Svar på frågor.

Fått lite frågor som jag tänkte att jag svarar på här.

Vad är du för lärare exakt? Förskollärare eller också lärare för barn som går i årskurs 1-3?
– 
Jag har en grundskolans tidigare år examen, med behörighet att jobba i förskolan, och fritidshem samt grundskolans tidigare år. Jag har läst på extra kurser inom bland annat svenska och även svas, så har även behörighet där.

Hur många år var utbildningen?
– 
Min utbildning var egentligen 3,5 år, men då jag ville bredda den så blev den istället 4. Jag har under denna tid, läst i mycket i dubbelfart och en termin läste jag 90 högskolepoäng vilket motsvarar 3 terminer på högskolan.

Läste du några kurser samtidigt också? Isåfall var det svårt?
Som jag skrev ovan så pluggade jag mer en jag behövde nästan hela utbildningen. Det är svårt att svara på svårighetsgrad eftersom vi alla är så olika. De du tycker är svårt kanske jag upplever som lätt? Jag kan dock säga att jag gillar att ha saker att göra, min hjärna behöver stimulans annars börjar jag tänka och de gillar jag inte.

Hur mycket lön man får när man jobbar som förskollärare och lärare för årkurs 1-3?
– 
Det här är en väldigt svår fråga eftersom lönen skiljer sig mellan kommuner, städer osv. Men generellt blir man inte rik av att vara lärare i någon ålder. Väljer man läraryrket så ska man inte göra det för pengarna. Lönemässigt ligger de flesta lärare väldigt lågt i jämförelse med andra yrken. Men på lärarförbundet och lärarnas riksförbund kan du kolla lönestatistik över just din stan/kommun.

Intressant blogg du har. skulle vilja läsa mer om hur du håller dina lektioner, vad ni gör under lektionen. för och nackdelar med att vara lärare för yngre barn enligt dig?

Tack för de. 🙂 . Jag försöker skriva ibland vad vi gör på jobbet, så de dyker upp inlägg lite då och då. Men då jag inte vill lämna ut för mycket av jobbet i bloggen blir det svårt ibland. Jag skulle dock kunna ta upp vissa saker ibland, så absolut skulle jag kunna skriva mer om det. Mycket är väl de att jag är rätt ny i yrket och har fullt upp med den saken, att vara ny och lära mig yrket.
Fördelar med att vara lärare åt yngre barn tycker jag är att de är så villiga att lära sig, de tycker skolan är kul och verkligen VILL förstå och lära, de ser upp till dig som lärare väldigt mycket. Nackdelen är väl kanske att det är ett yrke där du hela tiden har ansvar. Även när du går hem har du ett visst ansvar, man har ett ansvar att alltid vara en god förebild ibland vill man bara vara sitt privata jag även ute bland folk. Vilket begränsas något när du är lärare, och har din yrkesroll att tänka på. Svårt att förklara men det är så jag känner det i alla fall. Men det kanske är för jag är så pass ny i yrket.

 

Madeleine Stenberg

Bloggare sedan 2004. Bor i Falun med min son William född 2004. Är utbildad lärare, förskollärare, doula och hjälpmamma samt kursledare i Amningshjälpen. Studerar till specialpedagog.

2 thoughts on “Svar på frågor.

 • 12 januari, 2013 at 22:35
  Permalink

  jag har också börjat att plugga till lärare och jag vill också läsa i dubbelfart. men kan du inte förklara lite hur det går till? hur hinner du med alla seminarium som är obligatorisk om du nu läser några kurser samtidigt? för jag har för mig att man inte får läsa några kurser distans när man pluggar till lärare eller har jag fel?
  skulle vara tacksam för svar 🙂

  Reply
  • 12 januari, 2013 at 22:55
   Permalink

   rima – Det är bara att söka fler kurser än de man söker på antagningen. Tex du söker svenska 30 hp, sedan får man läsa 15 hp till utan att söka dispens. Läser du över 15 hp måste du söka dispens. Det är inget hinder att läsa mer kurser om man så önskar. Du får läsa på distans till lärare, det gjorde jag mina 4 sista terminer. Jag föredrar distans studier då jag har barn, så kommer jag studera igen kommer det förmodligen bli på distans igen. Det finns vissa kurser som inte kräver att du har seminarium, utan istället ska lämna in ett visst antal inlämningsuppgifter per månad. På de viset kan du plugga flera eftersom du då inte har någon obligatorisk träff med just den läraren.

   Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: