med att jag ätit mat med lök i även som barn… Det här skulle alltså betyda att jag varit allergisk mot lök i flera år, nu verkar det dock säga ifrån mer en någonsin då jag får klåda. Svårt att undvika lök kan jag känna, det är ju lök i nästan allt!

Hur som helst hittade detta om gråbo och lök på wikipedia. Inte den mest tillförlitliga källan men jag tror mycket väl att det kan stämma;

Gråbo, Artemisia vulgaris, är en ört, tillhörande familjen korgblommiga växter, Asteraceae, som ger allergiska besvär på hösten. Födoämnen eller kryddor som är kända för att ha samband med gråboallergi hör framförallt till flockblommiga växter, Apiaceae (selleri, persilja, koriander, morot, och brödkryddor som anis, fänkål och kummin) och Asteraceae (kamomill, solrosfrö) men även en del andra, som lök, vitlök och paprika, liksom senap, mango, pistaschmandel och honung. Bland gråboallergiker i Norden är födoämnesöverkänslighet för morot, solrosfrö, honung, selleri och persilja vanligast.

16 kommentarer

 1. Jag vet att man kan äta mycket konstigt när man är gravid men : GRILLAR!!! Det är inte konstigt att du fick ont i magen men du kanske hade järnbrist? Kram

  1. Mamma – Slant visst med tangenten där 🙂 . Dom är ju precis bredvid varandra :). Kunde ju varit järnbrist med 😉 . HAHA.
   Kramar

 2. Det är inte det lättaste med allergier. Hoppas du får bukt med problemen!

  (Vill du att din blogg ska synas ännu mer? Nu tänker jag dra igång med min roliga läsning “läsarnas pinsamheter” igen, den har legat på hyllan under en period. Vad går det ut på? Dela med dig av en rolig/pinsam händelse, så får du ett eget inlägg på min blogg med din berättelse och en länk till din blogg, givetvis går det att vara anonym om du vill, men vem vill inte ha fler besökare till sin blogg?Kommentera din berättelse på min blogg bara så är du med, berätta om du vill vara anonym eller om du vill bli länkad) Ha en fin dag!

  1. Cornelia – Nä verkligen inte. Är nog inte tillfälligt, varit allergisk sen jag var barn och allergierna blir bara värre med åren tyvärr 🙁

 3. Åh vad jobbigt om du är allergisk mot lök, som sagt det finns ju in mycket liksom! Men det kanske är svårast i början när man måste tänka efter så mycket, efter ett tag kanske det går mer på rutin 🙂

  svar: Ja jag har tänkt läsa vidare i höst, på högskolan i Borlänge, är intresserad av detaljhandel! Jag sökte till högskolan redan förra året, men när jag fick beskedet att jag kommit in kände jag direkt att jag inte var redo än, behövde nog ett viloår från pluggandet 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: