Det låter så fantastiskt att vara så fri? Kanske inte rätt ordval, jag är sån som älskar att vara hemma. Jag känner mig ibland märklig som föredrar att stanna här i kalla Dalarna i lilla Sverige. En tripp till Stockholm eller Göteborg är som att resa långt bort för mig, och så längtar jag hem efter bara någon dag. Hem till mitt Dalarna, jag har aldrig bott utanför detta lilla landskap men älskar att bo här av hela mitt hjärta. Naturen, röda hus, värmen jag möter av människorna runt mig här. De glada hejet från mina grannar här i hyreshuset, när jag läser om hur kyliga svenskar är funderar jag på vad man menar? Är det för man inte vill tränga sig på? Här i huset springer vi över till varandra och lånar diverse saker. Ger saker till varandra, ler och skrattar ihop. Vi är från olika platser, olika orter i Sverige, från olika platser i världen. Ett tag bodde det en tjej här i huset, hon utbildade sig till läkare och hade blivit lovad internet som inte funkade. Hon hade panik, hennes pojkvän pluggade i London och de skulle inte kunna ha någon kontakt under flera månader utan internet. Jag gav henne utan att tveka tillgång till mitt, vi hade aldrig träffats tidigare och ett par månader senare hängde det en påse med godis utanför min dörr och ett fint kort. Vi sågs aldrig igen, och jag träffade henne inte under tiden när hon bodde här heller, då hon och jag förmodligen aldrig var hemma vid samma tidpunkter. I somras när vi var på semester i Stockholm upplevde jag inte heller människor som speciellt otrevliga, det var en tant som pratade med oss på pendeltåget och var hur gullig som helst och önskade oss en trevlig dag när vi båda gick åt olika håll på centralstationen.
Även om man inte möter människor igen, så tror jag inte att vi är kyligare än andra. Jag tror bara det att många har den bilden av svenskar för det är så vi framställs överallt. De otrevliga människorna är ju knappast hela stora mängden med människor, jag tycker det är sällan man möter de där otrevliga typerna även om det är dem man oftast fokuserar på istället för att se alla de som gör något trevligt mot dig. För människans ögon verkar ha lättare att upptäcka det som inte är bra än de som faktiskt är helt fantastiskt precis framför dig.

002

2 kommentarer

  1. Jag skulle väl inte säga att vi är otrevliga eller kyliga, men vi är mer reserverade. Det är min starka uppfattning efter tre veckor i Brasilien. Jag fick ett helt annat bemötande av både kända och okända människor där än vad mina brasilianska vänner fick när de besökte Sverige i några veckor året därpå. De säger själva att de tycker att vi svenskar är mer återhållssamma och försiktiga, men de har märkt att när man väl får en svensk vän så har man däremot en vän för livet 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: